[İade Başlattım] TCL 27p3a Pro Monitör ile İlk İzlenimler!!!

Bu modelin aynı denk HVA modelini neden üretmiyorlar 180 dimingli 13 bine sattıkları model daha güzel gözüküyor yada videolar aldatıcı oluyor genelde alıp beklediğimi bulamadım diyenler ips modelleri sizin ki de ips değil mi

Bir de ya telefonlardaki gibi eğer video/oyun hdr içerikse veya aktifse hdr oynaması şeyi normal renkleri boğmadan veya değiştirmedne hdr olarak canlanması ve parlaması ama geri kalan OS veya app'lerin normal devam etmesi monitörlerde olmayan bir şey mi?
Monitörlerde HDR içeriği algılayıp hdr açma olayı yok. Renk olayı oyun geliştiricisi ile alakalı adam hdr ı düzgün entegre etmediyse monitör sorunları çözemez. Keza Windows da sdr icin tasarlandı. Rehberlerimi okursan hepsini cözersin okumazsan sdr kullan daha iyi

Miniled oled in rakibi olamaz. Yanıktan korkan ve birazda ips/va dan daha kaliteli olsun diyen yöneliyor. Fakat miniled'in kendine has problemleri de acaba ben hatamı yaptım dedirtiyor.

Yıllardır plazmanın bile üstüne çıkamadılar. Plazmanın kendine has problemlerini çözemediler. Yoksa bu kadar panel çeşidi bile olmazdı belki. Bizde ips va kullanmazdık yıllardır.
Fakirleri sevindirecek teknoloji miniled diye düşünmüştüm. Yine sevinemedik.
Gecen bir video izledim. Plazmayi bitiren sey aslinda burn-in, yuksek elektrik tuketimi vs. degil uretim maliyetinin yuksek olmasi ve LG /Samsung gibi firmalarin buyuk kesim cam uretim tesisleri acip Plazmanin yari maliyetinde is yapmasindan diyordu. Panasonic Japonyada buyuk Plazma uretim fabrikalari acmisti halbuki, bunu bitiren maliyetin yuksek olmasi diyorlardi.

Plazma uretimi devam etseydi LCD-OLED kapismasi yerine Plazma-OLED kapismasini izliyor olacaktik. G.Koreli firmalar seri uretim maliyetlerini dusurerek Japon firmalara yaptigini simdi de Çinli firmalar G.Koreli firmalara yapacak sanki..

Bir de eskiden daha cok panel turu goruyorduk: S-IPS, E-IPS, MVA, PVA, SVA vs.

Bu arada yuklenen videolardan /linklerden dolayi sayfa surekli cokuyor, sizde de boyle mi bilmiyorum.

Son düzenleme:
Evet, o riski aldım, infiluçırların emir almışçasına överek paylaştığı monitörün 2k olanı idi ve denemek istedim, kağıt üzerinde harika görünüyordu. Ancak şimdi kutusunu açıp kuralı 12 saati geçtikren sonra içime sinmiyor gibi.

1. Benim deneyimime göre bölgesel karartma çok kötü. Beğenmedim. Özellikte koyu arkaplan varsa oradaki çoğu şey kararmış gözüküyor. Kapalı tutuyorum.

2. 1200nit diyor ama Apple TV'de yüksek kaliteli HDR film açtığımda eh işte oluyor. iPhone 16e'm gibi değil,ama tabii o oled, ancak oled alternatifi diye pazarlanınca... Ancak denediğim çoğu filmde hdr kapalı daha iyi görünüyor sanki. Onun haricinde HDR çok kötü ya monitörde, ben zannediyordum ki SDR'yi bozmadan üzerine HDR parlaklık ile şölen olacak ama renkler tuhaflaşıyor, daha doğrusu daha kırmızı tonda kalıyor ve beyazlar parlıyor biraz, bu kadar. Birkaç Marvel filminde iyi görünebilir belki ama onun haricinde zannetmiyorum bir halta yarayacağını.

3. Daha önce 3 bine aldığım MSI pro mp225 100hz monitördeki web renklerini alamıyorum sanki, renklerle biraz oynadım aynı onun gibi iPhone ekranını referans aldım, elbette aynı olmaz ama kırmızı ve yanında duran gri tonu istediğim gibi tutturamayınca yorulup vazgeçtim.

