Tavsiyelerim sonuçta beni ve benden tavsiye isteyenleri bağlar. Başkalarını, özellikle de sırf kendi fikirlerine uymadığı için "tu kaka" edebiyatını zorlayanları bağlamaz. Eğer siz de sizden tavsiye isteyenlere kendi fikirlerinizi paylaşsaydınız ben gelip sizin konunuzda sizi peşin önyargılı olarak sorgulamazdım. Açarım bir konu kendi fikirlerimi paylaşırdım. Herkes kendi fikirlerini özgürce paylaşabilir, bu fikirler size saçma bile gelse antipatik bulup eleştirmek, bu denli eleştirmek doğru değildir. Her eleştiri eleştiri değildir. Sizin hoşunuza gitmedi diye de size uzun uzadıya tez şeklinde açıklamalarda bulunmak zorunda değilim, zaten anladığım kadarıyla da sizin asıl istediğiniz sorgulamak değil, siz doğrudan peşin hükümlerinizle amel etmektesiniz.
Bir söz vardır: Sizin bildikleriniz size, benim bildiklerim bana... Aslında konu bu kadar basit, uzatmaya hiç gerek yok. Uzatmak isterseniz bence açın benzer bir konu ordan fikirlerinizi rekabetçi olarak paylaşın. Rekabet yerine düşmanca konu baltalamak için bence zorlamamalı. Sizde iyi niyet sezmiyorum açıkçası...
Ayrıca bu konularda yani borsa ve hisse konularında marifetinizi göstermek istiyorsanız buyrun gösterin, uzun vadede veya kısa vadede... Sizi tutan engelleyen bir durum yok. Daha iyisini yaparım, daha iyisini yazarım iddiasında iseniz buyrun kendi konunuzu açın, faydalanmak isteyen olur belki, hem o zaman rekabet olur, kimse kimseye çamur atmaz veya kıskanmaz ya da mahkemedeymiş gibi yargılamaz.
Sırf sizin hoşunuza gitmedi diye size hesap vermek zorunda değilim fikirlerim konusunda, siz sorgulamak için değil doğrudan yargılamak niyetiyle olaya yaklaşıyorsunuz. Yargılamak için ise ehil, dengi bir düzeyde muhattab olmanız gerek, açıkçası ben bu şekilde bir tartışmada bulunmak istemem.
Forum yazıları sadece “yazmak” için değil, “sorumluluk almak” içindir. Eğer fikirlerinizin sorgulanması sizi bu kadar rahatsız ediyorsa, o fikirleri neden onlarca kişiyle paylaşıyorsunuz?
“Fikir özgürlüğü” diyorsunuz ama size uymayan ilk sorguda, karşı tarafı “ön yargılı, saldırgan, kıskanç” gibi sıfatlarla niteleyerek aslında siz düşünceye değil, sadece kendi konfor alanınıza özgürlük tanıyorsunuz.
Düşünce, veriyle ve çürütülme ihtimaliyle büyür. Ama siz, düşüncenizi “benim fikrim, tartışmam” diyerek kutsallaştırıyorsunuz. Bu, bilgi değil;
inanç bildirisi olur.
Ayrıca kıskanmak, yargılamak, niyet okumak... Bunlar entelektüel tartışmanın değil, savunmaya geçmiş bir egonun dilidir.
Eğer gerçekten bilgi paylaşmak istiyorsanız, gelen sorguları fırsat bilirsiniz. Ama bilgi değil, sadece fikir dayatıyorsanız, o zaman eleştiri sizin için tehdittir.
Bense tehditle değil,
tutarsızlıkla ilgileniyorum. Ve sizin yazdıklarınızda, ciddi bir tutarlılık sorunu var.
Son olarak şunu unutmayın: Bir fikre gösterilen direnç, o fikrin değerini değil,
dayanağını ölçer. Ve sizin şu an verdiğiniz yanıt, maalesef bu dayanağın oldukça zayıf olduğunu gösteriyor.
Bir de... durmadan atasözü paylaşmayın, yeter.