Çözüldü✓ Ryzen 5 5600 - 90 DERECE SICAKLIK

aimgod

80+
Reaksiyon skoru
10

Selamlar arkadaşlar,
İstanbul'da yaşıyorum, malum yazın hava oldukça sıcak, genelde 30 derece civarında seyrediyor.
Sistemimde Ryzen 5 5600 işlemci kullanıyorum ve ilk başta stok soğutucu ile CS2 oynarken işlemci sıcaklığım 85°C civarına kadar çıkıyordu.
Bu yüzden uygun fiyatlı bir kule tipi soğutucuya geçeyim dedim ve Dark Freezer X123 DUO (2x120mm RGB fanlı kule tipi soğutucu) modelini indirimle 300 TL gibi bir fiyata aldım.
Fiyatına göre gayet iyi bir model gibi duruyordu ama hiçbir fark olmadı.

Şu an CS2’yi açıp daha maça bile girmeden işlemci sıcaklığım 90°C’ye kadar çıkıyor.
Termal macunu düzgün sürdüm, montajda da sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Fanlar da çalışıyor.

Sistemim şu şekilde:

• Ryzen 5 5600
  • Gigabyte B450M S2H anakart
  • Dark Freezer X123 DUO soğutucu

Aklıma tek çözüm geliyor:

1. Undervolt yaparak bu durumu toparlayabilir miyim?

Anakartım Gigabyte B450M S2H, bu anakartta undervolt işlemini yapmayı bilen varsa adım adım anlatabilir mi acaba?

Yardımcı olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim 🙏

Hocam termal macunu sürdüyseniz ve montajıda düzgün yapmanıza rağmen bu sıcaklıkları görüyorsa fan devirleri düşük kalıyor olabilir benim aklıma başka bişi gelmedi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Aynı işlemciyi brust assasin120 ile kullanıyorum oyunlarda MX 60 derecyi göryüyor fan devri ayarı yapmdadım daha

O işlemciyi 2 yıldır kullanıyorum, en dandik kule tipi soğutucuyla bile 70 dereceyi hiç görmedi. Ya kasan çok küçük ve hava alamayacak bir yere sıkıştırdın, ya soğutucunun jelatinini çıkarmayı unuttun, ya da termal macunla ilgili bir sorun var.

Jelatin ya da overcloktan dolayı olabilir güç seçeneklerinden işlmeci hızını kısın 90 80 fln yap bide biostan voltaj ayarını yap öyle dene ben en dandik macun ve stok fanı kullanıyorum ona rağmen 80 dereceyi görmedim

Selamlar arkadaşlar,
İstanbul'da yaşıyorum, malum yazın hava oldukça sıcak, genelde 30 derece civarında seyrediyor.
Sistemimde Ryzen 5 5600 işlemci kullanıyorum ve ilk başta stok soğutucu ile CS2 oynarken işlemci sıcaklığım 85°C civarına kadar çıkıyordu.
Bu yüzden uygun fiyatlı bir kule tipi soğutucuya geçeyim dedim ve Dark Freezer X123 DUO (2x120mm RGB fanlı kule tipi soğutucu) modelini indirimle 300 TL gibi bir fiyata aldım.
Fiyatına göre gayet iyi bir model gibi duruyordu ama hiçbir fark olmadı.

Şu an CS2’yi açıp daha maça bile girmeden işlemci sıcaklığım 90°C’ye kadar çıkıyor.
Termal macunu düzgün sürdüm, montajda da sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Fanlar da çalışıyor.

Sistemim şu şekilde:

• Ryzen 5 5600
  • Gigabyte B450M S2H anakart
  • Dark Freezer X123 DUO soğutucu

Aklıma tek çözüm geliyor:

1. Undervolt yaparak bu durumu toparlayabilir miyim?

Anakartım Gigabyte B450M S2H, bu anakartta undervolt işlemini yapmayı bilen varsa adım adım anlatabilir mi acaba?

Yardımcı olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim 🙏
Montaj hatası gibi duruyor söküp düzgünce oturtun jelatininide sökmeyş unutmayın

📌 BIOS üzerinden fan devrine baktım, sabit değil sürekli değişiyor. En düşük 800 RPM, en yüksek 1700 RPM civarını görüyor.
Kasa biraz küçük, bu da etkiliyor olabilir. Ama stok fanla geçen yaz CS2’de 70-75°C alıyordum, şimdi kule tipi soğutucuyla 90°C görmek bana mantıksız geliyor.

• Soğutucunun altındaki jelatini söktüm, termal macunu da düzgünce sürdüm (orta noktaya nohut büyüklüğünde).
  • Termal macun bu kadar büyük fark yaratır mı emin değilim, zaten stok fanla bile bu kadar ısınmıyordu.
  • Sizin “kasa küçük olabilir” demenizden sonra deneme amaçlı kasanın yan camını çıkardım, biraz daha rahat hava alsın diye. Ne kadar fark eder bilmiyorum ama onu da test edeceğim.

Kullandıgın macun neydi?
📌 Kasanın camını çıkardıktan sonra CS2’ye girdim, sıcaklıklar ciddi oranda düştü. Şu an oyundayken 68-71°C arasında gidip geliyor.
Camı açınca 20 dereceye yakın düşüş yaşadım
, bu da demek oluyor ki kasa hava akışı resmen yokmuş kasanın fotişini de bıraktım 🙄

Ekler

• WhatsApp Görsel 2025-07-06 saat 17.35.02_31e9ada2.webp
    WhatsApp Görsel 2025-07-06 saat 17.35.02_31e9ada2.webp
    952.7 KB · Hit: 54
  • WhatsApp Görsel 2025-07-06 saat 20.19.47_ac381eab.webp
    WhatsApp Görsel 2025-07-06 saat 20.19.47_ac381eab.webp
    1.2 MB · Hit: 55
📌 Kasanın camını çıkardıktan sonra CS2’ye girdim, sıcaklıklar ciddi oranda düştü. Şu an oyundayken 68-71°C arasında gidip geliyor.
Camı açınca 20 dereceye yakın düşüş yaşadım
, bu da demek oluyor ki kasa hava akışı resmen yokmuş kasanın fotişini de bıraktım 🙄
hocam rica etsem kasayı biraz duvardan uzaklaştırıp tekrar sıcaklığa bakar mısınız? Ne kadar etkileyecek merak ettim de.

Ryzen master indir overclock ayarlama sadece curve optimizer all cores de 1 saat cpuyu deneyip kendi ayarlayacak voltajı. 3-4 derece fark eder, performansta düşme olmaz.

Geri