Oyunlarda FPS Drop Sorunu Yaşıyorum.

berkdlls

80+
Reaksiyon skoru
0
Uzun zamandır bilgisayarımda FPS düşmesi sorunu yaşıyorum ve şu ana kadar denediğim yöntemlerin hiçbiri sorunu çözmeye yardımcı olmadı.

Ekran kartı sürücülerinin farklı sürümlerini denedim. Drop yaşandığı sırada hangi donanımın veya bileşenin kullanımının düştüğünü tespit edebilmek için çeşitli izleme ve analiz programlarından yararlandım. Bunun yanında elde ettiğim verileri yapay zekâ desteğiyle analiz etmeye çalıştım. Parçalarımın sıcaklık değerlerini de kontrol ettim ve çeşitli stres testleri uyguladım. Ancak buna rağmen şu ana kadar sorunun kaynağını tespit edemedim.

Özellikle Rust, FiveM ve League of Legends oyunlarında FPS düşmesi yaşıyorum. Ancak Valorant ve CS2'de şu ana kadar hiç drop yaşamadım. Drop süreleri bazen çok kısa sürse de bazı durumlarda birkaç saniyeye kadar uzayabiliyor.

Artık denemediğim yöntem neredeyse kalmadı. Sorunun kaynağını tespit edebilmem konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Gerçekten yardımcı olabilecek birisi çıkarsa çok memnun olurum. 🙏

Sistemim şu şekilde:

• Ekran Kartı: RTX 3060 Ti 8 GB
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • RAM: 16 GB DDR5 5600 MHz (1x16 GB Kingston Beast)
  • Anakart: ASUS B650M-K
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro
  • Güç Kaynağı: Archon 80 Plus

Rust ve Fivem için bellek yetersiz. Fivem bir mod, GTA V ana optimizasyonuna göre yapılmıyor. Harici eşyalar vb. eklendiğinden bellek tüketimi 16 GB aşıyor. Sizde 16 GB olduğundan bellek miktarını sanal diskten karşılamaya çalışıyor. Oradan ayırdığı veriler bellek kadar hızlı olmadığından takılmalara yol açıyor. Bu arada Fivem tarafında 32 GB olsa da stutter yaşanabilir, ama sıklığı düşecektir. Yaşanma sebebi de tamamen modcuların dahil ettiği objeler, sunucu iletişimi gibi şeylerden kaynaklanmaktadır. GTA 6 Fivem aldıklarından orada çıkacak Fivem büyük ihtimalle GTA V Fivem'inden daha optimize çalışacaktır.

Keza Rust'da hayatta kalma oyunu, sunucularda bir sürü yapılar var. Bu yapılar temel optimizasyondan bağımsız performansı bayağı etkiliyor. Rust'ın diğer bir sorunu VRAM tüketiminde 16 GB bile dolduracak seviyede olması.

Kabaca Rust için ayarları düşürmeyi deneyin, VRAM tüketimini Steam arayüzünden kontrol edin. Kesinlikle bellek miktarını 32 GB çıkarın.

2026-09-28_12-28.webp

Yazılımsal olarak da şu konuya göz atın. Ama Fivem için bellek takviyesi şart. Rust içinde VRAM tüketimini düşürmeniz gerekiyor, o da bellek tarafında 16 GB aştığı senaryolar oluyordur.

Son düzenleme:
Değerlerinizin görseli atmanız lazım %.0.1 ve %0.01 gibi değerlerle fps drop belli olur. Rust için ram ve işlemciniz yetersiz. Hangi ayarlarda hangi çözünürlükte oynuyorsunuz?

Rust ve Fivem için bellek yetersiz. Fivem bir mod, GTA V ana optimizasyonuna göre yapılmıyor. Harici eşyalar vb. eklendiğinden bellek tüketimi 16 GB aşıyor. Sizde 16 GB olduğundan bellek miktarını sanal diskten karşılamaya çalışıyor. Oradan ayırdığı veriler bellek kadar hızlı olmadığından takılmalara yol açıyor.

Keza Rust'da hayatta kalma oyunu, sunucularda bir sürü yapılar var. Bu yapılar temel optimizasyondan bağımsız performansı bayağı etkiliyor. Rust'ın diğer bir sorunu VRAM tüketiminde 16 GB bile dolduracak seviyede olması.

Kabaca Rust için ayarları düşürmeyi deneyin, VRAM tüketimini Steam arayüzünden kontrol edin. Kesinlikle bellek miktarını 32 GB çıkarın.

Alıntıyı görüntüle

Yazılımsal olarak da şu konuya göz atın. Ama Fivem için bellek takviyesi şart. Rust içinde VRAM tüketimini düşürmeniz gerekiyor, o da bellek tarafında 16 GB aştığı senaryolar oluyordur.

Bilgiler için teşekkürler hocam. Fakat bu oyunları benimle birlikte oynayan, tek kanallı 16 GB RAM kullanan ve hatta sistemleri benden daha düşük seviyede olan arkadaşlarım var; buna rağmen onlarda herhangi bir drop yaşanmıyor. Rust ve FiveM için bellek veya VRAM yetersizliği diyelim, peki League of Legends'taki sorunun nedeni ne olabilir?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Değerlerinizin görseli atmanız lazım %.0.1 ve %0.01 gibi değerlerle fps drop belli olur. Rust için ram ve işlemciniz yetersiz. Hangi ayarlarda hangi çözünürlükte oynuyorsunuz?
1440x1080 çözünürlükte, orta ayarlarda oynuyorum; yanlış hatırlamıyorsam.

