Amd Vs Nvidia Linç Yeme Zamanı

Yok ? 6000 serisi pis mi hocam yada kokuyomu neden dışlıyorsunuz xtxh çipli bi 6900xt yi çoğu kart deviremez kusura bakmayın
5000 ve 6000 serisi kartlar ilk defa AMD kullanacak insanlar tarafından tavsiye etmem. Rtx çekirdekleri diğer serilere göre çok az. Wattman sorunlarından bahsetmeme gerek bile yok. herhangi Nvidia kullanan birisi bu kartlara geçmeye çalışsa kafayı yer. Birde bu kartlar eskimeye başladı. yarın bir gün AMD fişini çekmeyeceğinin garantisini verebilirmisiniz?. daha 2-3 ay önce Güvenlik güncellemelerini keseceklerini açıkladılardı ama insanlar fazla tepki gösterince vazgeçtiler. saf performans olarak çok iyi bi kart olsada eskidiği gerçeğini değiştirmiyor. normalde 7000 serisi bile tavsiye etmem ama 2. el güzel fiyata bulunursa alınabilir.

shhhhh hocam bu konuda mantıklı düşünmek, sorun çözmek, sorunun kaynağını bulmak yasak gtx 780 ti nvidia olduğu için iyiydi babaydı oyunu 60 fps açıyordu 6700xt pis kokan amd çöpü olduğu için kastı kendini ele verdi arkadaş en doğrusunu yapmış konu tartışmaya kapalı .
mantıklı olan 6700xt ekran kartını 9800x3d işlemciye takmak olurdu zaten

hiç xfx merc taichi nitro plusda sorun söyleyen gördün mü ben görmedim ondan soruyorum normalde insanlar modellerle alakası yok diyor ama bana var gibi geliyor
Modele birazda olsa bağlı. Tepe model ve giriş seviyesi diye ayırmamızın sebepleri var. tepe modeller soğutma olarakda ayarları değiştirme olarakda dayanıklı modeller. profesyonel kullanıcılar için yapılıyolar. giriş modeller ise daha çok fabrika çıkışı alır düz oynar geçerim kafasında olanlar için. doğal olarak Pulse veya asus prime gibi modellerde gidipde Nitro+ da atılacak ayarlar yapıldığında doğal olarak crashler yenilebiliyor. Silikon kalitesi diye bi olay bulunuyor kartlarda. biraz araştırma yaparsanız az çok ne demek istediğimi anlarsınız.

Herkese selamlar,

Uzun zamandır forumda dönen körü körüne Nvidia övme ve AMD’yi yerin dibine sokma furyasını hayretle izliyorum. Kendi bütçesine göre mantıklı olanı seçmek yerine, Nvidia kartına hak ettiğinden fazla para bayılmış ve sırf bu yüzden vicdanını rahatlatmak için her konuda AMD’ye çamur atan "marka amigoları" için bu yazıyı yazma gereği duydum.

Görmek istediğinizi görüp, işinize gelmeyeni görmezden geldiğiniz şu ezber maddeleri tek tek masaya yatıralım

1. DLSS vs FSR Safsatası

DLSS fark atıyor muhabbeti artık eskide kaldı. Güncel teknolojilere baktığımızda (DLSS ve FSR son sürümleriyle) görüntü kalitesinde oyundan oyuna değişmekle birlikte birbirine çok yakın bir performans ve görsellik sunuluyor. Bazı oyunların entegrasyonunda FSR daha stabil ve keskin sonuçlar verirken, bazısında DLSS bir tık öne geçiyor. Aradaki fark artık mikroskopla aranacak cinstenken, bunu bir ölüm kalım meselesi gibi anlatmayı bırakın.

2. VRAM Cimriliğini Görmezden Gelmeniz

Nvidia’yı överken aynı bütçede AMD’nin 16 GB VRAM sunduğu yerde, Nvidia’nın insanlara 8 GB veya 12 GB VRAM dayatmasını görmezden geliyorsunuz. Bugün saf kas gücüne tonla para döktüğünüz o Nvidia kartlar, güncel oyunlarda VRAM sınırı yüzünden kaplamaları geç yüklüyor, anlık takılmalar yapıyor ya da doğrudan çöküyor. AMD ise verdiğin paranın karşılığında sana geleceğe yönelik, kafanın rahat edeceği yüksek bir bellek havuzu sunuyor. Akıllı tüketici geleceğe yatırım yapar, markaya değil.

