Çözüldü✓ Laptopa Ekran Kartı Basitçe Nasıl Takılır

PoopKiller

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
232
bir videoda görmüştüm psu+ekran kartı+aparat vardı fakat aparat masaüstü pc toplamaktan daha pahalıydı ucuza ve basit şekilde halletmenin yöntemi varmı rx580 düşünüyorum

Yok abicim hiç uğraşma o işlerle.

5070 5080 harici kart elinde vsrsa okadar uğraşılır yoksa bazı parcalsr trde yok

Thunderbolt falan lazım. Laptop da destekliyorsa ancak rx580 için değmez. Kasa toplayabilirsiniz. Tek tek alıp en kötü birine montajlatırsınız

eGPU. Zamanında 3070 Ti ile mini pc'lerimden birine yapmıştım.

Burada sana çok basit hayati bilgiler vereyim.

1) Bu işi yapmanın 3 bağlantı yolu var. Bunlar, Oculink, TB4 ve M2 soketi (SSD soketine). TB4 genel olarak verimsiz. M2 iyi ancak laptop'un alt kapağını sürekli açık tutmanız gerek ve gereksiz bir kablo karmaşası oluyor. En doğrusu Oculink portu. Ancak bu da minipc'lerin %90'ında ve laptopların %98'inde yok. Oculink'in isminin değiştiği ve firmaların başka adlarla sunduğu portlar var, cihazınızdaki portları iyi araştırın.

2) Değer. eGPU çok gelişti. %20-25 masaüstü performans kaybı ile yapılabiliyor (TB4 için konuşmuyorum, TB4'de bu oran çoğu zaman 30-40 olabiliyor senaryoya bağlı olarak)

Bu bağlamda cihazınıza göre bir dock almanız lazım. Bazı docklar TB4, bazıları Oculink bazıları ise direkt M2 soketine uygun bağlantı ile üretiliyor.

Türkiye'de de bazı dockstation'lar varlar. Bunların kimisi kendi PSU'su ile gelir, kimisine siz PSU takarsınız. Hepsinin ortak mantığı; bir tane PCI express slotu ile gelir ve laptop/minipc'inize bağlanırlar.

Ancak daha önemli olan şey işlemciniz. Bu işleme değmesi için, aletinizde hatrı sayılır güçte bir işlemci olmalı (en azından cpumark'da single core'u 3k veya üzeri olan) ki değsin.

Uzun lafın kısası, bu setup'lar genelde GPU hariç 9-10 bin liraya patlarlar ve takacağınız kart RTX 3080 veya üstü güçte bir GPU değilse de pek bir anlamı olmaz. Pahalıdır. Tek ucuz ve mantıklı olduğu nokta bana göre aletinizde Oculink olduğu ve güçlü bir CPU'nuz olduğu senaryodur.

bir videoda görmüştüm psu+ekran kartı+aparat vardı fakat aparat masaüstü pc toplamaktan daha pahalıydı ucuza ve basit şekilde halletmenin yöntemi varmı rx580 düşünüyorum
rx 580 için uğraşmazdım ben. Videoda gördüğün eGPU apartaridir büyük ihtimalle ve thunderbolt diye bir kablo ile bağlanıyor. Onu da laptop desteklemesi lazım.

rx 580 için uğraşmazdım ben. Videoda gördüğün eGPU apartaridir büyük ihtimalle ve thunderbolt diye bir kablo ile bağlanıyor. Onu da laptop desteklemesi lazım.
destekleyip desteklemediğini nasıl öğrencem

destekleyip desteklemediğini nasıl öğrenicem
IMG_1159.webp

Şu giriş varsa destekler yoksa desteklemez. Ayırt edemezsen sitesine bakabilirsin ya da forumlarda ve reddite araştırabilirsin.

Alıntıyı görüntüle
Şu giriş varsa destekler yoksa desteklemez. Ayırt edemezsen sitesine bakabilirsin ya da forumlarda ve reddite araştırabilirsin.
Hayır, her thunderbolt görüntü verisi alabilir demek değil bu. Ya da her thunderbolt aynı bandwidth ya da sürümde değil. Yanlış bir bilgilendirme olmuş.

Hayır, her thunderbolt görüntü verisi alabilir demek değil bu. Ya da her thunderbolt aynı bandwidth ya da sürümde değil. Yanlış bir bilgilendirme olmuş.
Ben her ihtimale karşı arkadaşa siteye bakmayı ve araştırmayı önermişim zaten hocam. Teşekkürler.

Geri