+18 Şeylerin hayalini kurmak yada düşünmek günah sayılırmı?

ChatGPT:

Bu çok sık sorulan ama aynı zamanda bağlama göre değişebilecek bir soru. Dini açıdan konuşacaksak, İslam'da niyet, düşünce ve eylem arasındaki fark önemli bir konu.

Genel olarak:

• Sadece düşünmek veya hayal etmek, bir eyleme dönüşmediği sürece birçok İslam âlimine göre doğrudan günah sayılmaz. Ancak bu tarz düşünceler kasıtlı olarak ve sürekli şekilde zihinde tutulursa, kalbi etkileyebilir ve kişiyi günaha yaklaştırabilir denir.
  • Niyet önemli: Eğer kişi bu düşünceleri isteyerek besliyor, bir alışkanlık haline getiriyorsa, bu durum kişinin ruhsal durumunu da etkileyebilir ve İslam ahlakına göre hoş görülmeyebilir.
  • Ama bir düşünce kendiliğinden gelip geçiyorsa, kişi onu beslemiyorsa ve kendini bu konuda kontrol altına almaya çalışıyorsa, İslam anlayışında bu bir sorumluluk doğurmaz.

Bir örnek: Mesela birinin aklına istem dışı bir şey gelirse ama hemen kafasından atmaya çalışırsa, bu ona günah yazılmaz. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) "Ümmetim, içlerinden geçirdikleri şeyler yüzünden sorumlu tutulmaz; konuşmadıkları veya uygulamaya koymadıkları sürece." (Buhari, Müslim) dediği rivayet edilir.

çok coşarsan patlatman lazım bi tane ama kendini kontrol etmen lazım haftada bir tane olmalı en fazla mesela şuan zaten ergenlikte olduğun için o duyguyu içinden atman zor yalan yok ben daha 2 saat önce bitirdim işi

çok coşarsan patlatman lazım bi tane ama kendini kontrol etmen lazım haftada bir tane olmalı en fazla mesela şuan zaten ergenlikte olduğun için o duyguyu içinden atman zor yalan yok ben daha 2 saat önce bitirdim işi
Ben 27 yaşındayım benim bile arada geliyor aklıma 😀

olabilir böyle şeyler. gereğini yapmak lazım.

Hayalini kurmak günahtır, çünkü muhtemelen zevk içindir. Düşünmek ise elinde olmayan bir şeyden dolayı olabilir bu yüzden önce ne türde bir düşünce olduğunu kendince belirle. Eğer ki istemsizce oluyor ise ve çok vesveseye maruz kalıyorsan La ilahe illallah zikrini söyleyebilirsin.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,180,162
Üyeler
187,289
Son üye
onurcv05
Geri