3. Sürücü (Driver) Meselesi

Sanki tüm AMD kartlar kutudan çıktığı gibi kullanılmaz durumdaymış gibi davranmanız tam bir komedi. AMD sürücülerinin geçmişte ve bazen günümüzde Nvidia’ya oranla daha fazla uğraştırabildiğini hepimiz kabul ediyoruz, bunu AMD kullananlar da saklamıyor zaten. Ama bu durum Nvidia’yı kusursuz yapmaz. Her yeni Nvidia sürücüsünden sonra forumların "FPS’im düştü, ekranım gitti, eski sürücüye nasıl dönerim?" başlıklarıyla dolduğunu hepimiz görüyoruz. Kul yapısı yazılımda iki tarafın da sorunları var, algı yapmayı bırakın.

4. AMD Software vs Nvidia App

Sisteme tamamen hakim olmak isteyen; başka hiçbir üçüncü parti programa (MSI Afterburner vs.) ihtiyaç duymadan ekran kartına, fan eğrisine, ince ayarlarına ve undervolt/overclock işlemlerine doğrudan müdahale etmek isteyenler için AMD Software açık ara çok daha gelişmiş ve üstün bir yazılımdır. Fabrikadan biraz yüksek voltajla çıkan bir AMD kartı, kendi arayüzünden yapacağın iki tık ince ayarla (UV) Nvidia’dan daha serin ve az yakar hale getirebiliyorsun. Nvidia App ise son güncellemeyle nihayet hesap zorunluluğunu kaldırsa da hâlâ düz, basit ve donanıma derinlemesine müdahale ettirmeyen bir arayüzden ibaret.

5. "AMD Kartla İş Yapılmaz" Balonu

Öyle bir anlatıyorsunuz ki, sanki AMD kart takılı bilgisayarda Premiere Pro, DaVinci veya Blender açınca bilgisayar patlıyor. Yok öyle bir şey. AMD kartlar iş konusunda sadece Nvidia’nın CUDA/OptiX ekosistemi kadar agresif bir render hızı veremez, hepsi bu. AMD kart kullanınca render alamayacak mısın? Bal gibi de alacaksın. Donanımsal kod çözücüler (Encoder) ve AV1 desteği AMD tarafında da canavar gibi çalışıyor. Profesyonel stüdyo işletmiyorsan, evinde kendi çapında içerik üreten, kurgu yapan veya hobiyle uğraşan bir adam için renderın 5 dakika yerine 7 dakika sürmesi hiçbir şey ifade etmez. Aradaki devasa fiyat farkıyla sistemin işlemcisini veya RAM’ini yükseltmek çok daha mantıklıdır.

6. Ray Tracing (Işın İzleme) Takıntısı
Nvidia fanlarının bir diğer sığınağı da Ray Tracing performansı. Evet, Nvidia donanımsal olarak ışın izlemede daha önde, buna kimse itiraz etmiyor. Ama dürüst olalım; orta ve giriş segment ekran kartı alan kaç kişi Ray Tracing açıp 40-50 FPS'lerde sürünerek oyun oynamak istiyor? Rekabetçi oyunlarda zaten yüzüne bakmadığınız, hikayeli oyunlarda ise açtığınızda FPS'i yarı yarıya düşüren bir teknoloji için kartın saf kas gücünden ve VRAM'inden feragat etmek ne kadar mantıklı? AMD saf kas gücüyle o oyunları yalayıp yutarken, sırf 'yansımalar biraz daha parlak olacak' diye fahiş fiyatlar ödemek akıl kârı değil."

7. Nvidia Alırsan İkinci Elde Rahat Satarsın" Efsanesi
"Bir de 'Nvidia yatırım aracıdır, ikinci elde hemen satılır' kafası var. Arkadaşlar, biz bilgisayar bileşeni alıyoruz, çeyrek altın değil. Teknolojik bir ürünü 'ileride satarken rahat ederim' diye bugün daha az VRAM ve daha düşük saf performansla satın almak tamamen mantık tutulmasıdır. Sen bugün aldığın karttan tam performansla, donma kasma yaşamadan yararlanamadıktan sonra, 3 yıl sonra ikinci elde hızlı satılsa ne olur, satılmasa ne olur? Akıllı adam donanımı gelecekteki alıcısı için değil, bugünkü kendi konforu için alır.

