Yardım DLSS Açınca Görüntünün Rezil Görünmesi

Forza özelinde DLSS 4.0 ile çalışıyor. DLSS 4.0'dayken araç arkasındaki gölgeler titiryor. DLSS 4.5 alıp deneyebilirsiniz. Ayrıca DLAA kalite olarak oyunların native ve AA ayarlarından daha iyi.

Ben M ayarını seçiyorum genelde, yanlış bilmiyorsam en kalitelisi.

2026-10-01_02-00.webp

Bir de belirteyim Upscale bağımsız bazı oyunların kendi sorunları da var. Forza bu oyununda bence temel ve RT ışıklandırmasında artifakt dediğimiz bozulmalar çok var. Özellikle bir tane yokuştan aşağı inerken, karşıdaki göl gibi yerin bayağı dokusu tırt yükleniyordu.

Yani olay upscale çok oyun firmalarının tembelliği biraz. RT, Lumen veya oyun motorunda ışıklandırmayı basitleştiren ayarlara çok özen göstermiyorlar.

Ben genel olarak modern oyunların Native, kendi AA ayarları yerine upscale kullanıyorum. Upscale artık FPS artırmaktan çok oyunların o bulanıklığını çözen teknoloji maalesef. Her oyunda iyi çalıştığını söyleyemem. Ama oynadığım 10 oyun varsa 8'inde iyi çalışıyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ek olarak Frame Gen ayarında sabit 60 FPS üstü alamıyorsan açmayın. Bu ayar 60 FPS altınday açıldığında yine görüntü bozulmalarına yol açıyor. Ben 4060 kartla hiç FG açmadım, çoğu oyunda FG yerine 60 FPS alamıyorsam ayar kısıyorum. Bence FG bayağı gereksiz bir teknoloji.

AMD veya Intel kartınız yoksa, diğer firmaların upscale denemeyin. Çoğu zaman sistemi yoruyor veya saçma sapan yerlerde ani FPS çakılıyor. Çoğu oyunda da test ettim, Nvidia DLSS önüne geçebilen ayar yok. Dediğim gibi eğer FPS oranınız iyiyse DLAA en ideal AA seçeneği.

FH6 özelinde DLSS ayarlarını sıfırlayıp, DLSS 4.0 DLAA'sını da test edebilirsiniz. Ama varsayılan DLSS ayarında DLAA'da dahil bu araç tekerleği gölge sorunu oluyor diye hatırlıyorum. DLSS 4.5 DLAA onu çözüyordu. Ama tabii bu 20-30 FPS kayıp demek belirteyim. Ben RT kapalı, doku ve gölge yüksek (daha üstünde VRAM sorunu yaşıyorum) ve gerisi extreme ayarda 60-90 FPS arası DLAA ile alıyorum.

Görsellik değil de performans istiyorsanız da şu videoya bakın. Bu kanalın video ayarları ideal oluyor. Takibe almanızı genel olarak öneririm.

Son düzenleme:
K'yı denediğimde daha önceki ekran görüntüsünde aldığım arabanın radyo anteninde problem meydana geliyor, L'yi denediğimde herhangi bir araba yanımdan yanlarken lastik yaktığında dumanı çıktığında görüntüde bozulmalar oluyor ya da ekran görüntüsünde görüleceği üzere sağ arka tamponda lastik yakma duman efekti devreye girince hayalet tampon oluşuyor, M'yi deneyince de araba ile yanlarken lastiklerin temas noktasında yere paralel beyaz düz çizgiler oluşuyor.
Anladım hocam. O zaman forza için şu an gözünüze gelen en iyi ayarı seçip devam etmeniz gerekiyor. Eğer L ve M preset kurtarmadıysa TAA ya da DLAA'dan başka çareniz yok. Oyun hızlı.

Beyler merhaba.

