Solaire of Astora
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 486
hocam bende ne yapacagımı şaşırdım
3 fanlı model mi elinizdeki? 80 derece Nvidia kart için fazla gibi.
hocam bende ne yapacagımı şaşırdım
şimdi hocam pny giriş seviye model ortalama 75-80 derece normal bence furmarkdakasa akısı iyi 80 derece ekran kartı 2k da
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
sizce artacak mı biraz olsun düşer mi
uzay montajda 74 dereceleri falan görüyo bu model3 fanlı model mi elinizdeki? 80 derece Nvidia kart için fazla gibi.
Bizdeki diğer sorun fakirlik. Atıyorum asgari ücretle çalışıyor ve bilgisayar alacak, gerekiyorsa bir miktar dişini sıkıp iyi bir şey almak istiyor. AMD işte buradaki sürücü sorunlarından kullanıcıyı kaybediyor. Yani bu ülke fakir biz ucuz ürün satarsak hemen yığılalım kafası yok. Bazı teknolojik cihazlarda verdikleri fiyata iyisini alalım ihtiyacı var. Forumlardaki ezbercilerin aksine insanlar aldıkları sistemleri 6-10 sene civarı kullanıyorlar. Metin2, SRO, KO gibi oyunlar sadece dönen paradan değil, bayağı bayağı çoğu kişinin evinde 2010-15'lerden kalma dizüstüler falan var. Bunlar yükseltmeyi ancak Valorant oynuyoruz arkadaşlarla diye de yapıyor.İnsanlar sizin de dediğiniz üzere araştırma yapmadan-etmeden takılan, sıradan kullanıcılar bir çoğu. AMD bu yüzden tercih edilmiyor çünkü herkes stabil olsun, şöyle ayarları kurcalayayım demiyor. Tak-çalıştır olsun istiyor. Kolay soruna çözüm bulunsun istiyor ki bu kadar para harcanan kartlarda bence olağan bir istek bu. Amd son zamanlarda bu konuda gelişti ama Nvidia düzeyine gelmesi için AI kısmına yaptıkları yatırımlara dikkat etmeleri gerekiyor. Geçenki sunumlarında aynı Nvidia gibi 1 kere oyuncular için demedikleri rezilin üstü bir sunum yaptılar. "Danışıklı dövüş" ten de kastım buydu. "Rakip" diye gördüğümüz markalar birbirlerinden habersiz, piyasaya yön verecek işler yapmıyor artık eskisi gibi. Bu yüzden de gelişmeleri görülmüyor mesela AMD'nin. Sıradan bir kullanıcı iki Nvidia reklamına tav oluyor, fiyatı fazla olsa bile indirim-fırsat bekleyip alıyor Nvidia kartını. AMD'ye şans bile tanımıyor çünkü içerik üreticileri dışında gerçekten ekran kartı pazarlaması yok AMD kısmında. İşlemcide var sadece.
Intel de kendi kendini batırdı, o kendi eşşekliği diyelim. Nvidia ne kadar son yaptığı hareketleri beğenmesem de hala sektöre yön veren bir şirket. Sadece artık biz oyunculara yönelik hareketleri azalıyor o da AI balonu yüzünden. Yalandan diğer firmalara yaptığı yatırımlar da fire vermeye başladı zaten. OpenAI reklam vermeye başladı, yatırımcı arıyoruz dediler 2027'ye kadar. Halbuki Nvidia, Oracle gibi şirketlerle deli anlaşmalar imzalamıştı. Tarihi anlaşmaların hepsinin balon olduğu görüldü. Hepsi Abd piyasasını ve kendi stoklarını şişirme peşinde.
Fırsat bu fırsat diyerek de ekran kartı fiyatlarından oyuncuları vuruyorlar. Mesela biz burada 15.000 TL farkı tartışıyoruz ama yurt dışında bazı yerlerde o iki kartın fiyatları aynı. Bazı yerlerde de en fazla 50-100 dolar fark oynuyor. Bu da AMD'nin eskisi gibi fiyat performans pek de gitmediğinin ve eskisi gibi anlaştığı markaların MSRP'ye yakın fiyat vermesi konusunda uyarmadığının bir göstergesi.
Kısacası Nvidia pazar boyarken, AMD göz boyuyor. Bana göre kart alacağın zamanda hangisi isteğine ve fiyatına göre ne sunuyorsa o mantıklı. Biz oyuncular için şu an 5000 serisinde 5070ti tek mantıklı kart o da uyguna yakalanırsa. Keza AMD kısmında da 9060xt ve 9070xt yani 16gb olanlar mantıklı. AMD Türkiye pazarında fiyatı uygun olmasına rağmen satamıyor diye bizde uygun. Belli bir fiyat standardı olsaydı kimse AMD'yi tercih etmezdi çünkü yurtdışı fiyatları çok yakın bu iki modelin.
