İnceleme Thermal Grizzly PhaseSheet PTM İnceleme

PNSHER

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
599

Thermal Grizzly PTM PhaseSheet Uygulama Sonrası Sonuçlar – HP Omen 16 (RTX 4070 + R7 7840HS)

Yaklaşık bir yıllık kullanımın ardından laptopımın termal performansında belirgin bir düşüş fark ettim. Cihazı ilk aldığım dönemde CPU sıcaklığı 90°C’nin, GPU sıcaklığı ise 80°C civarının pek üzerine çıkmazken, zamanla CPU’nun 100°C’yi, GPU’nun ise 87°C’yi gördüğünü görünce artık bir müdahale gerektiğini anladım.
Termal bakımı yapmadan önce, garanti açısından sorun yaşayıp yaşamayacağımı öğrenmek için servise danıştım. “Cihaza fiziksel bir zarar vermediğiniz sürece müdahale edebilirsiniz.” cevabını alınca hangi ürünü kullanacağıma karar vermek için araştırmaya başladım. PTM7950 oldukça övülüyordu fakat piyasada orijinaline ulaşmak zor olduğundan, aynı faz değişim prensibiyle çalışan Thermal Grizzly PhaseSheet PTM’i tercih ettim.

Ürünün satın alma linki: [ Thermal Grizzly - PhaseSheet PTM (50 x 40 mm) ]

Uygulama Süreci

Soğutma bloğunu söktüğümde CPU ve GPU yüzeylerindeki termal macunun neredeyse tamamen kenarlara taşarak pump-out olduğunu gördüm. Fotoğraf çekmeyi unutsam da laptoplarda bu durum oldukça yaygın.
Uygulamaya geçmeden önce, CPU ve GPU kalıp ölçülerini alıp PTM levhayı kenarlarda yaklaşık 1 mm boşluk kalacak şekilde kestim. Bu tercihi, yaptığım araştırmalarda PTM malzemelerin ısı döngüleri sırasında çok hafif bir yayılma eğilimi gösterdiğinin belirtilmesi üzerine özellikle uyguladım. Böylece uzun vadede oluşabilecek taşma veya pump-out benzeri sorunların önüne geçmek mümkün oluyor. Ayrıca levhadan kalan parça, 3–4 uygulama daha yapacak kadar yeterli büyüklükte.

Uygulama sonrası kalan macun miktarı;
1764527976497.webp

Test Metodolojisi

PTM uygulamasının etkisini daha sağlıklı değerlendirebilmek için 3DMark Time Spy testinin önceki ve sonraki sonuçlarını karşılaştırdım. Buradaki “önceki” skorun, uygulamanın hemen öncesine değil; cihazı ilk aldığım dönemde yaptığım teste ait olduğunu özellikle belirtmek isterim. Çünkü uygulama öncesinde sistem sık sık thermal throttling limitlerine takıldığından, o değerlerle kıyaslama yapmak anlamlı olmayacaktı.
Toplam skor: 11.892 → 12.799 (%7.6 artış)

Detaylı Karşılaştırma

GPU (RTX 4070)

DeğerÖnceSonraFark
Graphics Score12 20113 027+826 (%6.7)
Maks. Clock2475 MHz2565 MHz+90 MHz (OC’li hali)
Ortalama Clock2311 MHz2515 MHz+204 MHz (%8.8)
Ortalama Sıcaklık77°C71°C–6°C

CPU (Ryzen 7 7840HS)

DeğerÖnceSonraFark
CPU Score10 40311 645+1 242 (%11.9)
Maks. Clock5059 MHz5090 MHz+31 MHz
Ortalama Clock4381 MHz4662 MHz+281 MHz (%6.4)
Ortalama Sıcaklık83°C84°C+1°C

Genel Değerlendirme

GPU tarafında sıcaklıkların düşmesiyle birlikte ortalama clock hızında anlamlı bir artış elde ettim (Nvidia app üzerinden GPU'ya +75MHz otomatik hız aşırtma uyguladım.). CPU sıcaklıkları çok değişmemesine rağmen, işlemcinin boost davranışının daha stabil hâle geldiğini söyleyebilirim. Özellikle uzun süreli yüklerde CPU’nun thermal limitlere daha geç takıldığını gözlemledim.

Toplamda %7–8 seviyesinde bir benchmark artışı, Thermal Grizzly PhaseSheet PTM’in laptoplarda PTM7950’ye oldukça yakın bir iyileştirme sağladığını gösteriyor. Orijinal PTM7950’yi bulmakta zorlananlar için rahatlıkla tercih edilebilecek güçlü bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

Biraz amatörce bir inceleme yazısı oldu fakat deneyimlerimi paylaşmak istedim, umarım yardımcı olur. Sorularınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Çok iyi olmuş eline sağlık. Aliexpress gibi yerlerden çakma ürün almak yerine thermall grizzly kalitesini alabilirler fiyatı da pek fazla değil. En kısa zamanda bende nitro 5 cihazıma uygulayacağım.

Çok iyi olmuş eline sağlık. Aliexpress gibi yerlerden çakma ürün almak yerine thermall grizzly kalitesini alabilirler fiyatı da pek fazla değil. En kısa zamanda bende nitro 5 cihazıma uygulayacağım.
Teşekkürler. Aslında daha detaylı inceleme yapmak isterdim ama son zamanlarda hiç boş vaktim olmadı.

Teşekkürler. Aslında daha detaylı inceleme yapmak isterdim ama son zamanlarda hiç boş vaktim olmadı.
İnceleme 10 numara hele bu forum için 12 bu forumdakiler pek zahmet edip okumazlar 😂
Bu arada alıp uyguladım + fanlardaki tonla tozu da temizleyince çok iyi oldu. 1 yılda bir temizleme olayı çok iyi açar fanları temizler kapatırız ne güzel

Geri