Yaklaşık 1 senedir RTX 5070'e sahip bir laptop kullanıyorum. Ondan öncesinde ise Xbox Series S kullanıcısıydım. 1 senedir oyunları laptoptan ve Nvidia'nın teknolojilerinden faydalanarak oynuyorum, ancak hâlâ teknoloji editörlerinin dediği gibi ne dlss'ten faydalanabildim ne de frame generation'dan faydalanabildim.

Ne zaman hangi oyunda dlss açsam görüntü acayip kötü geliyor gözüme. Editörlerin dediği gibi "abi 100 kişiye sormuşlar hangisi daha iyi görünüyor diye, 70'i ai ile dlss ile oluşturulan görüntünün daha iyi olduğunu söylemiş" dalgasına bir kapılamadım, kapılmayı geç, göremedim. Dlss'i perfomansta kullandım, dengelide kullandım, kalitede kullandım; hiçbirinde de görüntü gözüme hiç gelmiyor. Hem laptopun 300 hz ekranında hem de 2k 165 hz monitörde denediğimde ya görüntüyü bozacak şekilde ghosting oluyor ya gölgeler piksel piksel oluyor ya da nispeten uzaktaki yerler çizilirken karıncalanmalar oluyor. Mesela attığım görsel forza horizon 6'da dlss kalite modunda iken çektim. Aracın radyo antenine bakın mesela, dehşet ghosting ve bozulmalar mevcut.

Frame generation'a gelirsem, 2x'te bile açsam bir türlü oynayamıyorum, gecikmeyi hissediyorum. Hatta "acaba frame gen açtığımı bildiğim için mi gecikme olduğu ilüzyonuna kendimi inandırıyorum" diye düşünerek de random şekilde frame gen açık-kapalı bilmeden oyun oynadım, gerçekten 2x'te dahi hissettiğim için oyunu oynayamaz oluyor.

Teknolojide bir problem var desem, "millet yana döne ai, dlss ve frame gen övmezdi" diyorum ve sorunun kendimde olduğunu düşünüyorum. Ben bu durumdan nasıl çıkabilirim, nasıl bu teknolojilerin büyüsüyle keyifle oyun oynayabilirim?
hocam merhaba konunuzdan bagimsiz ancak sizin laptopinizin modeline ozel gelistirdigim (bende ayni modeli kullaniyorum R9T) bir RGB kontrol yazilimi var denemek isterseniz diye konu bu : https://forum.donanimarsivi.com/konu/i-game-garaj-slayer-r9t-icin-rgb-kontrol-yazilimi-i.1259560/

Ayrıca bazı oyunlarda sorunları tamamen çözemiyorsunuz. Her şey kusursuz beklentiniz varsa üzülürsünüz. Özellikle şu an herhangi bir post efekt içermeyen 2000-2010 arası oyunu modern çözünürlüklerde açın. Kusursuz bir deneyim göreceksiniz, ama modern oyunlar optimizasyonu çözmek ve yapaylığı azaltmak adına bolca görsel bozulma dediğimiz post efektleri kullanıyorlar bunları da DLAA en fazla kusursuz gösteriyor.

FH6 özelinde yok ama Ray Recon diye bir ayar var, Crimson Desert'de mesela netliği bayağı artırıyor. Ama şu an 5080-5090 falanda DLAA ile birlikte iş görüyor. DLSS ile açınca o da tırtlaşıyor.

Yani post efekt az içeren oyunlara göre, çoğu AAA oyun puslu, film grain dediğimiz efekt gibi artifaktlarla dolu kötü görüntüye sahipler. Bunu genelde insanlar upscale suçluyor, ama ben upscale olmadığı dönemdeki oyunları da hatırlıyorum. Hatta ara ara 2010-18 arası çıkan çoğu AAA tekrar oynarım. Hepsi aşırı görsel bozulmalar içeren ve Native, AA ayarları berbat olan oyunlar.

Yani olay biraz firmalarda bitiyor, optimizasyonu çözemeyince oyunların çözünürlüğü falan %30 kısıyorlar gibi bir olay maalesef var. Şu an upscale bunu telafi ediyor.

