850w yeter mi 1000w + mı almalıyım?

Bence PSU değiştirmeye gerek yok. Sistemi 7/24 tam yükte kullanmayacağın için gitti yere kadar mevcut PSU ile kullan. Ben de 125W işlemci ile 3080 sistemi 650W PSU ile kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım. Ama günlük sistemi full load kullandığım süre 5-6 saati geçmez.

Not: Bu söylediğim optimal kullanım için değil ve sağlıklı olmadığını biliyorum. Fakat bu şekilde sanıldığı kadar verimlilik kaybetmez diyorum. Uzun süre rahatça sorun olmadan kullanırsın. Eğer yükte ani kapanmalar başlarsa yeni PSU geçersin.

@yusuf7878 hocam atladığım ya da hatalı olduğum bir yer varsa alıntılarsan sevinirim.
 
Son düzenleme:
Ben hiç oyun oynamıyorum, yapay zeka alanında model eğitimi falan yapacağım, başka türlü yük altına girmeyecek. Eski bir oyun oynuyorum onda zaten ekran kartı %10 - %20 aralığında çalışıyor. işlemcim çok çalışıyor sadece o oyunda.

Genel anlamda yapay zeka ve oyun geliştirme alanında kullanacağıım. Ama sanıırm bunlar biraz zorlayacak sistemi, güç sınırını aşabilirim diye düşünüyorum fakat her gün bu kadar yormayacağım orası kesin.
 
Ben hiç oyun oynamıyorum, yapay zeka alanında model eğitimi falan yapacağım, başka türlü yük altına girmeyecek. Eski bir oyun oynuyorum onda zaten ekran kartı %10 - %20 aralığında çalışıyor. işlemcim çok çalışıyor sadece o oyunda.

Genel anlamda yapay zeka ve oyun geliştirme alanında kullanacağıım. Ama sanıırm bunlar biraz zorlayacak sistemi, güç sınırını aşabilirim diye düşünüyorum fakat her gün bu kadar yormayacağım orası kesin.
Bunun en doğru cevabı eski PSU ile denemek ona göre yol izlemek
 
Ben hiç oyun oynamıyorum, yapay zeka alanında model eğitimi falan yapacağım, başka türlü yük altına girmeyecek.
GPU oyun yükü gibi yük altına girmiyor mu yani kullandığınız programlarda?
 
Bunun en doğru cevabı eski PSU ile denemek ona göre yol izlemek
Evet denemek mantıklı geliyor, PSU için acele etmemek lazım sanırım.


GPU oyun yükü gibi yük altına girmiyor mu yani kullandığınız programlarda?
Pek bilmiyorum açıkçası. Deneme şansım olmadı amd kartımdan dolayı, biraz araştırma yapmam gerekiyor sanırım
 
bi psu uzmanı olarak söylüyorum psu uzun kullanımda kondansatör patlatıp kapanıcak kısaca sat 1000w üstü al
psu yük binmesin bu kadar fazla 10 yılda kullanırsın ama senın sistem güçlü yani
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

istanbuldaysan yardımcı olurum psu konusunda
 
RX 9070XT ve ryzen9 9950x işlemci + 360mm sıvı soğutma + 7fanlı bir kasam var.
zalman 850w güç kaynağı kullanıyorum fakat ekran kartımı satıp rtx3090 almayı düşünüyorum.

bu durumda benim güç kaynağım yeterli olur mu? birkaç kişi yetersiz olur dedi. 1000 watt mı almalıyım?

eğer 1000 watt almam gerekiyorsa tavsiye verebilir misiniz düşük-orta bütçeli fiyat performans

Teşekkürler
Yeter o ikili kaliteli 750W ile bile çalışır çok kafaya takılacak şey değil.
 
3090 ortalama 350w civarı çalışan bir ekran kartı.
9950X'in tam yüklere girmesine gerek kalmıyor ki, oyun performansı da yüksek güç tüketiyor işlemcinin.
500-550w bile çalışsalar normal şartlarda yine fazla. Diğer bileşenlerle daha da yukarı çıkıyor tüketim.
Kaldı ki her ikisinin de pikleri var.
E o zaman aynı mantıkla ekran kartını da tam yüke sokmayalım yorulur falan? Mesela elimizde 3090 varken onun yerine 4090 alalım ama onu 3090 gücünde çalıştıralım ki daha rahat çalışsın. 850W PSU demek eğer üreten de düzgün ürettiyse 850W gücü sürekli verebilir demektir, buna ek olarak belli bir yere kadar gelen anlık güç istekleri için 850W dan fazla da verebilir. Bunu yapmayan çok PSU var biliyorum ama düzgün modellerin yaptığı tam olarak bu. Kaliteli 650W güç kaynağı ile 3090 kullananlar var mesela gayet de sorunsuz ve uzun ömürlü kullanıyorlar burada 850W yi tartışmaya bile gerek yok.
 
850W PSU demek eğer üreten de düzgün ürettiyse 850W gücü sürekli verebilir demektir, buna ek olarak belli bir yere kadar gelen anlık güç istekleri için 850W dan fazla da verebilir.
Bu kısım pek de öyle olmuyor. Regulasyona bağlı bu durum. 850W üstünü verse bile voltaj 11.400'ün altına düşerse bir anlamı kalmaz. Bilgisayar yine kapanır/mavi ekran verir. Transient response testlerine bakmak gerekli. Özellikle 3090 bayağı spike atabilen bir kart.
 
Kaliteli 650W güç kaynağı ile 3090 kullananlar var mesela gayet de sorunsuz ve uzun ömürlü kullanıyorlar burada 850W yi tartışmaya bile gerek yok.
Ben kullanamaz demiyorum zaten, bir kere bile çalıştıramaz demedim. Çalışması başka, ideal olan başka bir şey.
PSU ne kadar kaliteli olursa olsun; kapasitesinin %70-75'i ile ne kadar süre sağlıklı kalabilir kim garanti verebilir ki?

Üstelik Türkiye'de yaşıyoruz, alt yapılar ortada. Bırakın yağmuru fırtınayı, derin dondurucu turbo moda geçse çoğu evde elektrik dalgalanması oluyor...

Satacağı model ile arada ciddi fiyat farkı yok önerdiğim Enermax DFX ile. Zaten F/P bir ürün, overpay yaptırmıyorum. kendi kararı artık bir şey diyemem.
 
Satacağı model ile arada ciddi fiyat farkı yok önerdiğim Enermax DFX ile
Tavsiye ettiğiniz 1200w güç kaynağını alıp rahat etmek var fakat eski güç kaynağı çok ucuza gideceği için veya satmayacağım için 6500 lira ek masraf çıkmış gibi oluyor. Keşke sizin önerdiğiniz PSU yu alsaydım bunun yerine... güç kaynağına ekstra 6500 vermek yerine 3090 alacağım paraya 8000-9000 ekleyip daha az güç tüketen bir kart alsam diyorum mesela 5070Ti. Kafamda soru işaretleri ...
Bilgisayar yine kapanır/mavi ekran verir.
Bu durum da çok riskli oluyor veri kaybı vb ... mavi ekran riskine girmemek gerekiyor

istanbuldaysan yardımcı olurum psu konusunda
Bursadayım .. ama teşekkür ederim
 
Geri
Top