Yardım 2k Oled Seçimi Xg27aqwmg, Xg27acdms, Mo27q3, Q27g41zdf

Neredeyse bütün rehberlerinizi okudum. xg27aqwmg, q27q41zdf ve mo27q3 bunlardan birini seçip alacağım. 360hz'den dolayı gönlüm gigabyte'dan yana ama o da aoc'un fazla hz ve parlaklık veriyonu olduğu için asus cezbediyor bu sefer de. Asus 280hz aslında ultra bir fark olmaz gibi gigabyte'dan.

Öte yandan 5-6k ekleyip 4k seçeneği de var ama o seçeneği çok değerlendirmek istemiyorum bütçem epey yukarı çıkıyor bu sefer de.

Sence 360hz için mo27q3 mü almalıyım yoksa asusun kalitesine güvenip 280hz ile yetinip xg27aqwmg mi alayım?
280 hz ile yetinmek derken, zaten 280 ile 360 arasındaki farkı esporcu seviyesinde kullanımın yoksa hissetmezsin.

280 hz ile yetinmek derken, zaten 280 ile 360 arasındaki farkı esporcu seviyesinde kullanımın yoksa hissetmezsin.
Oled de fark ediliyor. IPS de çoğu kişi pek bir şey anlamaz. IPS 280hz ile oled 280hz aynı değil. 280hz IPS ve 360hz IPS çoğu modelde benzer hareket işleme kapasitesine sahiptir. Yenileme hızı uyumluluğu pek iyi değildir IPS panelde. Oled ise 500hz bile olsa anlık renk değiştirebildiği için (0.3ms) 280-360hz farkını görmek daha kolaydır. Ama uçurum beklememek lazım tabii. Oledde hareket netliği yenileme hızı ile doğru orantılıdır. IPS de öyle ama tepki süresi çoğu zaman yetersiz kaldığı için (pikseller oled gibi 0.3ms renk değiştiremiyor) hareket netliğinde önemli bir kayıp yaşarsın.

Ama WoW ne fark varmış be dedirtmez yani. Zaten her insanın gözü farklı tolerans seviyesi önemli. Kendi gözüyle görmesi ve bir başkasının tavsiye vermesi arasında farklar var. Herkesin kişisel zevki farklı. Bu yüzden Tier list de qd modelleri daha alt sıraya koymak istemedim. Artı ve eksi durumu var. Modele göre performans değişiklik gösteriyor. Bazen qd, bazen woled öne geçebiliyor falan.

Son düzenleme:
Benim 2k oled Tier list im de en iyi qd modelleri S Tier, en iyi woled modelleri ise yine S Tier koydum. Artı ve eksi durumu olduğundan biri diğerinden her alanda üstün değil. Normalde xg27aqwmg rakibi olarak FO27Q5P, MAG272QP X50, XG27AQDPG gibi modeller alınabilir. Ve yeni çıkacak şj tandem paneli dark armor kaplamalı MSI modeli. Mo27q3 rakibi xg27aqwmg değil. Xg27aqwmg biraz daha üstün bir model. Mo27q28gr de xg27aqwmg ile aynı performansı gösteriyor. Eğer 4k ya çıkmak istemiyorsan xg27aqwmg-mo27q28gr gibi modelleri tercih et. Mo27q28g ve mo27q28gr arasında kaplama farkı var. Sonu R ile biten Trueblack kaplamalı. Diğeri ise mat. Mo27q28gr Asustan pahalı Asusu almak daha mantıklı. Ucuz olsaydı gigabyte mantıklı olurdu.

Eğer SDR ve düşük parlaklık kullanacaksan AOC da alınır çünkü renk, hız, homojenlik, kaplama, metin netliği vs kaybı yok. 3.nesil qd oled panel alıyorsun mo27q3 gibi. Ama bana HDR kullanmam demek çok saçma geliyor. Windows oto HDR ile ben de HDR kullanmam zaten ama HDR solukluğunu çözmenin ve SDR dan daha iyi görüntü almanın yolları var ve gösterdim.
Kullanmasına kullanırım HDR'yi ama monitörü asıl satın alma amacım düşük tepkime süresinin getirdiği fayda ve görüntü kalitesi ondan dolayı hdr kalitesi benim için pek etki etmiyor.

