🔥İndirim TCL 27g64 27" Qd Mini Led Va 2k (2560×1440) 180 Hz Oyuncu Monitörü – 12.999 TL

hocam tclnin 27p3a pro nasıl alınır mı? bu fiyata local dimingden bloom falan olurmu bır bılgın varmı videsou yok hakkında pek bilgi yok
Yok hocam bilmiyorum tayfun hocanın rehberler incele aklındaki monitorleri bir kenara yaz konu aç bunların arasından hangisi seçeyim diye hem senin hem burda arkadaşlar için daha kolay olur sabahtan beri daldan dala sürükleniyorsun bu şekilde kadar veremezsin

hem o hemde ben arada kod yaziyorum yazilarin okunakligi gözü yormama olayi nasıl acaba
Göz yormasın diyorsanız miniled ve QD normal IPS'e göre daha fazla göz yoruyor benim tecrübeme göre. Özelliklerini bayağı kısmanız lazım ve film izlerken falan özellikleri açmanız lazım. 350cd üstü insanı yoruyor. Yazı netliği önemliyse 4k daha ideal fakat 2k'da yeterli. Ben 4k'dan 2k'ya geçince yazılar biraz blur'lu hissettirmişti.

Monitörden alıp deneyen oldu mu ? indirim bekleyelim mi yoksa kaçırmayın ağalaaaar durumu var mı lansman sonrası zıplar bu monitör uçuyor v.s gibi ?

hem o hemde ben arada kod yaziyorum yazilarin okunakligi gözü yormama olayi nasıl acaba
Göz yorma olayı tam bir muamma. Mesela en çok göz yoran, göz kurutan konular IPS panel monitörler için açılmış. Reddit ve Türkiye forumlarında.
Konu içerikleri çogunluk olarak şöyle; TN, Va panel ve eski 60 hz monitörüm vardı IPS'e geçtim. Gözlerim kurudu yanma yaptı vs vs.

Göz yorma olayı tam bir muamma. Mesela en çok göz yoran, göz kurutan konular IPS panel monitörler için açılmış. Reddit ve Türkiye forumlarında.
Konu içerikleri çogunluk olarak şöyle; TN, Va panel ve eski 60 hz monitörüm vardı IPS'e geçtim. Gözlerim kurudu yanma yaptı vs vs.
Çok dandik sertifikasız veya yüksek cd'de kullanman lazımki IPS yapsın. Oled ve QD 1000 nit monitörle 300cd lik IPS i göz sağlığı açısından kıyaslayamazsın. En konforlu monitör göz için IPS antiflicker, bluelight, eyecare sertifikaları falanda olacak. Cd'yide 350 üstü kullanmayacaksın tepe değerin o olacak. IPS diyerek tüm monitörleri aynı klasmana koyamazsın. Mesela KTC'nin bir monitörü bende rahatsızlık yaptı IPS, fakat msi mag256f ıps'de günde 10 saat otururum karşısında hiç problem yaşamam. Oled bazı yönlerden daha sağlıklı fakat pratikte monitör olarak göz rahatsızlığı çeken çok. TV'de ise bu durumu azdır.
En az göz yoranlar sıralaması IPS= VA > OLED > TN diye gider. Oled ile TN panele ve duruma göre yer değiştirir, kalitesiz VA ve düşük çözünürlük yüksek inç panel vs. bunların hepsi etmenler. Doğrudan monitöre göre karar verilebilir.

Son düzenleme:
Çok dandik sertifikasız veya yüksek cd'de kullanman lazımki IPS yapsın. Oled ve QD 1000 nit monitörle 300cd lik IPS i göz sağlığı açısından kıyaslayamazsın. En konforlu monitör göz için IPS antiflicker, bluelight, eyecare sertifikaları falanda olacak. Cd'yide 350 üstü kullanmayacaksın tepe değerin o olacak. IPS diyerek tüm monitörleri aynı klasmana koyamazsın. Mesela KTC'nin bir monitörü bende rahatsızlık yaptı IPS, fakat msi mag256f ıps'de günde 10 saat otururum karşısında hiç problem yaşamam. Oled bazı yönlerden daha sağlıklı fakat pratikte monitör olarak göz rahatsızlığı çeken çok. TV'de ise bu durumu azdır.
En az göz yoranlar sıralaması IPS= VA > OLED > TN diye gider. Oled ile TN panele ve duruma göre yer değiştirir, kalitesiz VA ve düşük çözünürlük yüksek inç panel vs. bunların hepsi etmenler. Doğrudan monitöre göre karar verilebilir.
Aslinda Plasma (TV) ve varisi OLED goz yorgunlugu /bas agrisina daha iyi. Eger bu yonde fiziksel sikayetler varsa LCD ekran kullanilacaksa PWM modulunun olmamasi ya da varsa en azindan yuksek Hz desteklemesine bakilmali. Tabi dediginiz gibi mavi isigi kismak, parlakliligi dusurmek daha dogrusu ekrani goze uygun kalibre etmek lazim ekran turu ne olursa olsun.