FH6 RT ayarlarını kapatıp global ışıklandırmayı da ayrıca deneyin. Bir de ETS2 falan oynadıysanız, genelde en doku odaklı ve halen oynana olduğundan çok kusursuz gözüküyor. O tarz bir şeyi bu oyunlar vermeye kalksa 30 FPS zar zor verirler. Onu da belirteyim, ya bir yerde gerçekciliği salıp daha tasarım odaklı ve buna göre kırpılmış oyun yapacaklar. Ya da upscale bel bağlayıp oyunu yapıp, pürüzleri onlar ile düzeltecekler. Oyuncuyu alıştırdıkları gerçekcilik algısını yıkamadıklarından, upscale başvuruyorlar.

Hatta şu ara oynadığım oyundan farkları atayım. Bu oyunda mesela muazzam bir fark oluşturmuyor. Post efekt ve ışıklandırma oyunu boğuyor bayağı. Belki görsellerde çok anlaşılmıyordur. Ama DLSS 4.5, oyunun varsayılan galiba 4.0 çalışıyor göre çok daha net bir görüntü sağlıyor.

Doğal çözünürlük Upscale kapalı:

1677110_76.webp

Upscale açık DLAA ayarı:

1677110_75.webp

Upscale açık DLSS Quality ayarı:

1677110_74.webp

Nvidia uygulamasından DLSS 4.5 M profilini ayarladım.

DLSS 4.5 DLAA:

1677110_77.webp

DLSS 4.5 DLSS Quality:

1677110_78.webp

Bu arada FORZA oyunlarında bu tür görüntü sorunları oluyor mesela ben FH 5 de yaşıyorum mavi Skyline sürüyorum aracın arkasında mavi şeyler çıkıyor veyahut eskiden yaşadığım asfaltın çok geç renderlanması gibi olaylar normal gibi FH da. Ayrıca sürücüden sürücüye de bu tür hatalar ve kalite kayıpları değişime ugrayabiliyor.

Bu arada FORZA oyunlarında bu tür görüntü sorunları oluyor mesela ben FH 5 de yaşıyorum mavi Skyline sürüyorum aracın arkasında mavi şeyler çıkıyor veyahut eskiden yaşadığım asfaltın çok geç renderlanması gibi olaylar normal gibi FH da. Ayrıca sürücüden sürücüye de bu tür hatalar ve kalite kayıpları değişime ugrayabiliyor.
Şu an gene iyi ya. Bir kaç sene önce epey rezil durumdaydı. DLSS 4.5 ile biraz daha iyileşti ghosting durumu.

hocam merhaba konunuzdan bagimsiz ancak sizin laptopinizin modeline ozel gelistirdigim (bende ayni modeli kullaniyorum R9T) bir RGB kontrol yazilimi var denemek isterseniz diye konu bu : https://forum.donanimarsivi.com/konu/i-game-garaj-slayer-r9t-icin-rgb-kontrol-yazilimi-i.1259560/
Hocam elinize sağlık, ben zaten başka bir forumda uygulamanızı görüp kurmuştum. Çok memnunum. Kontrol merkezinin her bilgisayarı açtığımda kapanan ve manuel olarak açmamı gerektiren, takıla takıla ışık animasyonları olan uygulamasından sonra sizin uygulama can suyu oldu. Tekrardan elinize emeğinize sağlık, youtube'da denk geldiğim videolarda sizin uygulamayı tavsiye ediyorum.
Hatta şu ara oynadığım oyundan farkları atayım. Bu oyunda mesela muazzam bir fark oluşturmuyor. Post efekt ve ışıklandırma oyunu boğuyor bayağı. Belki görsellerde çok anlaşılmıyordur. Ama DLSS 4.5, oyunun varsayılan galiba 4.0 çalışıyor göre çok daha net bir görüntü sağlıyor.

Doğal çözünürlük Upscale kapalı:

Alıntıyı görüntüle

Upscale açık DLAA ayarı:

Alıntıyı görüntüle

Upscale açık DLSS Quality ayarı:

Alıntıyı görüntüle

Nvidia uygulamasından DLSS 4.5 M profilini ayarladım.