4. Normal SDR ve sRGB ile fena değil ama yani mini led ve hdr bir işime yaramıyor gibi, kullanımıma göre beğenmedim. Çok oyunda denemedim gta online açtım ama hdr ile çok kötü. hdr kapalı harika. Ancak bu açından orta halli bir ips monitörden ne farkı kaldı ki? Sanki bunun için çok fazla para gibi. OLED monitör hiç kullanmadım, belki onu alabilirdim ama görev çubu ve sekmeler yeri geldiğinde çok uzun süre sabit kalabiliyor, yanar o kadar para ile heba olur diye korktum. Belki iyi bir IPS mi almalıyım renkleri daha iyi ve doğru gösteren, o halde bu monitörden pek farkı olmayacaktır benim için.

Arkadaşlar iade etmeye yakınım. Ne diyorsunuz? Ne yapmalıyım tavsiye ne edersiniz? Yanlış mı düşünüyorum... Daha fazla mı deneyimlemeliyim?

@elsyus isimli arkadaşımız da almıştı o ne düşünüyor?

Daha önce hangi monitörü alsam diye şu topic'i açmıştım:
Hocam iyi forumlar biraz geç döndüm. Öncellikle bahsedildigi gibi normal ips den daha iyi ancak eklenen LD artısının yanında maalesef eksisi de var blooming bence olması gerekenden fazla. Özellikle dizi/film izlerken bence üst ve alt kısımda siyah bantlar maalesef tam siyah olmuyor bloomingden kaynaklı ayrıca hdr modunda doğrudan karşıdan bakmak zorundasınız aksi durumda glow belli oluyor. Hdr modunda farklı kullanımlar için farklı ayarlar yapmanız gerekiyor ve bu da benim gibi uğraşmayı pek sevmeyen kişiler için biraz zahmetli ayrıca Hem Hdr/Sdr modunda karanlık oyunlarda biraz fazla karartıyor ve oyun deneyimini düşürüyor. Sdr modunda da LD yüksekte çok fazla bloom oluyor.Hdr moduda bana başka bir boyutmuş gibi hissettirmedi maalesef alırken yüksek beklentiyle almıştım özellikle TCL olmasından kaynaklı ancak biraz hayal kırıklıgına uğradım.Maalesef fiyatının ederi oldugunu düşünmüyorum bu fiyatta qd-oled bulabiliyorsun.Fiyatı 15-16K olsa bence tam f/p olabilirdi. Beni çok tatmin etmedi belkide beklentimin yüksekligindendir kağıt üstünde ve inceleme videolarında çok iyi dursada maalesef gerçekte deneyimledigimde bekledigim gibi olmadı ve buda beni iade etme sürecine soktu. Sadece sdr modunu kullanmak içinde bu fiyatlar vermek mantıksız. Renkler canlılıgı ve doğrulugu hakkında fazla yorum yapamıcam çünkü laptopun yanına aldıgım ilk monitör. İçinize sinmediyse bence iade edin.
Sdr modunda renkler daha doğru hocam hdr da biraz kızıllaşıyor gibi

Son düzenleme:
Yine diyorum başka yerlerde de söyledim söylemediklerini bırakmadılar bana. Türkiye'de yaşıyoruz, ne olursa olsun, hangi ürün olursa olsun ilk parti ürünler asla alınmaz. Hepsi kalite kontrol sorunuyla geliyor. Çok fazla ölü piksek, kalite sorunları gördüm. Bunun yanına ürün daha ülke sınırından yeni geçmiş tüm "bilgili üstatlar" bu monitörü allandıra ballandıra övüyorlar. Nereden geliyor bu kadar bilgi bilemedim. Tamam reklam geçim kaynağı ama monitörün tanıtım resmine bile bakmadan seri seri haftada 3 4 kere reklamını yapıp ortadan kayboldular. Bu monitörler iyi falan değil. Biraz düşünün, piyasaya da yer bulmak için iyi fiyat, fakat kalitesi için mi rekabet için mi belli değil. Diğer markalar MiniLed monitörleri 15'in altına satmazken bu fiyatlar komikti zaten.