Asus'da karar kıldım gibi duruyor şimdilik. 10.400₺lik fark ödemeye değer mi sorusunun cevabını kendimde bulursam Asus, bulamazsam AOC alıp geçeceğim.

Kullanmasına kullanırım HDR'yi ama monitörü asıl satın alma amacım düşük tepkime süresinin getirdiği fayda ve görüntü kalitesi ondan dolayı hdr kalitesi benim için pek etki etmiyor.

Asus'da karar kıldım gibi duruyor şimdilik. 10.400₺lik fark ödemeye değer mi sorusunun cevabını kendimde bulursam Asus, bulamazsam AOC alıp geçeceğim.
HDR zaten görüntü kalitesini artıran bir unsur ve FPS kaybı olmuyor. HDR demek parlaklık arttı ekran daha parlak oldu demek değil. Görüntüdeki derinliği, kontrastı, detayları vs artırıyor. Gerçek bir HDR görüntüyü canlıdan görmediğin için HDR gereksiz diye düşünüyorsun. Bu bir hata. Dikkate alırsın veya almazsın bilemem ama iki Tıkla HDR sorununu çözmek adlı rehberimdeki adımı XG27AQWMG de uygula ondan sonra AAA oyunları SDR da oynamayacaksın. O kadar net söylüyorum. HDR amacı zaten görüntü kalitesini artırmak. %99 DCI-P3 desteği SDR da yok olmayan şeyi nasıl kullanıcaksın? Hdr daha geniş renk uzayı (DCI-P3, Rec 2020) destekliyor. Tandem woled neden renk canlılığını artırsın diye çıkardı LG? Hdr da renkleri canlandırmak ve QD ye yetişmek için. Sdr da görüntü kalitesi sınırlı. Biraz araştır Renodx nedir ne işe yarar vs diye. Ondan sonra OLED al. Oled alıcaksın ama HDR araştırmıyorsun. OLED'in potansiyelini kullanmak istiyorsan dediğim şeylere bak. Ekran 500hz destekliyor ama bana 60hz yetiyor demek gibi.

Bu videoyu kesinlikle izle:

12507.webp
12506.webp
12505.webp
12508.webp
12002.webp
12001.webp
12000.webp
11999.webp
11998.webp

Son düzenleme:
HDR zaten görüntü kalitesini artıran bir unsur ve FPS kaybı olmuyor. HDR demek parlaklık arttı ekran daha parlak oldu demek değil. Görüntüdeki derinliği, kontrastı, detayları vs artırıyor. Gerçek bir HDR görüntüyü canlıdan görmediğin için HDR gereksiz diye düşünüyorsun. Bu bir hata. Dikkate alırsın veya almazsın bilemem ama iki Tıkla HDR sorununu çözmek adlı rehberimdeki adımı XG27AQWMG de uygula ondan sonra AAA oyunları SDR da oynamayacaksın. O kadar net söylüyorum.
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Acaba fps oyunlarında da hdr'nin faydasını görebilir miyim? Böyle bir durum olursa AOC'u vasat hdr performansından ötürü direkt eleyebiliriz.

RenoDX ile AOC'da da iyi sonuç alır mıyım acaba?

xg27aqwmg'yi sadece fps oyunları için alacağımı düşünürsen aoc'u (fiyatından dolayı) ve gigabyte'ı (hz'den dolayı) almak mantıklı olur muydu?

Acaba fps oyunlarında da hdr'nin faydasını görebilir miyim? Böyle bir durum olursa AOC'u vasat hdr performansından ötürü direkt eleyebiliriz.

