Neler Yeni

Yılbaşı kutlamak günah mı?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Hocam söylediğin konu apayrı bir konu. Herhalde göz göre göre günah olan bir şeyi niyete bağlayamaz kimse.
Güzel, göz göre göre günah olan bir şeyin niyete bağlanamayacağının farkındasınız. Fakat kaçırdığınız nokta şu: Apayrı bir konudan bahsetmiyorum. Kâfirlerin dini bayramlarının ögelerini onlar gibi kullanmak göz göre göre günah olan bir şey. Onlara benziyorsun itikadi noktada.

Ki ağacın süslemenin vs. dinimizde direkt olarak bir günahı bulunmaz
"Hayatın boyunca ağaç süslemek haramdır." diyen yok. "Noel haftası çam ağacı süslemek haramdır." diyoruz. Çünkü bu dini ritüelin bir ögesi. Onlara itikatta benzemeyi nehyetti Allah resulü.

elçiler, öğretiler ve kitaplar aynı tanrının eseri der, kuranda da defaatle bahsedilen, başta yahudilik olmak üzere tüm ibrahimi dinlerin ortak kutsalları sayılan nuh, musa ve yunus ile ilişkilendirdikleri "aşure" gününü tıpkı yahudilerin de yaptığı gibi oruç tutarak ve bir takım tatlılar yaparak geçirirler. buraya kadar herhangi bir sorun yok iken
İslam, ehl-i kitabın söylediklerinin hepsini reddetmiyor. Bazıları ilahi kaynaklı, bazıları sonradan ekleme. İlahi kaynaklı olanları devam ettirmenin bir mahzuru yok. Müslümanlar olarak Hz. Musa'ya Yahudilerden daha yakınız. Firavunun boğulduğu ve Hz. Musa'nın düşmanlarından kurtulduğu güne özel oruç tutmakta niçin bir mahzur bulunsun? Oruç tutma geleneğini biz de devam ettiriyoruz. Lakin Yahudilere benzememek için tek gün yerine aşurâdan bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün yahut her ikisini de ilaveyle üç gün tutuyoruz.

konu iseviliğin ve islamın ortak peygamberi olan isa'nın doğumunu kutlamaya geldiğinde nedense ortaya bir dolu çelişki sürüyorlar. belki de kalplerindeki allah inancının bütünüyle içlerine yerleştiğine kendileri de inanmadıklarından dolayı kafalarına taktıkları bir şapka ile, arkadaşları ile geçirdikleri bir kaç güzel saat ile, püsküllerle süsledikleri bir pencere ile dinden çıkacaklarını vs. düşünüyorlar.
Ortada çelişki yok. Hz. İsa, 25 Aralık'ta doğmadı zaten. Roma döneminde paganları yatıştırabilmek için kilise tarafından uydurulan bir gün. Noel'in içindeki pek çok öge paganlardan ithal. Zamanla Hristiyanlık içinde erimiş. Noel diye ileri sürülen bayram biz Müslümanlarca ilahi kaynaklı değil, bâtıl bir bayram. Bunun kutlamasından kaçınmak da üzerimize vacip. Kimsenin eğlenceye, arkadaşlarla güzel vakit geçirmeye düşman olduğu yok. İnandığın inanca ters düşen grupların dini ritüellerine ortak olma deniliyor sadece.

amacı yeni yılı kutlamak olan yılbaşı etkinliğini gerçekleştirenlerin de kendi yarım akılları ile dinini sorgulayan, onları dinsiz ilan eden sözde hocalar, cahiller maalesef var.
Çünkü yılbaşı diye Noel kutluyor pek çok kişi Türkiye'de. Her yerde Santa Claus ve çam ağaçları. Jingle Bells arkada çalıyor. Buna karşı çıkıyor insanlar. Bu tür ögeleri içeren bir kutlama yoksa laf eden kişi sayısı bir elin parmağını geçmez zaten. Ailesiyle yemek yiyip geri sayım yapana kim ne desin?

tüm bunları kenara bıraksak dahi, kültür alışverişi doğru kültürle, doğru şekilde yapıldığında her daim yararlıdır.
Burada ne doğru bir kültür ne doğru şekilde bir alışveriş var. Küllü yanlış.

ülkecek çok ciddi bir kesmimizin maslow piramidinin daha ilk basamaklarını dahi tırmanamadığını düşündüğümüzde bu ilginç önyargıları doğal kabul edebilmekle beraber, bu tarzda, insana sosyalliği aşılayan, yaşamanın eğlenceli taraflarını hatırlatan zararsız etkinlikleri gündeme getirmemiz çok yararlı olur.
Zararsız etkinlik diye bir şey yok ortada, ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Ön yargılı olan ise sizsiniz bence. Noel kutlamaya karşı çıkanlara acaip peşin hükümlerde bulundunuz. İşin içine de fazla duygu katıyorsunuz, demagoji yapıyorsunuz.