Yine diyorum başka yerlerde de söyledim söylemediklerini bırakmadılar bana. Türkiye'de yaşıyoruz, ne olursa olsun, hangi ürün olursa olsun ilk parti ürünler asla alınmaz. Hepsi kalite kontrol sorunuyla geliyor. Çok fazla ölü piksek, kalite sorunları gördüm. Bunun yanına ürün daha ülke sınırından yeni geçmiş tüm "bilgili üstatlar" bu monitörü allandıra ballandıra övüyorlar. Nereden geliyor bu kadar bilgi bilemedim. Tamam reklam geçim kaynağı ama monitörün tanıtım resmine bile bakmadan seri seri haftada 3 4 kere reklamını yapıp ortadan kayboldular. Bu monitörler iyi falan değil. Biraz düşünün, piyasaya da yer bulmak için iyi fiyat, fakat kalitesi için mi rekabet için mi belli değil. Diğer markalar MiniLed monitörleri 15'in altına satmazken bu fiyatlar komikti zaten.
Öneriler üzerine aldım bende farklı farklı forumlarda ingilizce ve türkçe araştırarak aldım ancak mini-led tv da iyi iş çıkarsada monitörlerde ve oyun,gündelik ve üretkenlik için bence yeteri kadar oturmuş değil ben cad,skp gibi statik görüntülerin uzun saatler kaldıgı uygulamalar kullandıgım için oled yerine bunu tercih ettim. Çok fazla da benim gibi kullanıcıların testlerini genel olarak bulamadım o yüzden benim için oled hala muallak maalesef,gündelik ve oyun için kullanıcak kişiler açıkcası oledi direkt tercih etmeli.Bir çok koruma bulunmakta ve 3 sene sonra monitör yenileme ihtimali sizi korkutmuyorsa fiyat açısından mini-ledle rakip bile değiller açıkcası. Ancak benim gibi 3 farklı amaç içinde kullanan kişiler için çok fazla seçenek kalmıyor.
Hdr moduda aman aman abartılcak bir yanının olmadıgını düşünüyorum gece kullanımda glowu ve griligi de dert edinmiyorsanız. Düzgün bir ips veya va almak fiyat açısından çok daha mantıklı. bu tarz monitörler belirli bir kitleye hitap ediyor

Sadece Turkiyede degil dunyanin herhangi bir ulkesinde ilk parti urunleri daha iyi arastirmak biraz sabirli olmak gerek, tum elektronikler icin boyle. Diger taraftan bu firmalar daha yuksek uretim sinifina sahip urunleri ABD pazarina yolluyor, eskiden boyleydi hala da oyledir tahminen. Bunu Avrupadan aldigim bir telde de zamaninda farketmistim, ABDden aldigim gpuda da.. Rtings vb. sitelere de sadece genel bilgi amacli bakmak daha iyi, cunku ne kadar objektif oldugunu dusunseniz de onlarin eline gecen ayni model urunlerin kalitesi burada satilanlarla ortusmeyebilir, gerci urun incelemlerine de yazarlar panelden panele degisim gosterebilir diye. Hele ki bir markadan fonlandigini bildiginiz / tahmin ettiginiz youtuberlara vd. yerlere daha temkinli yaklasmak gerek.

Tabi kullanicilar sahip oldugu urunu kotulememek amacli (psikolojik etki) yazilarini duzenliyor olabilir, bilgi noksanligi, farketme esigi, rahatsiz olma esigi gibi faktorlerle de memnuniyet derecesi degisebilir. Kisaca aslinda (toplanan bilgilerle /on izlenimlerle beraber) en iyisi imkan varsa kendin alip test edeceksin, bu isin kurali budur.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bir de HDR zaten yapay goruntu sunar. Herkes sevmeyebilir. Dogal gpruntu isteyenler uzak durur. Tercihe bagli bir durum. Monitor /TV incelemelerinde HDR acilinca DeltaEnin nasil firladigini farketmissinizdir. Ondan SDR ile de test ederler.

LCDdeki LDnin zayif yonlerinin yaninda OLEDin de black crush problemi var. Alinacak modeli onemsediginiz ayardaki getirisiyle arastirin derim.