Özetle;

Amd nin geride kaldığı konular var mı tabii ki var ama 9070xt yerine 5070 5060 seçilecek kadar bir geride kalmışlık yok
Cebinizden fazla para çıktı diye burada Nvidia amigoluğu yapıp insanları yanlış yönlendirmeyin. Parayı sokakta bulmayan, bütçesini düşünen ve aldığı paranın karşılığında maksimum oyun performansı, isteyen adam için AMD bugün taş gibi bir alternatiftir ve gayet de mantıklı bir tercihtir.

Objektif olmaktan korkmayın. Herkese iyi forumlar.
Gayet güzel anlaşılır şekilde artıları eksileri doğruları yanlışları paylaşmışsın eline sağlık.

Olay cihazların ömrü ve algısı ile alakalı. AMD kartların genelde birkaç sene sonra sorunları ortaya çıkıyor şikayetler artıyor insanların da alma hevesi kalmıyor. Örneğin zamanında RX 5000 serisi çıktığında da AMD devrim yaptı bu seri sorunsuz diyorlardı şuan ikinci eline bulaşmayın şu şu sorunu var diyorlar, sonra 6000 serisinde de aynısı oldu. Nvidia daha güvenli liman gibi geliyor insanlara şuan GTX 1660 Süper bile kronik bir sıkıntıya sahip değil çünkü.

Dersen bu ilerde değişir, evet olabilir. Samsung o işi yavaş yavaş çözüyor mesela. Yıllardır 2 sene sonra kasmaya başlayan berbat bir arayüzleri vardı ve zorla dayattıkları Exynos işlemcileri leşti, şuan yazılımı büyük ölçüde toparladılar birçok üst seviye cihazda Snapdragon işlemciye geçtiler ve bu cihazların değerine yansıyor. Apple da telefon dünyasının güvenli limanı, insanlar şuan kaç yıllık iPhone 11in bile kullanılabilir durumda olduğunu biliyor. Bu da iPhone 15 gibi cihazların değerini canlı tutuyor.
işte AMD son dönemde bu konuda ilerlemeye başladı örneği o yüzden o şekilde verdim

5000 ve 6000 serisi kartlar ilk defa AMD kullanacak insanlar tarafından tavsiye etmem. Rtx çekirdekleri diğer serilere göre çok az. Wattman sorunlarından bahsetmeme gerek bile yok. herhangi Nvidia kullanan birisi bu kartlara geçmeye çalışsa kafayı yer. Birde bu kartlar eskimeye başladı. yarın bir gün AMD fişini çekmeyeceğinin garantisini verebilirmisiniz?. daha 2-3 ay önce Güvenlik güncellemelerini keseceklerini açıkladılardı ama insanlar fazla tepki gösterince vazgeçtiler. saf performans olarak çok iyi bi kart olsada eskidiği gerçeğini değiştirmiyor. normalde 7000 serisi bile tavsiye etmem ama 2. el güzel fiyata bulunursa alınabilir.
Hocam bi yok alınmaz diyorsunuz şimdi güzel fiyat a alınır diyorsunuz ve 5000 serisi ile 6000 serisi kartlar bambaşka ürünler rdna 1 ile 2 mimarisi arasında fark çok var en basitinden 5000 serisi kartlarda ışın izleme teknolojisi yok ve siz aynı kefeye koyuyorsunuz 6000 serisi ve 5000 serisi diyerek .
Watmann diyorsunuz hocam 2021 de değiliz artık düzgün bir psu un varsa kartlada bilinçsizce oynamadıysan wattman tarih oldu ben kendi kartıma mpt ile 400 450 500 w çektiriyorum yeri geliyor ve bırakın wattmanı kusursuza yakın oc yaptığım için çökmüyor kart siz bana watmanndan bahsediyorsunuz bu kartlar rx 580 değil hocam .
Teknoloji desek bu yaz fsr 4.1 geliyo hem 7000 e hem 6000 e sizin düşünceniz mantıklı olsa amd 6000 serisini öldürür ne güncelleme atar ne fsr getirir .Birde normalde 7000 serisi bile tavsiye etmem diyorsunuz çok lazım olmadıkça siz bir şey tavsiye etmeyin .