DLSS 4.5 DLAA:

Alıntıyı görüntüle

DLSS 4.5 DLSS Quality:

Alıntıyı görüntüle
Şu an gene iyi ya. Bir kaç sene önce epey rezil durumdaydı. DLSS 4.5 ile biraz daha iyileşti ghosting durumu.
hocam hepinize çok teşekkür ederim yorumlarınız için. Ben eski kafa msaa, txaa ya da türevlerini performansı çok olumsuz etkilese de kullanmaya devam edeceğim anlaşılan. Eğer gözüme iyi görünürlerse yine şans veririm de attığım ekran görüntülerindeki gibi bozulmalar olsun, fg'deki maalesef hissettiğim gecikme olsun, bunlar bana göre teknolojiler değilmiş anlaşılan. Tekrardan sizlere ve tüm yorum yapanlara teşekkür ederim.

Hocam elinize sağlık, ben zaten başka bir forumda uygulamanızı görüp kurmuştum. Çok memnunum. Kontrol merkezinin her bilgisayarı açtığımda kapanan ve manuel olarak açmamı gerektiren, takıla takıla ışık animasyonları olan uygulamasından sonra sizin uygulama can suyu oldu. Tekrardan elinize emeğinize sağlık, youtube'da denk geldiğim videolarda sizin uygulamayı tavsiye ediyorum.

hocam hepinize çok teşekkür ederim yorumlarınız için. Ben eski kafa msaa, txaa ya da türevlerini performansı çok olumsuz etkilese de kullanmaya devam edeceğim anlaşılan. Eğer gözüme iyi görünürlerse yine şans veririm de attığım ekran görüntülerindeki gibi bozulmalar olsun, fg'deki maalesef hissettiğim gecikme olsun, bunlar bana göre teknolojiler değilmiş anlaşılan. Tekrardan sizlere ve tüm yorum yapanlara teşekkür ederim.
FG hariç Upscale deneyin, eğer oyunda sorun varsa native veya dediğiniz gibi AA kullanın. Ama samanlıkta iğne aramıyorsanız, çoğu AA ayarı görsellerde sorun yaratıyor.

O zaman bu konuya son mesajım hem de genel bir bilgilendirme olsun. Hiçbir upscaling, frame generation teknolojisi kusursuz çalışmaz. Özellikle araba yarışı gibi sahnelerin hızlı değiştiği ve ekranda hareket eden hızlı objelerin olduğu oyunlarda. Burada kullanıcı her zaman seçim yapmak zorunda çünkü bu teknolojilerin kullanımı zorunlu değil. Ya native görüntü ile devam edecek ya da bazı kayıplar uğruna fps boost için bu teknolojileri kullanacak. Ben hiç araba yarışı oynamadığım için bir kaç oyun dışında her zaman dlss ile native görüntüden çok daha iyi sonuçlar aldım. Yani bir oyuna bakıp bu teknoloji bozuk ya da çalışmıyor dememek lazım. Her oyunda düzgün çalışmadığı zaten biliniyor. O yüzden sistem ve gpu önerilerinde her zaman kişiye kullanım amacı soruluyor. Frame Generation gerçekten doğru kullanıldığında bir nimet. Yani x4-x6 saçmalığından bahsetmiyorum. Eğer baz fps 65-70 gibiyse x2 frame gen açmak size 60fps native gecikmesinde ama 120hz akıcılığında oynatma imkanı tanıyor. Gecikme hissetmeniz imkansız. Bunu düzgün kullanıp doğru sync ayarlarını yaparsanız gerçekten oyun deneyiminiz native'e göre ikiye katlanıyor. Evet bugün hala hazır, aç kapa teknolojiler değil ama çalışıyorlar. Her oyunda kusursuz değiller orasında haklısınız.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,196
Üyeler
204,370
Son üye
Seru
Geri