RenoDX ile AOC'da da iyi sonuç alır mıyım acaba?

xg27aqwmg'yi sadece fps oyunları için alacağımı düşünürsen aoc'u (fiyatından dolayı) ve gigabyte'ı (hz'den dolayı) almak mantıklı olur muydu?
Daha iyi görüntü alırsın da parlaklık tatmin etmez. HDR diyince aklına tüm ekran 1000nit olacak parlaklıktan gözüm acıyacak gibi gelmesin.

Sadece FPS valorant, cs ise MO27Q3. Battlefield vs ise 360hz dolduramazsın zaten.

HDR, SDR'nin yerini alan yeni bir görüntü standardıdır ve daha parlak vurgular (daha yüksek kontrast), daha canlı renkler (daha yüksek doygunluk) ve aynı renklerin daha fazla tonunu (artırılmış bit derinliği) mümkün kılar.
HDR, sadece tüm görüntüyü daha parlak hale getirmekle ilgili değildir; daha fazla nüans ve kontrast sağlayarak, dışarıda gördüğümüz doğal ışık aralığını daha yakından yansıtan bir görüntü üretmekle ilgilidir. Örneğin, SDR teorik olarak 100 nit parlaklıkta sınırlı kalırken, 2025 HDR TV'ler 2500 nit ve daha fazlasına ulaşabilir . Bu, fiziksel olarak SDR'den 25 kat daha parlak ve insan algısı açısından ~2 ila 5 kat daha parlaktır.
SDR'nin en büyük sınırlaması, parlak vurguları gösterememesi ve bu nedenle kırpılmalarına ve ayrıntı kaybına neden olmasıydı.

ViewSonic örneği:
12538.webp

12536.webp

HDR'ın düzgün çalışması için üst düzey Oled-Mini LED gibi ekranlar gerekir. Oyunlar ve Windows HDR için iyi ayarlanmadığından (çoğu zaman vasat) Dünyanın en iyi Oled ekranını bile alsanız HDR açıp direkt oyuna veya tarayıcıya girdiğinizde kötü gözükür.

Tarayıcı, masaüstü vs SDR için tasarlanmıştır. Oyunlar ise HDR için iyi ayarlanmamıştır. Bu yüzden Renodx geliştirildi. Sen oyun geliştiricisi olsan %95 IPS-VA panel kullanırken HDR'ı gerçekten destekleyen Oled ekranlar için HDR'ı düzgün yapmak ile uğraşır mıydın? Yoksa aman ne gerek var Oled çoğu kişide yok zaten yalandan HDR desteği ekleyip geçelim mi derdin? Optimizasyona bile önem vermezlerken HDR için mi uğraşacaklar?

Daha iyi görüntü alırsın da parlaklık tatmin etmez. HDR diyince aklına tüm ekran 1000nit olacak parlaklıktan gözüm acıyacak gibi gelmesin.

Sadece FPS valorant, cs ise MO27Q3. Battlefield vs ise 360hz dolduramazsın zaten.

HDR, SDR'nin yerini alan yeni bir görüntü standardıdır ve daha parlak vurgular (daha yüksek kontrast), daha canlı renkler (daha yüksek doygunluk) ve aynı renklerin daha fazla tonunu (artırılmış bit derinliği) mümkün kılar.
HDR, sadece tüm görüntüyü daha parlak hale getirmekle ilgili değildir; daha fazla nüans ve kontrast sağlayarak, dışarıda gördüğümüz doğal ışık aralığını daha yakından yansıtan bir görüntü üretmekle ilgilidir. Örneğin, SDR teorik olarak 100 nit parlaklıkta sınırlı kalırken, 2025 HDR TV'ler 2500 nit ve daha fazlasına ulaşabilir . Bu, fiziksel olarak SDR'den 25 kat daha parlak ve insan algısı açısından ~2 ila 5 kat daha parlaktır.
SDR'nin en büyük sınırlaması, parlak vurguları gösterememesi ve bu nedenle kırpılmalarına ve ayrıntı kaybına neden olmasıydı.

