Ram Krizi Ne Zaman Biter?

Quser

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba geçen sene kendime PC toplama haylim vardı. Ama ram krizinden dolayı artan Ram fiyatlarından biraz endişelendim! :eek: Bundan sonra krizin belki biraz etkisi ram fiyatların üzerinde azalır diye düşündüm ama şuan arttıkça artıyor ve ben bundan korkuyorum! Acaba önümüzdeki 3-5 sene içinde ram fiyatları düşer mi düşerse de ne zaman düşer?​

Ramler sadece eski fiyatlarına geri dönsün benim için yeter benim şuan ki fiyatları karşılayacak bütçem yok.
Eski fiyatlara dönmez 32gb 6000mhz cl30 rami 11 ay önce 5000₺'e almıştım şuan 20-25 bin tl

Yani ben bu Ai işine çözüm bulunacağını düşünüyorum sonsuza kadar böyle yüksek RAM istemez bence. Buna çözüm olarak ya ucuza yüksek GB RAM modülleri üreten onlarca fabrika açıp piyasayı ürüne boğacaklar (bunun 5 yıldan önce olması zor) ya da Ai tarafını çok daha az RAM kullanacak hale getiren bir devrim yapılacak ki bu anında krizi bitirir.
Sonsuza kadar süreceğini bende sanmıyorum ama yeni normalimiz bu olacak fiyatların daha düşeceğini sanmıyorum ama bir süre sonra da artık artmayacağını düşünüyorum(önümüzdeki bir kaç sene sonra) çünkü şuanda fiyatlar aslında yavaş yavaş da yukarı doğru seyir halinde. Firmalar istese fabrika açıp üretim hacmini geliştirebilir ama istememelerindeki asıl amaç yapay zeka firmaların da sattıklarına kar marjının daha yukarıda olması yani üretim hacimlerini de artırsalar kriz devam edecektir.

Sonsuza kadar süreceğini bende sanmıyorum ama yeni normalimiz bu olacak fiyatların daha düşeceğini sanmıyorum ama bir süre sonra da artık artmayacağını düşünüyorum(önümüzdeki bir kaç sene sonra) çünkü şuanda fiyatlar aslında yavaş yavaş da yukarı doğru seyir halinde. Firmalar istese fabrika açıp üretim hacmini geliştirebilir ama istememelerindeki asıl amaç yapay zeka firmaların da sattıklarına kar marjının daha yukarıda olması yani üretim hacimlerini de artırsalar kriz devam edecektir.
Fabrika açıp üretim hacmini geliştirmek istiyor herkes, yeni firmalar da kriz yüzünden bu işe girmek istiyor ama fabrika kurmak öyle 1 senede olacak bir şey değil zaman lazım.

Merhaba geçen sene kendime PC toplama haylim vardı. Ama ram krizinden dolayı artan Ram fiyatlarından biraz endişelendim! :eek: Bundan sonra krizin belki biraz etkisi ram fiyatların üzerinde azalır diye düşündüm ama şuan arttıkça artıyor ve ben bundan korkuyorum! Acaba önümüzdeki 3-5 sene içinde ram fiyatları düşer mi düşerse de ne zaman düşer?​
Şöyle söyliyim çoğu çip firması 2027 de ki tüm üretim stoklarını doldurdu ve talebin sadece %60-%70 lik bi kısmını karşılayabildiler tamamı bile değil. Sen ordam hesab et.

2-3 seneye biter heralde

Fabrika açıp üretim hacmini geliştirmek istiyor herkes, yeni firmalar da kriz yüzünden bu işe girmek istiyor ama fabrika kurmak öyle 1 senede olacak bir şey değil zaman lazım.
Herkes istemesi diye bir şey yok ben fabrika açayım da çip üreteyim o kadar basit bir durum değil. Yıllar boyunca 3 büyük markayı gördük Samsung ,SK Hynix ve Micron bunlar direkt çip üretici firmaları ve yıllarca bunun üzerine çalışmışlar sadece Fabrika kurmakla bu işler yürümez krizde zaten Micronun son kullancıya ürün satmasından vaz geçtiği için oldu. Sorun yani Corsair, XPG, Patriot değil bunlar çip üreticisi bile değil çipleri alıp üzerine soğutma blokları ve kendi özel ayarlarını gömüp satıyorlar.