Ben IPS de göz yorgunluğu yaşarken oledde yaşamadım. Tabii şöyle bir şey qd oledde sdr içeriği geniş gamut modunda izlersem aşırı rahatsız ediyordu mide bulantısı, göz kuruluğu, göz yorgunluğu vs srgb renk uzayın da izleyince hiç yorgunluk yapmadı. HDR içeriği de geniş gamut modunda tükettim yine sorunsuzdu. Çünkü hdr da parlaklık artsa da renkler otomatik yönetiliyor. Aşırı doygunluk söz konusu değil renkler gerçek hayatta nasılsa ekranda da öyle oluyor. İçeriğin amaçladığı gibi gözüküyor.

Oledde göz yorgunluğu yaşayanların bir çoğu dikkat ederseniz qd oled kullanıyor. Woled geçince çoğu kişide düzeliyor tesadüf değil. Qd oled panel, woled panelden renk hacminde aşırı üstün ve renk parlaklığı bile 2 kat hatta eski modellerde 2 katından daha fazla yanlış hatırlamıyorsam.

Monitör kullananların (oled dahil) büyük bir çoğunluğu tüm içerikleri geniş gamut modunda izliyor. Woled de geniş gamut modu qd den cok geride olduğu için göz yorgunluğu yaşayan daha az. Çünkü IPS ten daha canlı görüntüye sahip olsa da qd oled gibi aşırı canlı değil. IPS-VA monitörlerin bir çoğunun renkleri qd oled seviyesine yakın bile değil doygunluk-canlılık olarak. Aynı renk gamutuna sahip modeller olsa bile renk parlaklığı, parlak kaplama ve sonsuz kontrast oranı olunca görüntü aşırı canlı oluyor. Bu yüzden şikayetin az olduğunu düşünüyorum. Ki çoğu kişide Edge lit IPS var.

Bence oversaturation içerikler göz yorgunluğuna sebep oluyor ve bir çok kişi bunu bilmiyor.

HDR da şöyle bir durum var mini led ve oled 1000nit görebiliyor ancak bu değer ekranın küçük bir bölümünü kapsıyor. 350nit sdr ise tüm ekranı kapsıyor. Lcd de sdr 350nit bana fazla geliyor gözümü yoruyor ancak oled monitörde hdr Peak1000 modunda 1000nit gördüğü halde göz yorgunluğu yaşamadım. Hatta Peak1000 bright modunda bile ki bu aşırı parlak gözle görülür şekilde parlaklık artıyor. Oled tv de çoğu zaman hdr parlaklık açısından rahatsız etmedi sadece akşam karanlıkta hdr video açarsam rahatsız ediyor. Oyunlarda yine sorun yok.

Bence oversaturation kullanılmadığı sürece oled en az rahatsız eden seçenektir. ABL bulunduran modellerden kaçınmak lazım onlar rahatsız edebilir.

Monitör kötü değil (rekabetçi oynamıyorsan) ama fiyat yüksek, burada tartışılan şey *sıcak fırsat* adı altında ürün reklamı yapılması, he bir de güvenilir test kaynağı yok, o ilk mesajdaki videosu atılan yabancı arkadaşın çoğu videosuna ve yorumlarına baktım adam değiştirmiş bu monitörü kullanmıyor, ama ne bileyim gidip miniled diye Xiaomi alacak adam bunu alsın daha iyi demiş vs.

Bana kalsa 10-11k olsa fiyat düşünülebilirdi, bu haliyle pek albenisi yok.
Güvenilir test kaynağı nasıl yok? Bir sürü video var bu model hakkında. Yabancı mı yoksa Türkçe mi kaynak yok anlamında demek istedin? Eğer yabancı ise çok saçma dediğin. Kaldı ki Türkçe içinde saçma çünkü Türkçe düzgün monitör incelemesi yapan yok zaten.

Bahsettiğin videodaki kişi tepe modele geçiş yapmış. Görüntü kalitesi olarak arada cok fark var. 4k oledden yine 4k olede gecen arkadaşlar var forumda aradaki fark kaplama ve trueblack400 yerine Trueblack500 olması sadece. Altıüstü 1 nesil daha yeni olmasına rağmen hemde. Panel aynı sadece kaplama farklı ve biraz daha parlak o kadar. Videodaki kişi beğenmiştir ki söylüyor ama daha da fazlasını istemiştir olabilir yani. Bunun sonu yok oled bile olsa daha fazlasını isteyenler var.
15775.webp

Tek haklı olduğun kısım indirim diye paylaşılmış olması.

Ayrıca IPS olsaydı görüntü kalitesi çok daha düşük olurdu. VA Mini ledler yüksek doğal kontrast oranı ve IPS glow olmaması sebebiyle IPS Mini LED lere göre daha iyi görüntü kalitesi sunuyor. Daha derin siyahlar, daha az halo effect ve IPS glow yerine VA glow daha az can sıkıcı.
15777.webp

15776.webp
15778.webp

Bu yüzden mini led tv ler VA panel kullanıyor. Daha az parıltı, daha yüksek kontrast oranı, daha derin siyahlar (özetle daha yüksek görüntü kalitesi) mi yoksa daha iyi tepki süresi (black smearing yok) seçim yapmanız gerekiyor.
15780.webp

27R73Q QD mini led VA gelseydi 27G64 ün üst modeli IPS modeller ile aynı hızları hatta daha da fazlasını görebilirdik. Black smearing yok son derece hızlı bir VA monitör.

15783.webp
15782.webp
15781.webp

Son düzenleme:
Geri