Frkndmt

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
659
İsim
Furkan Demirtaş
Güzel, göz göre göre günah olan bir şeyin niyete bağlanamayacağının farkındasınız. Fakat kaçırdığınız nokta şu: Apayrı bir konudan bahsetmiyorum. Kâfirlerin dini bayramlarının ögelerini onlar gibi kullanmak göz göre göre günah olan bir şey. Onlara benziyorsun itikadi noktada.

"Hayatın boyunca ağaç süslemek haramdır." diyen yok. "Noel haftası çam ağacı süslemek haramdır." diyoruz. Çünkü bu dini ritüelin bir ögesi. Onlara itikatta benzemeyi nehyetti Allah resulü.
Benzemek ne zamandan beri günah oldu hocam ne alakası var ne niyetle yaptığın önemli olan. Gidip direkt o günahı işlemiyorsun.

Ernest Muçi

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
236
İsim
Alim sevgen
İlgilendiği Kategoriler
Futbol
Beni yer misin :D anladım yaşını ciddiye alınacak birisi değilmişsin zaten kime ne laf anlatıyorsak :) . Boş bilgi kalabalığı yapma insanlara dostum burada yalan yanlış bir şeyler bilmeden ezbere.
Boş bilgi kalabalığı? “Aynen kardeşim yılbaşı kutlamak günah” demem boş bilgi kalabalığı tamam kabul ediyorum ben üstüme düşeni yaptım bir kardeşime dinimizce uygun olmayan birşeyi anlattım
Bu arada böyle artislik yapmaya devam edersen forum dışına çıkmak zorunda kalacağım soytarı değilim ama harbi yerim seni

58_BaBaKoK

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,570
İsim
Ahmet Tulumcu
Yılbaşı kutlamak günah mı? Bir de şu kırmızı beyaz ucunda pofidik top olan şapkalardan takmak günah mı?
Eğer Müslümansan İslama göre yapacaksın yani dua edeceksin namaz kılacaksın oruç tutacaksın ama hristiyanlar gibi onlara özenerek ağaç kırmızı şapka gibi şeyler günah tabi bunlara özenerek kafirlerin yaptığı hareketi yapıyorsun doğru değil
saçma sapan hristiyanların adetlerini yapmak doğru değil ve komik duruma düşersin
hristiyanlar Ramazan geldiğinde oruç tutuyor mu ? tutmuyor
Kurban Bayramında kurban kesiyor mu ? kesmiyor
Ama bizim millet hristiyanlara ait olan noel bayramını kutluyor sende bunlara bakarak doğru zannetme caiz değil

Mahmut Yılmaz

80+ Silver
Eğer Müslümansan İslama göre yapacaksın yani dua edeceksin namaz kılacaksın oruç tutacaksın ama hristiyanlar gibi onlara özenerek ağaç kırmızı şapka gibi şeyler günah tabi bunlara özenerek kafirlerin yaptığı hareketi yapıyorsun doğru değil
saçma sapan hristiyanların adetlerini yapmak doğru değil ve komik duruma düşersin
hristiyanlar Ramazan geldiğinde oruç tutuyor mu ? tutmuyor
Kurban Bayramında kurban kesiyor mu ? kesmiyor
Ama bizim millet hristiyanlara ait olan noel bayramını kutluyor sende bunlara bakarak doğru zannetme caiz değil
hristiyanlık ve müslümanlıkta tanrı aynı değilmi? hristiyanlar niçin oruç tutmuyor kitap değiştirildi ise niçin buna müsade edildi
bu sorular şimdik bi anda aklıma geldi

Frkndmt

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
659
İsim
Furkan Demirtaş
Boş bilgi kalabalığı? “Aynen kardeşim yılbaşı kutlamak günah” demem boş bilgi kalabalığı tamam kabul ediyorum ben üstüme düşeni yaptım bir kardeşime dinimizce uygun olmayan birşeyi anlattım
Bu arada böyle artislik yapmaya devam edersen forum dışına çıkmak zorunda kalacağım soytarı değilim ama harbi yerim seni
Ne yaparsan yap, biliyor musun açıkçası hiç umrumda değilsin 😂

fatik1881

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
201
İsim
Fatih Öztütk
hristiyanlık ve müslümanlıkta tanrı aynı değilmi? hristiyanlar niçin oruç tutmuyor kitap değiştirildi ise niçin buna müsade edildi
çunki birisi incil birisi kurana inanıyor yibaşı ingilizce gibi butun dunyan tarafınfa kabul edilmiş

MamiKK

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,760
İsim
Muhammed
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartı, AnaKart, İşlemci
abi sorulara bak ya inanılmaz, genç kitle bile böyle saçma sapan sorular soruyorsa vah halimize
Mesaj otomatik birleştirildi:

bu soru sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusu gibi saçma sapan bişey olmuş

