VA panel olması rahatsız eder mi bilemedimMat oled almam ben.
O kadar çıkmisken glossy oled alırdım.
Ama hiç cikamazsan miniled.
peki LD ayari acildiginda renk kalibrasyon, Gsync filan da acik kaliyor mu? onu merak etmistim.İki monitörde İPS evet LD ayarı mevcut. LD standartta çektim fotoğrafları. İstersem kapatabiliyorum. Kapattığımda monitörün üst kısmında ışık sızması var ama bu sebeple iade etmeyeceğim. Standartta kullanırım çok rahatsız etmiyor.
Renk ayarlarında doygunluk sıcaklık vs, HDR kısmı, Parlaklık vs. ayarları açık. Freesync ayarıda açılıp kapatılabiliyor.peki LD ayari acildiginda renk kalibrasyon, Gsync filan da acik kaliyor mu? onu merak etmistim.
black smearing biraz rahatsız edebilirVA panel olması rahatsız eder mi bilemedim
mini-oled degil de mini-led.. daha cok isik (daha cok led, evdeki odayi daha fazla led ampulle aydinlattiginizi dusunun) daha cok parlaklik hedef bu. Yalniz bu ayni zamanda daha fazla isik sizmasi, harelenmeye vs. neden olacagindan ledleri kontrol eden bolgesel karartma /aydinlatma noktalari konulup yazilimla kontrol etmeye (full array local dimming) ve cozmeye calisiyorlar.Bu mini led minioled şeysi tam olarak ne oluyor bi oled değildir fiyatı 10k civarı olduğıu için ama bi avantajı varmı ips veya va panele göre
Bütçe dostu Mini-LED'ler standart IPS/VA panellere kıyasla siyah seviyelerini ve kontrastı ciddi şekilde toparlar ancak Amiral gemisi segmentindeki yüksek yerel karartma bölgesi sayısına sahip Mini-LED paneller doğrudan Oled ile rekabet eder. Hatta Oledleri ABL yüzünden parlaklık kıstığı yerlerde 2000 nit seviyelerine çıkıp HDR şovu yaparlar. Daha birçok spesifik alanda daha başarılılar diyebilirim.Bu mini led minioled şeysi tam olarak ne oluyor bi oled değildir fiyatı 10k civarı olduğıu için ama bi avantajı varmı ips veya va panele göre
IPS/VA ayrımı doğru tespit ancak Mini-LED’in çalışma mantığı "odaya daha fazla ampul takıp parlaklığı artırmak, sonra da ışık sızmasını çözmeye çalışmak" değil, tam aksine ışık kontrolünü piksellere olabildiğince yakın hassasiyete indirmektir.mini-oled degil de mini-led.. daha cok isik (daha cok led, evdeki odayi daha fazla led ampulle aydinlattiginizi dusunun) daha cok parlaklik hedef bu. Yalniz bu ayni zamanda daha fazla isik sizmasi, harelenmeye vs. neden olacagindan ledleri kontrol eden bolgesel karartma /aydinlatma noktalari konulup yazilimla kontrol etmeye (full array local dimming) ve cozmeye calisiyorlar.
Ek: IPS, VA, TN ise kullanilan LCD panelin turu, aydinlatma teknigiyle ve kontrol mekanizmasiyla (mini-led, fald vs.) alakasi yok.
www.tcl.com
Benim aciklamam gayet dogru bir tespite dayaniyor. yazdiklarima dipnot ekliyorsunuz ama temeli degismiyorBütçe dostu Mini-LED'ler standart IPS/VA panellere kıyasla siyah seviyelerini ve kontrastı ciddi şekilde toparlar ancak Amiral gemisi segmentindeki yüksek yerel karartma bölgesi sayısına sahip Mini-LED paneller doğrudan Oled ile rekabet eder. Hatta Oledleri ABL yüzünden parlaklık kıstığı yerlerde 2000 nit seviyelerine çıkıp HDR şovu yaparlar. Daha birçok spesifik alanda daha başarılılar diyebilirim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
IPS/VA ayrımı doğru tespit ancak Mini-LED’in çalışma mantığı "odaya daha fazla ampul takıp parlaklığı artırmak, sonra da ışık sızmasını çözmeye çalışmak" değil, tam aksine ışık kontrolünü piksellere olabildiğince yakın hassasiyete indirmektir.
Geleneksel FALD sistemlerde büyük çapta LED'ler kullanıldığı için blooming (harelenme) kaçınılmazdı. Mini-LED teknolojisinde ise diyot boyutları mikron seviyesine çekildiği için (0.1, 0.3mm arası) 2000+ gibi çok yüksek karartma bölgelerine ulaşılıyor.
Buradaki amaç sadece "daha çok parlaklık" değil daha çok;
- Siyah kalitesini ve kontrastı OLED seviyesine yaklaştırmak,
- Oled ABL (parlaklık kısma) yüzünden veremediği 2000+ nit tepe parlaklığa çıkıp gerçek HDR deneyimi sunmak.
- Oled'deki burn-in ve yazı kenarlarında renk bozulması sorunları olmadan uzun ömürlü kullanım sağlamaktır.
Yani 10k'lık giriş seviyesi 300 bölgeli cihazla amiral gemisi 2000+ bölgeli Mini-LED panelleri karıştırmamak lazım. Bölge sayısı arttıkça harelenme/ışık sızması olayı tarihe karışıyor.