eGPU. Zamanında 3070 Ti ile mini pc'lerimden birine yapmıştım.
Burada sana çok basit hayati bilgiler vereyim.
1) Bu işi yapmanın 3 bağlantı yolu var. Bunlar, Oculink, TB4 ve M2 soketi (SSD soketine). TB4 genel olarak verimsiz. M2 iyi ancak laptop'un alt kapağını sürekli açık tutmanız gerek ve gereksiz bir kablo karmaşası oluyor. En doğrusu Oculink portu. Ancak bu da minipc'lerin %90'ında ve laptopların %98'inde yok. Oculink'in isminin değiştiği ve firmaların başka adlarla sunduğu portlar var, cihazınızdaki portları iyi araştırın.
2) Değer. eGPU çok gelişti. %20-25 masaüstü performans kaybı ile yapılabiliyor (TB4 için konuşmuyorum, TB4'de bu oran çoğu zaman 30-40 olabiliyor senaryoya bağlı olarak)
Bu bağlamda cihazınıza göre bir dock almanız lazım. Bazı docklar TB4, bazıları Oculink bazıları ise direkt M2 soketine uygun bağlantı ile üretiliyor.
Türkiye'de de bazı dockstation'lar varlar. Bunların kimisi kendi PSU'su ile gelir, kimisine siz PSU takarsınız. Hepsinin ortak mantığı; bir tane PCI express slotu ile gelir ve laptop/minipc'inize bağlanırlar.
Ancak daha önemli olan şey işlemciniz. Bu işleme değmesi için, aletinizde hatrı sayılır güçte bir işlemci olmalı (en azından cpumark'da single core'u 3k veya üzeri olan) ki değsin.
Uzun lafın kısası, bu setup'lar genelde GPU hariç 9-10 bin liraya patlarlar ve takacağınız kart RTX 3080 veya üstü güçte bir GPU değilse de pek bir anlamı olmaz. Pahalıdır. Tek ucuz ve mantıklı olduğu nokta bana göre aletinizde Oculink olduğu ve güçlü bir CPU'nuz olduğu senaryodur.