Son düzenleme:
Sadece Turkiyede degil dunyanin herhangi bir ulkesinde ilk parti urunleri daha iyi arastirmak biraz sabirli olmak gerek, tum elektronikler icin boyle. Diger taraftan bu firmalar daha yuksek uretim sinifina sahip urunleri ABD pazarina yolluyor, eskiden boyleydi hala da oyledir tahminen. Bunu Avrupadan aldigim bir telde de zamaninda farketmistim, ABDden aldigim gpuda da.. Rtings vb. sitelere de sadece genel bilgi amacli bakmak daha iyi, cunku ne kadar objektif oldugunu dusunseniz de onlarin eline gecen ayni model urunlerin kalitesi burada satilanlarla ortusmeyebilir, gerci urun incelemlerine de yazarlar panelden panele degisim gosterebilir diye. Hele ki bir markadan fonlandigini bildiginiz / tahmin ettiginiz youtuberlara vd. yerlere daha temkinli yaklasmak gerek.

Tabi kullanicilar sahip oldugu urunu kotulememek amacli (psikolojik etki) yazilarini duzenliyor olabilir, bilgi noksanligi, farketme esigi, rahatsiz olma esigi gibi faktorlerle de memnuniyet derecesi degisebilir. Kisaca aslinda (toplanan bilgilerle /on izlenimlerle beraber) en iyisi imkan varsa kendin alip test edeceksin, bu isin kurali budur
Bu tarz monitörlerde hocam donanımsal çok yazılımsal problemler çıkıyor. Firmalarda daha sonra update edebilme özelligini sağlamıyorlar. Örn: Xiaomi G PRO 27İ modelinde red tint sorunu var.

Bu tarz monitörlerde hocam donanımsal çok yazılımsal problemler çıkıyor. Firmalarda daha sonra update edebilme özelligini sağlamıyorlar. Örn: Xiaomi G PRO 27İ modelinde red tint sorunu var.
Benim seneler once dikkatimi ceken Xiaomi monitoru (uretiyor muymus diye merak uyandirmisti) o zamanlar bu cihazlari getiren bir tanidiga sormustum, sordugum modele sorunlu cihazlar demisti simdiki durumlari degismemis o zaman dediginize gore. Kalbir3 edilemiyorsa durum vahim, normalde kalibrasyonla cozulmesi gerek renk tonu farkliliginin. Xiaomi bir cok sey uretiyor veya urettiriyor alt firmalarina ya da baska firmalara fason olarak.

Gunumuzde elektronik almak adami yorar cok detaya girildiginde isin icinden cikamaz duruma geliniyor bazen..

Benim seneler once dikkatimi ceken Xiaomi monitoru (uretiyor muymus diye merak uyandirmisti) o zamanlar bu cihazlari getiren bir tanidiga sormustum, sordugum modele sorunlu cihazlar demisti simdiki durumlari degismemis o zaman dediginize gore. Kalbir3 edilemiyorsa durum vahim, normalde kalibrasyonla cozulmesi gerek renk tonu farkliliginin. Xiaomi bir cok sey uretiyor veya urettiriyor alt firmalarina ya da baska firmalara fason olarak.

Gunumuzde elektronik almak adami yorar cok detaya girildiginde isin icinden cikamaz duruma geliniyor bazen..
Daha sonradan düzeltigi söyleniyor ancak türkiye pazarındakiler red tint sorunu olan firmwarelı maalesef. Kullanıcılar kendilerince sorun bulmuş ancak bu tarz ürünleri piyasaya sunulması maalesef kötü,ancak dediginiz gibi abd ve ab ye sunulamayan ürünler bizim gibi nispeten 3.sınıf ülkelere gönderiliyor. Elektronik alma işi de maalesef çok zor aynı ürünü 2 farklı kullanıcı bambaşka yorumluyor. Kullanıcı geçmişine,kullanıma,beklentisine göre begeni ve tatmin oranları farklılaşıyor,üretici kaynaklı problemler haricinde.

Sizin durumunuz nedir?

Tabi kullanicilar sahip oldugu urunu kotulememek amacli (psikolojik etki) yazilarini duzenliyor olabilir, bilgi noksanligi, farketme esigi, rahatsiz olma esigi gibi faktorlerle de memnuniyet derecesi degisebilir. Kisaca aslinda (toplanan bilgilerle /on izlenimlerle beraber) en iyisi imkan varsa kendin alip test edeceksin, bu isin kurali budur.

Bir de HDR zaten yapay goruntu sunar. Herkes sevmeyebilir. Dogal gpruntu isteyenler uzak durur. Tercihe bagli bir durum. Monitor /TV incelemelerinde HDR acilinca DeltaEnin nasil firladigini farketmissinizdir. Ondan SDR ile de test ederler.