Elimde, FiveM oynarken HWiNFO üzerinden kaydettiğim bir CSV tablosu var. Yardımcı olacaksa isterseniz paylaşabilirim.

Bilgiler için teşekkürler hocam. Fakat bu oyunları benimle birlikte oynayan, tek kanallı 16 GB RAM kullanan ve hatta sistemleri benden daha düşük seviyede olan arkadaşlarım var; buna rağmen onlarda herhangi bir drop yaşanmıyor. Rust ve FiveM için bellek veya VRAM yetersizliği diyelim, peki League of Legends'taki sorunun nedeni ne olabilir?

1440x1080 çözünürlükte, orta ayarlarda oynuyorum; yanlış hatırlamıyorsam.
LOL sorun fare Hz 1K üstü kullanıyorsanız olabilir. LOL gibi eski oyunlar yüksek Hz oranlarında sorun yaratıyor. Bunun dışında LOL eski bir oyun genelde 200 FPS gibi limitleri var, eğer bu limitin üstünde FPS alıyorsanız sabitlemeyi deneyin. Oyun içi spesifik bir ayar sorun yaratıyor mu bilgim yok. Son dönemlerde Windows 11 güncellemelerinde de oyun stutter yol açan sebepler var. Bir tane çözüm vardı ama bulamadım, The Finals'ın support sitesindeydi. Belki Windows çözdüyse kaldırmış olabilirler.

Yazılımsal olarak ilk mesajda attığım konudaki güncellemeler, BIOS ayarları ve Wintoys ince ayarlarını da kesin yapın. Faydasını görürsünüz.

İnternet kaynaklı da olabilir. Eğer internet RIOT sunucularında kötü performanslı bir sağlayıcı ise (mesela Turkcell en port sorunlu ve oyunlarda sorun yaratanı) gecikme değerleri dalgalı olacaktır. Bu da sunucu ve bilgisayardaki hareketler senkronize olmayacak. Siz 5 adım attığınızı sanarken, sunucu sizi 2 adım atmış gibi gösterecek ve geriye hızlı atarken ekran kartı bu ani hareketin garipseyecek ve çizerken sorun yaşayıp takılmaya neden olacaktır.

Bellek takviyesi yapma imkanın yoksa Fivem için şu videoya göz atabilirsin. Ama tekrarlayayım sunuculara göre plugin, obje vb. değişiyor. Eğer bir sunucu iyi optimize edilmediyse veya bir sürü şeyi boca ettiyse yine bellek tüketiminden sorun yaşarsın. GTA V hikaye ve online 5-9 GB arası bellek tüketiyor. Fivem bir videoya baktım, bayağı boş ve plugini az bir sunucuya giriyor 10 GB tüketmeye başlıyor.

2026-09-28_12-48.webp

Son düzenleme:
LOL sorun fare Hz 1K üstü kullanıyorsanız olabilir. LOL gibi eski oyunlar yüksek Hz oranlarında sorun yaratıyor. Bunun dışında LOL eski bir oyun genelde 200 FPS gibi limitleri var, eğer bu limitin üstünde FPS alıyorsanız sabitlemeyi deneyin. Oyun içi spesifik bir ayar sorun yaratıyor mu bilgim yok. Son dönemlerde Windows 11 güncellemelerinde de oyun stutter yol açan sebepler var. Bir tane çözüm vardı ama bulamadım, The Finals'ın support sitesindeydi. Belki Windows çözdüyse kaldırmış olabilirler.

Yazılımsal olarak ilk mesajda attığım konudaki güncellemeler, BIOS ayarları ve Wintoys ince ayarlarını da kesin yapın. Faydasını görürsünüz.

İnternet kaynaklı da olabilir. Eğer internet RIOT sunucularında kötü performanslı bir sağlayıcı ise (mesela Turkcell en port sorunlu ve oyunlarda sorun yaratanı) gecikme değerleri dalgalı olacaktır. Bu da sunucu ve bilgisayardaki hareketler senkronize olmayacak. Siz 5 adım attığınızı sanarken, sunucu sizi 2 adım atmış gibi gösterecek ve geriye hızlı atarken ekran kartı bu ani hareketin garipseyecek ve çizerken sorun yaşayıp takılmaya neden olacaktır.

Bellek takviyesi yapma imkanın yoksa Fivem için şu videoya göz atabilirsin. Ama tekrarlayayım sunuculara göre plugin, obje vb. değişiyor. Eğer bir sunucu iyi optimize edilmediyse veya bir sürü şeyi boca ettiyse yine bellek tüketiminden sorun yaşarsın. GTA V hikaye ve online 5-9 GB arası bellek tüketiyor. Fivem bir videoya baktım, bayağı boş ve plugini az bir sunucuya giriyor 10 GB tüketmeye başlıyor.

Alıntıyı görüntüle

Fare Hz’im 1K, FPS limiti de kullanıyorum. Windows 10’a geçtim, sorun çözülmedi; Windows 11’e geçtim, yine düzelmedi. Yaklaşık 5-6 kez temiz kurulum yaptım ve BIOS ayarlarını da tam olarak yaptım. WinToys dediğiniz şeyi araştıracağım. İnternet kaynaklı bir sorun olduğunu düşünmüyorum. FiveM’de de FPS limitleyici kullanıyorum.

8GB VRam düşük kalıyor, sürekli ön yükleme yaptığından drop sorunu yaratıyor olay bu. Sen yürüyosun o VRam o haritayı yüklemek için sil yükle sil yükle yapıyor senin de gözlerin kör oluyor işte.

Geri