Hocam sen bu yazıyı ai ye mi yazdırdın? Sonra niye ram krizi var diyorsunuz

• Beğen
Reaksiyonlar: Niga
kriz bitsede cok düşecek miki indirmler dışında

Herkes istemesi diye bir şey yok ben fabrika açayım da çip üreteyim o kadar basit bir durum değil. Yıllar boyunca 3 büyük markayı gördük Samsung ,SK Hynix ve Micron bunlar direkt çip üretici firmaları ve yıllarca bunun üzerine çalışmışlar sadece Fabrika kurmakla bu işler yürümez krizde zaten Micronun son kullancıya ürün satmasından vaz geçtiği için oldu. Sorun yani Corsair, XPG, Patriot değil bunlar çip üreticisi bile değil çipleri alıp üzerine soğutma blokları ve kendi özel ayarlarını gömüp satıyorlar.
Yıllardır bu işe kimse girmiyor çünkü zaten mevcuttaki firmalar bile zarar ediyordu bundan birkaç yıl önce. Tek üretici bu üçü değil mesela Nanya birçok DDR4 bellekte vardı, şuan çinli birkaç firma var DDR5 seri üretimi için gece gündüz uğraşıyor en geç birkaç yıla başarır. Fabrika açmak üretim yapmak zaten kolay işler değil mevcut bellek üreticileri bile öyle 1 senede başka fabrika kurup üretimi arttıramaz.

Micronun krizle doğrudan bir bağlantısı yok. Krizin sebebi Ai sebebiyle her kesimden yüksek bellek talebi gelmesi.

Yz için ram ihtiyacını azaltacak veya ram üretiminde devrim yapacak bir teknoloji gelişmesi de yetmez. Zira su an yaptıkları devasa karlardan vazgeçmezler. Şu anki durumdan deli gibi kar ederlerken yıllarca sürdürürler durumu.

Çin yaparsa ayrı ama Çin'den yenilikçi(inovasyon) teknoloji çıkması zor. Olayları sadece kendilerine uyarlayip, ekonomik sistemleri(bkz. planli ekonomi) sayesinde daha ucuza üretip piyasalari ele geçirmek. Eğitim yapısından, baskıcı politik iklimine kadar oradan yenilik çıkmaz.( batik Abd o nedenle hala dünyanin en güçlüsü. Maalesef...)

Dogrudan Çin'den çıkan ve açıkçası araklama olmayan bir teknoloji bilen varsa faydalı tartışma olabilir.

Vestel'de bir kaç sene çalışmış, Bilgem Çakır isimli mühendis, "yalin kod" youtube kanalında anlatıyordu. Orada çip üretimi icin projeler hazirlayip nasil red edildiğini. Simdi o Vestel batmak üzere, dünyada deli gibi cip krizi var. Ülkenin ve burjuvazisinin özeti...

Birkaç haber kaynağı RAM üretimi bir hayli artacak diyor önümüzdeki 1 yıl içinde. Yeni yatırımlar, yeni fabrikalar yapılıyormuş. CXMT üretici ismi duyuldu bu yıl örneğin, pazar payı baya olacakmış. Dolayısıyla 1 yıl içinde benim en olumlu tahminim %50 fiyat düşüşü olması. Ama devalüasyon olup da dolar 100TL'ye çıkarsa tekrar bir hesap yapmam gerek. TL'nin alım gücü ne kadar düşer, vergi oranları nasıl şekillenir gibi birçok değişken mevcut.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,232,214
Üyeler
200,870
Son üye
furkanztrk1

Geri