Selamlar herkese,
Birçoğumuz monitörün kendi HDR modunu açtığımızda ya ekranın aşırı beyazlaşmasından (yıkanmış görüntü), ya da parlak sahnelerde ışık ve renk patlamalarından (gökyüzünün kör etmesi, detayların kaybolması) şikayetçiyizdir. Monitörlerin kendi HDR algoritmaları (özellikle giriş/orta segmentte) genelde berbat çalışıyor.
Kendi yaptığım denemeler sonucunda, teorik ezberleri tamamen yıkan ve görüntüyü neredeyse OLED paneller kadar canlı, kontrastlı ve detaylı yapan mükemmel bir kombinasyon keşfettim. Bu yöntemle parlak sahnelerdeki detayları kaybetmeden, gölgeleri harika bir şekilde aydınlatabiliyor ve muazzam bir parlaklık hazzı alabiliyoruz.
Aşamaları sırasıyla paylaşıyorum:
Birçoğumuz monitörün kendi HDR modunu açtığımızda ya ekranın aşırı beyazlaşmasından (yıkanmış görüntü), ya da parlak sahnelerde ışık ve renk patlamalarından (gökyüzünün kör etmesi, detayların kaybolması) şikayetçiyizdir. Monitörlerin kendi HDR algoritmaları (özellikle giriş/orta segmentte) genelde berbat çalışıyor.
Kendi yaptığım denemeler sonucunda, teorik ezberleri tamamen yıkan ve görüntüyü neredeyse OLED paneller kadar canlı, kontrastlı ve detaylı yapan mükemmel bir kombinasyon keşfettim. Bu yöntemle parlak sahnelerdeki detayları kaybetmeden, gölgeleri harika bir şekilde aydınlatabiliyor ve muazzam bir parlaklık hazzı alabiliyoruz.
Aşamaları sırasıyla paylaşıyorum:
Uygulanacak Adımlar
- Monitörün Kendi HDR'ını KAPATIN: Evet, yanlış duymadınız. Monitörün kendi HDR ayarını kesinlikle açmıyoruz. Çünkü monitörün kendi yazılımı devreye girince her şeyi yapay olarak patlatıyor.
- Windows üzerinden HDR'ı AÇIN: Windows ayarlarından HDR'ı aktifleştirin. Ekran ilk başta soluk veya grileşebilir (sinyal uyuşmazlığından dolayı), bu çok normal. Panik yapmayın.
EN ÖNEMLİ AYAR - Windows SDR Parlaklığını Kısın: Windows HDR ayarlarının içinde yer alan "SDR içerik parlaklığı" (SDR Content Brightness) sürgüsünü aşağıya doğru kısın. Bu adım çok kritik; çünkü HDR desteklemeyen masaüstü, tarayıcı gibi SDR görüntülerdeki o aşırı beyazlaşmayı ve renk patlamalarını tamamen bu ayarı kısmak engelliyor. (Kimisinde bu ayar tam tersi çalışabiliyor)- Monitörün Kontrastını FULLEYİN (%100): Monitörün kendi tuşlarını kullanarak kontrast ayarını sonuna kadar getirin. Renk doygunluğunu (Saturation) da göz zevkinize göre artırın.
- Ekran Kartı Kontrastını da FULLEYİN: NVIDIA Kontrol Paneli veya AMD Software üzerinden masaüstü renk ayarlarına gelin ve buradaki dijital kontrastı da sonuna kadar (veya göz zevkinize göre en üst sınıra) kökleyin.
- Parlaklık (Brightness) İnce Ayarı: Ortamınızın ışığına göre (özellikle gece kullanımında) monitörün kendi parlaklık ayarını biraz kısabilir veya artırabilirsiniz. Ben o gri/beyaz sinyal görüntüsünü tamamen bastırmak için windows hdr parlaklığını bayağı bi azalttım. Bu arada şunu unutmayın HDR görüntü ekran kartındaki renk ayarlarıyla işleniyor o yüzden beyazımsı, grimsi(kötü gama ayarı) gibi görüntüden kurtulmak için kesinlikle ekran kartından kısmak yerine windows hdr parlaklığından ayarlayın. HDR ve SDR görüntüler dengeli olmalıdır. Birisi parlak, birisi karanlık olmamalı. Parlaklık ayarlarını ona göre ayarlayın ama kontrasta ellemeyin kontrast bizim için monitörün verdiği maksimum tepe parlaklığı kullanabilmek içindir.
Bende 300nit parlaklığa sahip bir monitör var ve bu ayarlardan sonra tepe parlaklığı 418nit çıktı. [Aoc25g50z 260hz(oc)]
Peki Arka Planda Ne Oluyor? (Neden Bu Kadar İyi?)
- Işık Patlamaları Nasıl Engelleniyor?: Windows HDR modundayken, oyun veya videolardaki parlak sahnelerin detaylarını (kırpılmadan) geniş bir dinamik aralıkta gönderir. Monitörün kendi HDR yazılımı kapalı olduğu için, monitör bu parlak yerleri kör edici şekilde ekstra patlatamaz. Windows'un gönderdiği o net ve korunan detayları aynen görürüz. Windows SDR sürgüsünü kısmamız ise masaüstündeki pencerelerin gözümüzü almasını engeller.
- Gölgeler Nasıl Aydınlanıyor ve Detaylanıyor?: Hem monitörden hem ekran kartından kontrastı fullediğimizde, beyaz ve siyah noktalar arasındaki çizgiyi manipüle etmiş oluyoruz. Windows HDR sinyaliyle birleşince, karanlık bölgelerdeki gri tonlar yukarı fırlıyor. "Black Crush" (siyahların çökmesi) yaşanmadığı gibi, gölgelerin içindeki detaylar adeta gece görüşü açmış gibi görünür hale geliyor.
- OLED Hissi: Gece kullanımında siyah bir ekrana denk geldiğinizde panel ışığı öyle bir kesiyor ki, monitör kapandı veya elektrikler kesildi sanıyorsunuz. Renk canlılığı ve kontrast hissiyatı tam anlamıyla muazzam oluyor.
Deneyenler sonuçları ve aldıkları ekran performansını aşağıda paylaşırsa sevinirim. Sorularınız varsa yardımcı olurum, şimdiden iyi oyunlar ve keyifli seyirler!Önemli Not: Bu yöntem teknik olarak "Yalancı HDR (SDR Emülasyonu)" kategorisine girer. Renkler tamamen "doğru/kalibre" olmayabilir ama görsel olarak sunduğu haz, parlaklık ve detay kalitesi standart HDR modlarından fersah fersah daha iyidir. Dinamik Kontrast (DCR) özelliğini ise dalgalanma yapmaması için kesinlikle KAPALI tutun.