LCDdeki LDnin zayif yonlerinin yaninda OLEDin de black crush problemi var. Alinacak modeli onemsediginiz ayardaki getirisiyle arastirin derim.
HDR yapay görüntü sunmaz hocam. Sdr crt ekranlardan kalma fosil bir teknoloji. HDR oled ve mini led icin geliştirildi. HDR hakkında yeterli arastırma yapmadığınız cok belli oluyor. Windows sdr icin tasarlandı. Oyun geliştiricileri ise yeterli ekipman, kaynak bulamaması ve hdr ın pahalı bir teknoloji olması mini led veya Oled almadığın sürece kötü calıdması gibi sebeplerden ötürü hdr a gereken önemi veremiyor.

Sdr dediğimiz standart Dinamik Aralık teoride 100nit parlaklığa ulaşırken hdr da hdr tv ler 2500nit parlaklığa ulaşabiliyor. Sdr içerikler genellikle sRGB ile sınırlıyken hdr içerikler DCI-P3 ve rec 2020 gibi renk uzaylarını destekler. Rec 2020 srgb den %110 civarı daha geniş renk uzayı kapsar.

Sdr içerikler genellikle 8 bit 16 milyon küsür renk iken hdr içerikler 10 bit 1 milyar küsür renk destekler.

Hdr da renkler otomatik yönetildiği için içerik üreticisinin amaçladığı şekilde görüntü ekrana yansıtılır. Ekstra doygunluk yapaylık söz konusu olmaz.

Sdr da tone mapping yoktur. Sdr da içerik teorik olarak 100nit destekler sen ekrandan parlaklığı artırırsan tüm görüntünün parlaklığı artar. Ancak HDR da bir oyun 5000nit destekleyebilir. Bir sahne 500nit kodlanmışsa o sahne 500nit görüntülenir eğer monitör 400nit destekliyorsa tone mapping yapar (detay kaybını önler) bu sayede görüntü kaybı olmaz.

PQ EOTF takibi sdr da yoktur ama hdr da vardır. PQ EOTF takibi içerik bana gökyüzünü 300nit yap, araba farı 1000nit olsun, şu karanlık sahne 30nit olsun der. Monitör/tv de bu eğriyi takip eder. Gerçek hayatta dışarıda olduğunu düşün. Güneşe bakarsan gözlerini acıtır o kadar parlaktır önüne bakarsan farklı parlaktır değil mi? Hdr da gerçek hayattaki gibi oluyor içerik güneşi 1000nit yap ama etrafı 300nit yap diyor. Sayılar sallamasyon ama anlaşılmıştır umarım. Sdr ise crt den kalma gama kullanır. Sdr da içerikler 100-120nit olarak üretilir. Monitöre bir PQ EOTF sinyali gelmediği için monitör hangi sahneyi ne kadar parlak yapacağını bilemez monitörü %50 parlaklıkta kullandığını düşün. Dying Light oynuyorsun gece vakti ay 1000nit, el feneri 1000nit görmen lazım ama gece olduğu için etraf aynı zamanda 30 nit 50 nit karanlık olmalı. 300nit monitör %50 parlaklığı da 150nit olsun. Ama sen 300nit sdr monitörde %50 parlaklık kullandığın zaman ay veya fener 1000nit olmuyor 150nit oluyor. Kaldı ki sdr içerikler 100-120nit tasarlanıyor. Ayrıca 50nit karanlık (siyaha yakın detay) sahneyi 150nit oynadığın için gölge detayları kayboluyor.

Yani sdr da % bilgi verilirken hdr da gerçek nit değeri verilir.

Özetle hdr gerçek hayata daha yakın renk parlaklık kontrast sağlar.

@MacroTech hocam yapma sen bilgiye açık bir insansın tanıdığım kadarıyla birazcık araştır bu mevzuyu. Oled ekranın vardı bir de.

Sana benim rehberlerimi atayım.

HDR ayarladı nasıl yapılır rehber:

Renodx topluluk sayfası

HDR ile alakalı kaynak, araç vb şeylerin listesi:

Renodx uygulaması:

Oyunlar hakkında ön bilgiler hdr vs

Renodx Optiscaler vs nasıl kurulur rehber

HDR oyun incelemeleri

Son düzenleme:

Türkiye'de ki servis ve müşteri memnuniyeti ağı ile ilişkilendirdiğimizde direkt eleniyor yeni ne gelirse maalesef.

Geri