Muhammet Öztürk

80+ Bronze
sağolun oh be çok rahatladım yılbaşı için noel baba tiyatrosunda görev alıyorum yani bir şey olmaz herhalde kendi evimde yılkbaşını kutlamıyırum normalde bu zorunluydu da ayrılmayı düşnüüyordum
geçen cumada hoca fetva verirken haram dedi diye hatırlıyorum açıkcası kimin yorumuna rahatladınız emin değilim ancak rahatlamayın bence

evet kısmen aynı tamamen dememin sebebi de isa peygamberi de tanrı saymaları ve tanrının bi insanla çocuk yapması gibi bişeye inanmaları ek olarak değişen tek şey kitap olsaydı arada bu kadar fazla bi fark olmazdı zaten

Mahmut Yılmaz

80+ Silver
abi sorulara bak ya inanılmaz, genç kitle bile böyle saçma sapan sorular soruyorsa vah halimize

bu soru sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusu gibi saçma sapan bişey olmuş
sakız orucu bozar zaten

Saintes Maries

80+ Bronze
Oruç tutma geleneğini biz de devam ettiriyoruz. Lakin Yahudilere benzememek için tek gün yerine aşurâdan bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün yahut her ikisini de ilaveyle üç gün tutuyoruz.
sizin mantığınıza göre bizim de 25 aralık ile beraber 24 aralık veyahut 26 aralık günü noeli kutlamamızda sakınca yok yani öyle değil mi? sonuçta benzemememiz gerekli. yahudilerin oruçlarına ek olarak 1 önceki veya sonraki gün oruç tuttuğumuzda tüm oyunu bozabiliyoruz demek.
Ortada çelişki yok. Hz. İsa, 25 Aralık'ta doğmadı zaten. Roma döneminde paganları yatıştırabilmek için kilise tarafından uydurulan bir gün. Noel'in içindeki pek çok öge paganlardan ithal. Zamanla Hristiyanlık içinde erimiş. Noel diye ileri sürülen bayram biz Müslümanlarca ilahi kaynaklı değil, bâtıl bir bayram. Bunun kutlamasından kaçınmak da üzerimize vacip. Kimsenin eğlenceye, arkadaşlarla güzel vakit geçirmeye düşman olduğu yok. İnandığın inanca ters düşen grupların dini ritüellerine ortak olma deniliyor sadece.
isanın hangi gün, saat kaçta, nerede doğduğu şuan tartışmanın yersiz olduğu bir konu. noel kuran kaynaklı olmasa da isanın doğumu kuran kaynaklıdır. bunu insanlar belki temsiliyet amacıyla belki de sahiden öyle olduğundan 25 aralık olarak saymışlar. siz ister bunu ağaçla, ister duayla, ister arkadaşlarınızla vakit geçirerek kutlarsınız. burada ben mutlaka hristiyanlar nasıl kutluyorsa öyle kutlayalım vs. demedim zaten. burada bahsetmek istediğim şey kafana taktığın duvara astığın ile dinden çıkmanın, günah işlemenin son derece saçma olduğu. kuranda aşure gününde tutulan oruç veya yapılacak tatlıya dair ayet yok iken, kültürel alışveriş sonucu ortaya çıkan aşure geleneğinin mübah olup diğerlerinin sakıncalı olması da oldukça ilginç.
Çünkü yılbaşı diye Noel kutluyor pek çok kişi Türkiye'de. Her yerde Santa Claus ve çam ağaçları. Jingle Bells arkada çalıyor. Buna karşı çıkıyor insanlar. Bu tür ögeleri içeren bir kutlama yoksa laf eden kişi sayısı bir elin parmağını geçmez zaten. Ailesiyle yemek yiyip geri sayım yapana kim ne desin?
alıntılanan mesajımda dikkat ederseniz yeni yıl amacıyla kutlanan yılbaşından bahsettim. yılbaşı vakti ailesiyle, eşiyle, dostuyla yemek yiyip evini süsleyen adama kimse bir şey demiyorsa sorun yok demektir zaten.
Burada ne doğru bir kültür ne doğru şekilde bir alışveriş var. Küllü yanlış.
doğru olmayan kültür ve alışveriş neymiş tam olarak, bu kanaate nasıl vardınız?
Zararsız etkinlik diye bir şey yok ortada, ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Ön yargılı olan ise sizsiniz bence. Noel kutlamaya karşı çıkanlara acaip peşin hükümlerde bulundunuz. İşin içine de fazla duygu katıyorsunuz, demagoji yapıyorsunuz.
hahahahaa... duyanda insan kesip kan içiyoruz zannedecek. bu söylediklerimden bu denli mistik, zararlı arka planı nasıl çıkardınız hayret içersindeyim. ayrıca peşin hükümde bulunduğumu sanmıyorum. ağaca koyduğu yıldız, süslediği pencere ile dinden çıkacağını düşünen kişinin tanrı inancını sorgulamamdan doğal bir şey ne olabilir?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,033,602
Üyeler
163,854
Son üye
adenpp2
Top Bottom