Hocam hiçbir seride OC versiyona fazla para verilmez. 5000 serisinde hiç verilmez.
5000 serisindeki gpu çipi bir nevi modifiye edilmiş 4000 serisi gibi ve aynı nanometre üretim sürecinden geçiyor. Biliyorsunuzdur belki, aynı üretim hattında uzun süre üretilen çipler belli bir süre sonra edinilen tecrübe ile olgunlaşıp daha yüksek verimle üretilmeye başlanıyor. Bunun yanı sıra kullanılan GDDR7 belleklerin hepsi kafadan +3000 mhz overclock kaldırabildiği için OC olan kartlara ihtiyacınız yok ki aradaki fark boost frekansının 20, 40 bilemedin 80 mhz artırılmış hali.
Ayrıca hem nvidia hem de amd gpu'lar fabrika çıkışı değerleriyle en kötü kartın dahi sorun yaşamaması için çalışabileceğinden daha yüksek voltaja ayarlı şekilde geliyor. Yani elinizdeki kartın silikon kalitesine bağlı olarak aynı performansı daha düşük güç tüketimiyle ve hatta daha yüksek performansı daha düşük güç tüketimiyle almanız çok yüksek bir olasılık.
Bahsi geçen SSF kartların en büyük dezavantajı, ince blokları ve sınırlı soğutma kapasiteleri yüzünden bios üzerinden 300w olarak limitlenmeleri ki 300w hiç de düşük bir güç tüketimi değil. Farklı kart bios'ları yükleyerek bu durumu aşma şansınız var fakat yine düşük fiyata satılan bu kartların çift bios desteği olmadığı için olası bir hatada kartın helvasınız yiyebilirsiniz. Yani ekstreme overclock gibi bir derdiniz varsa SSF kartlar hem soğutma hem de model anlamında doğru tercih değil. Fakat bahsettiğim gibi, undervolt uygulayarak kartı daha düşük güç tüketerek daha yüksek performanslarda kullanabilirsiniz.
Kendim geçtiğimiz ay Inno3D 5070 Ti'ın OC olmayan modelinden satın aldım ve gpu +500, bellekler +3000 şekilde ayarlayıp güç tüketimini 250w sınırlı şekilde çalıştırdığımda çoğu oyunda 2850 mhz civarında, fabrika çıkışına göre %5, %6 daha performanslı şekilde çalışabiliyor.
Eğer bütçe sıkıntınız varsa ya fiyat farkını ya üç yıl garantisi olan modellere ödeyin ya da en ucuzunu alıp geçin.