ViewSonic örneği:
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

HDR'ın düzgün çalışması için üst düzey Oled-Mini LED gibi ekranlar gerekir. Oyunlar ve Windows HDR için iyi ayarlanmadığından (çoğu zaman vasat) Dünyanın en iyi Oled ekranını bile alsanız HDR açıp direkt oyuna veya tarayıcıya girdiğinizde kötü gözükür.

Tarayıcı, masaüstü vs SDR için tasarlanmıştır. Oyunlar ise HDR için iyi ayarlanmamıştır. Bu yüzden Renodx geliştirildi.
Sipariş vermeden son bir şey daha sorayım o halde.

WOLED veya QD-OLED. %90 fps tarzı oynadığım için hangi seçenek daha mantıklı olur? Ya da ultra bir farkı olur mu?

Sipariş vermeden son bir şey daha sorayım o halde.

WOLED veya QD-OLED. %90 fps tarzı oynadığım için hangi seçenek daha mantıklı olur? Ya da ultra bir farkı olur mu?
Oledlerde tepki süresi açısından gözle görülür fark olmaz. Hz si yüksek olan valorant ve CS de avantaj sağlar (hareket netliği)

Ne demek yani bu?

360hz herhangi bir Oled ile 280hz oled kıyaslayalım;

60-120-280 FPS aldığında her iki oledde aynı hareket netliği ve ghosting performansı sunar. Yani fps oyununda fark olmaz. Yani 280 FPS ye kadar fark olmaz.

280 FPS yi geçersen mesela 320 fps alırsan 360hz olan daha akıcı olur ve daha az hareket bulanıklığına sahip olur.

IPS ve VA gibi değil yani. En basit bu kadar anlatabildim. Fps oyunu için Oled alıcaksan HZ ye bakıcaksın. Fps oyunu için IPS alacaksan hem Hz ye hem de tepki süresine bakıcaksın. Bu kadar basit.
12532.webp

Oledlerde tepki süresi açısından gözle görülür fark olmaz. Hz si yüksek olan valorant ve CS de avantaj sağlar (hareket netliği)

Ne demek yani bu?

360hz herhangi bir Oled ile 280hz oled kıyaslayalım;

60-120-280 FPS aldığında her iki oledde aynı hareket netliği ve ghosting performansı sunar. Yani fps oyununda fark olmaz. Yani 280 FPS ye kadar fark olmaz.

280 FPS yi geçersen mesela 320 fps alırsan 360hz olan daha akıcı olur ve daha az hareket bulanıklığına sahip olur.

IPS ve VA gibi değil yani. En basit bu kadar anlatabildim. Fps oyunu için Oled alıcaksan HZ ye bakıcaksın. Fps oyunu için IPS alacaksan hem Hz ye hem de tepki süresine bakıcaksın. Bu kadar basit.Alıntıyı görüntüle
tayfun hocam bende fps için

ASUS 27'' XG279CNS ROG STRIX sence nasıldır

şuan bu mevcut elimde var zaten tayfun hocam kullanmaktayım
O zaman görüntü odaklı bir model arıyorsun.

20-25k aralığında aoc q27g41zdf, eğer HDR istersen 27gx704a-b alabilirsin.

LG daha iyi olur aoc modele göre.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

@Throvision

Orta yol:

AOC dan iyi ama Asustan kötü. Trueblack glossy kaplama mevcut. 30k çok geliyorsa bunu al. HDR deneyimi gayet iyi.

O zaman görüntü odaklı bir model arıyorsun.

20-25k aralığında aoc q27g41zdf, eğer HDR istersen 27gx704a-b alabilirsin.

LG daha iyi olur aoc modele göre.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

@Throvision

Orta yol:

AOC dan iyi ama Asustan kötü. Trueblack glossy kaplama mevcut.
yan ekran olarak bana yaptığın önerileri kaydettim zaten tayfun hocam ben sadece suan kullandığım monitörü yorumlamanı istemiştim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,840
Üyeler
197,065
Son üye
lupinshopcom
Geri