bu konu amd tarafından sponsorlanmıştır

5000 serisi hariç 3060 4060 4060ti 4070super kullanmak nasip oldu sorunsuz kullandım AMD tarafında RX 570 kullandım ilk kez ilk sistemimde başlarda iyiydi fakat ileride sorunlar yaşadım donma kasma takılma drop vs tövbe ettim AMD ekran kartına sonradan 3060 4060 4060ti 4070super vs kullandım ardından AMD ye şans vermek istedim direkt 7900xtx tepe model aldım mükemmeldi. Sonrasında satıp belli bir süre ekran kartsız takıldım GFN vs kullanıp sonra tekrar 5000 serisine geçmek yerine mantıken f/p 9060xt 16 GB ile yolculuğa devam ettim onuda satıp belli bir süre ekran kartsız devam ettim sonrasında kelepir RX 9070 ardından RX 9070xt nitro+ a geçtim rx570 hariç hiçbir zaman donanımsal yada yazılımsal Nvidia ve AMD kartlarda sorun yaşamadım f/p aranıyorsa AMD alınmalı bence fakat kullanım amacı doğrultusunda Nvidia ve AMD yada Intel kartlara bakılıp kullanım yönü ve doğrultusunda net karar verilip alınmalı diye düşünüyorum Nvidia yazılımı da basit anlaşılır AMD yazılımı da basit anlaşılır intelde aynı şekilde intelde de belli bir süre B580 kullandım sorunsuz du. Ben sorun yaşamadım diye herkes aynı sonuçla karşılaşır mı elbette hayır ben kullandığım kartların teknolojisini cidden kullanmıyorum ne iş ne oyun için fps rekabetçi azıcıkta single vb oyunlar oynadığım için ihtiyaç duymuyorum ve kullanmıyorum default şeklinde en basit haliyle kullanıyorum. Ama Nvidia da en sinir bozucu kısım bence şu vram de aşırı cimriler AMD/Nvidia artık bence minimum 12 ve üzeri VRAM ile kullanıma sunmalı bence kartları .

Hocam bi yok alınmaz diyorsunuz şimdi güzel fiyat a alınır diyorsunuz ve 5000 serisi ile 6000 serisi kartlar bambaşka ürünler rdna 1 ile 2 mimarisi arasında fark çok var en basitinden 5000 serisi kartlarda ışın izleme teknolojisi yok ve siz aynı kefeye koyuyorsunuz 6000 serisi ve 5000 serisi diyerek .
Watmann diyorsunuz hocam 2021 de değiliz artık düzgün bir psu un varsa kartlada bilinçsizce oynamadıysan wattman tarih oldu ben kendi kartıma mpt ile 400 450 500 w çektiriyorum yeri geliyor ve bırakın wattmanı kusursuza yakın oc yaptığım için çökmüyor kart siz bana watmanndan bahsediyorsunuz bu kartlar rx 580 değil hocam .
Teknoloji desek bu yaz fsr 4.1 geliyo hem 7000 e hem 6000 e sizin düşünceniz mantıklı olsa amd 6000 serisini öldürür ne güncelleme atar ne fsr getirir .Birde normalde 7000 serisi bile tavsiye etmem diyorsunuz çok lazım olmadıkça siz bir şey tavsiye etmeyin .
Hd3450 R7 240 hd2600 pro RX 470 8gb RX 580 8gb 6700 6600 9060xt kullandım 1 kere wattman yemedim tek bir istisna var 6700 de oc felan denedim bilinçsiz kafayı yedi oyuna girerken attı sadece bu.

Ben @goksel53 arkadaşımızın dediklerine katılıyorum fakat forumda gördüğüm kadarıyla bazı fanboyların sırf marka kötülemek adına yorum yaptıklarını düşünüyorum. Amd için de Nvidia için de. Ben genel olarak AMD kartların oyun performansını aşırı seviyorum. Fakat ne zaman ilgimi iş odağına çevirdim hobi olarak ta olsa nvdia bana daha cazip geldi. Bütçe kısıtlı olmasa 5070ti alır gerisini düşünmezdim. Ama bütçe kısıtlı olduğu için 12gblik kartta bile iş performansı arıyor insan. Bu arada 5070 de gayet yeterli bi kart bana kalırsa.
Takıntılı bi insan olduğumdan dolayı bilgisayarımda gözle görülebilir ufak sorunlar bile beni rahatsız ediyor.
Ayrıca 35k verdiğim bir kartın sürekli acaba bi sorun yaşar mıyım düşüncesi korkutmuyor değil. Ama 9070 xt nin de bence düşük orta seviye iş amaçlı kullanılabileceğini düşünüyorum.

Geri