Asusun psu üreticisi olmadığını biliyorum. Kendi psu üretip Türkiyede satışta olan bildiğim kadarıyla 3 firma var Enermax FSP High Power.
bu ülkede psu skalası o kadar daraldı ki 7-8 sene öncesine dönüp bakıyorum ve şimdikilere bakıyorum çeşitlilik aşırı azaldı. Hatırlamazsın belki ama bu ülkede Be Quiet psuları bile çokça satılmıştı
Psuyu kendi üreten firmalar tabikide daha kalitelidir imajı verir fakat bu denge son 3-4 yılda malesef değişti. Psu üreticisi olmayıp psu ürettiren firma öyle bir psu isterki, psu üreticisi firmanın üretip maliyetide minimum tutmaya çalıştığı psuyu geçebilir. Bunun örneklerinide görüyoruz ufak bi araştırma yeterli
Psuyu kendi üretipte Dünyada kendini bırakmamış kaliteyi düşürmemiş hep yükseklere çıkan iki firma var. Seasonic ve SuperFlower (ki ikiside malesef Türkiyede yok. Teknobiyotik bi dönem Seasonic distribütörüydü fakat onunda işbirliği kısa sürdü ve distribütörlükten çekildi) FSP 3. Olarak bunları takip ediyor fakat araştırmalarım fspnin pazar payının biraz daha daraldığını geriye düşmeye başladığını gördüm. Yurtdışına gidip psu alma imkanım olsaydı direkt SuperFlower cepleyip dönerdim gözüm kapalı. Çünkü seasonic yıllarca kullandım ve aşık ola ola kullandığım bi psu kendisi superflower deneyimlemekte harika olurdu
Konumuza dönersek.
FFP mi derdiniz oldu
Bana Türkiyede şu an piyasada “FFP” korumasına sahip psuları listeler misin? Daha doğrusu Türkiyede kaç kullanıcının psularının fanı bozulupta hiç dönmemezlik yapmış, (özellikle yeni nesiller) bunu konu açmış bu daha merak edilesi bi durum. Fanın aşırı dönmesi veya fanın durduk yere çalışıp geri susması bile en azından “yazılım” ile alakalı bi durumken fanın “komple devre dışı” olduğu bi durum Türkiyede forumlarda ben ne gördüm ne duydum
Sen yinede Türkiyede satışta olup FFP korumasına sahip psuları atarsan sevinirim. Ha hiç model yoksa veya çok çok az psu varsa bu korumaya sahip; “FFP” koruması yok diye o psu kalitesiz değildir çünkü Türkiyedeki bütün psular adaletli diyebiliriz
Gelelim 16AWG 18AWG meselesine. Vallaha 5090 5080 kullanıpta “keşke 16awg olsaydı kartın güç girişi yanmazdı” dediğimiz bi durumla karşılaştık mı buna bakmamız lazım
ki zaten 5080 5090 alacak adam paraya kıyıp en pahalı en kaslı psuyu almaktanda çekinmez. O, 16AWG olsun diye titizlikle seçim yapabilir. Ama senin benim gibi kıt kanaat parayı denkleştirip psu alan gariban kesim için 18AWGli psulara muhtaç kaldık riskteyiz diye algıya giremeyiz. 5070ti 9070xt veya daha alt gpulara sahip insanı herhangi “kaliteli (ama senin saydıklarının olmadığı) psu” kolay kolayda yarı yolda bırakmaz. Millet tam modüler olmayan 80+ bronzelarla tieri düşük psulara emanet etti bile çoktan. Ben psuya para harcamaktan çekinmeyen taraftayım
Not: asus rog thor plat 3 ler seasonic tarafından üretilir
Green psu meselesinde onlarda 16Awg var diye 12v 5vb 3.3v kanalları nasıl besliyor bunlarada bakmanız gerekir. Psu 1450₺ 16awg var tamam diyip diğer taraflardan stabilizasyondan ve elektrik akımından ne kadar kısıp kısmadığını öğrenmek gerekir
Benim 7 yıllık Seasonic psu’um ilk gününden bu zamana kadar 12v kanalının daha 12.000 den aşağı düştüğünü görmedim ki o psuyu 3 farklı gpu 2 farklı işlemcilerde kullanmama rağmen. Ama bazı psular varki herşeyi güncel olmasına rağmen daha 2. 3. Senesinde 11.900 11.800 lere düşmeye başlıyor bile. (Psunun gücünün ve ömrünün azalıp azalmadığını anlamanın ilk yollarından bi tanesi hwinfoda 12v kanalının 12.000 altına düşüp düşmediğini gözlemlemektir)
Bu sebeple
asusun ffp veya 16awg koymamış olması o psuyu zayıf, alınmaması gereken yapamaz. Seasonicin bile hiçbir model gamında “FFP” yok. Ama Seasonicin herhangi bir modelini alıpta en ufak bi soru işareti kalmadan uzunca senelerce kullanabileceğin taş gibi psuları yapmayı biliyorlar
Belkide senin bahsettiğin “FFP” korumasına artık ihtiyaç duyulmayacak kadar iyi psu üretiyordur herkes

çünkü ffp dışındaki bütün korumalar akım voltajla alakalı iken ffp sadece fanla ilgili bi durumdur