Geforce NOW kısmında katılıyorum. Ölü teknoloji değil bence de, abonelik sistemi rezaletini tüm sektöre aşılama çabasından ve bunu ekran kartlarını ulaşılamaz yapıp kullanıcıları bu sisteme entegre etme çabasından nefret ediyorum. Zaten o bulut sistem bu aralar tüm firmalarda bir güç zehirlenmesi yaşıyor. İşte yok ayda 100 saat oynayabilirsin. Para versen de sıraya gireceksin. Save kaydetmek istiyorsan ekstra ücret verebilirsin vs. gibi abonelik sistemini en acımasız şekilde millete kitliyorlar.
İleride dediğin gibi bir gün full AI giderlerse ve herkesi buna zorlarlar ise, o zaman bunlar çok sıkıntı olur ama şu anlık öyle bir hedefleri yok gibi. Hala AI da çok ham duruyor. 2-3 yıla yavaştan temelleri oturduktan ve sektörün her köşesine aşılandıktan sonra kesinlikle konuşulması gereken bir konu.
Tabi Geforce Now diyoruz ama AMD de rahat durmuyor. Son sunumunu izlersen OpenAI ile onlar da işbirliği içine girmişler bile iyice. O taraftan da çıkar bir şeyler.
evet hocam 3 fanlı değişime gönderdim servis sorun bulunamadı diyor3 fanlı model mi elinizdeki? 80 derece Nvidia kart için fazla gibi.
evet hocam 3 fanlı değişime gönderdim servis sorun bulunamadı diyor
hocam hotspot görünmüyor 5000 serisinde ve 80 derece normal gpu sıcaklığıDemek ki kartın soğutma performansı zayıfmış, PNY pek iyi bir marka değil zaten.
Furmarkda kaç dereceleri görüyor tam? Hotspot 80 ise kötü değil, ama 90 ları falan görüyorsa problem.
daha da ısınacaktır o zaman bakıma veya değişeme tekrar gönderirim gibiDemek ki kartın soğutma performansı zayıfmış, PNY pek iyi bir marka değil zaten.
Furmarkda kaç dereceleri görüyor tam? Hotspot 80 ise kötü değil, ama 90 ları falan görüyorsa problem.
Ben zaten Nvidia'nın notunu 60ti 8/16 GB Vram olayında anladım.Hocam zamanında 4080'i bitirip aynı şeyin laciverdi 4080 Super'i çıkardıkları için bu sefer yapmazlar diyemiyorumSuper modellerin sadece VRAM'leri fazla olacak saf güç aynı olacak diyorlardı, "VRAM fazlalılığını krizden ötürü iptal ettik sadece isim değiştiriyoruz" derlerse tam Ngreedia şirketine yakışan bir davranış olur
RX 9080 XT çıkmasını ben de çok isterim RTX 5080 alacak olanların eli "satın al" butonuna zor gider o durumda
![]()
5080 de 16gb 5070ti 5060ti 16gb durduruluyorsa 5080da durdurulması gerekır. tamamen ust modellere yoneltmek ıcın yapılan bırsey benceHardware Unboxed’a göre NVIDIA’nın 3. parti ekran kartı üreticileri (AIB’ler), RTX 5070 Ti ve RTX 5060 Ti 16 GB modellerini üretmek için gerekli GPU çiplerini artık satın alamıyor. Bu da pratikte bu kartların ömürlerinin sonuna geldiği (EOL) anlamına geliyor.
Bunun ana sebebinin bellek (VRAM) tedariğindeki sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Çünkü bu kartlar, NVIDIA’nın 16 GB VRAM sunan en ucuz modelleri konumundaydı.
Öte yandan 8 GB VRAM’e sahip RTX 5060 Ti, ayrıca RTX 5080 ve RTX 5090 modellerinin bu durumdan etkilenmediği görülüyor.
Kaynak:
Ben zaten Nvidia'nın notunu 60ti 8/16 GB Vram olayında anladım.
5060ti'in 8gb VRAM ile 16gb VRAM modelleri arasında 50$ oynuyor.
Demek ki 8gb vramin maliyeti 50$ bile değil.
(Tabi çıktığı dönemde VRAM krizi yoktu)
Sen buna rağmen 5080'e hala 16gb VRAM koyuyorsun.
Yap 50$ daha pahalı 24gb VRAM olsun.
Valla öyle olsaydı 5070 ti alana kadar bütçeyi zorlar 5080 alırdım sırf VRAM için.
̶5̶0̶8̶0̶ ̶s̶u̶p̶e̶r̶Satabildiğimiz kadar 16 GB 5080 satalım, sonradan kervanı yolda düzeriz 24 GB'lik 5080 Super çıkarırız dediler ama RAM stoklarının bu kadar hızlı eriyeceğini onlar bile hesaba katmadı bence![]()
̶5̶0̶8̶0̶ ̶s̶u̶p̶e̶r̶
New Name: 6080