hsnztrk
80+ Bronze
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 459
- İsim
- Hasan Öztürk
A 101'de gördüğünüz üzere böyle bir televizyon satılıyor, bu tv'yi görmeden önce LG modeli almayı düşünüyorduk ama a101 ilanını görünce bi durup düşündük açıkçası. Bu ikisi arasında ki bu denli fiyat farkının sebebi nedir, sizce hangisi alınmalı, aralarında ki farklar nedir?
Öncelikle bu karşılaştırma çok manasız. Bu cihazlar farklı iki sınıf.
Toshiba adı altında satılan televizyonları Vestel üretiyor ve garantisini o sunuyor. Vestel'in çoğu paneli kaliteli değil, Vestel 4K tv alıp iade etmiş biri olarak söylüyorum. Renkleri kötü, ekran puslu gibi, yazılım kötü olduğundan ve hala daha premium markalar da olmak üzere 50Hz tv sattıklarından el, kol vb hareketlerde bulanıklaşmalar oluyor. TV izlerken dikkat dağıtıyor. Ses desen gerçekten çok cılız bir ses. Çünkü TV'leri ucuza üretmek için TV kasaları diyebileceğimiz o plastik aksamın içine oturtulmuş hoparlörleri yani işlemci/fan örneği gibi düşünürsek stok hoparlörleri kullanıyorlar. Bunlar da kalitesiz. Ayrıca bu tarz cihazlarda hangi panel çıkacağı meçhul oluyor. IPS panel de çıkabiliyor, VA panel de. Çinli bir firmanın paneli de çıkabiliyor, Samsung, LG'nin de.
Gelelim LG, Samsung, Sony gibi markalara. Bu markaların her televizyonu da kaliteli, özenli ve güzel değil. Gidip gözüm kapalı alırım diyemezsiniz. Gidip yerinde görmek aslında en iyisi lakin bazen şartlar el vermiyor, körlemesine satın almak istiyorsun.
2022 teknolojisinde tv alırken neye dikkat etmelisiniz?
1-) Televizyon demek aslında siyah ve beyazı doğru tonda sunabilmek demektir. Bu konuda rakipsiz teknoloji ise OLED'tir. Lakin OLED hem pahalı bir teknoloji olmakla birlikte, beraberinde "oled yanması/burning" denilen sorunlara da gebe olabilir. Biraz nazlı bir teknolojidir. Oled panelde tv aydınlatılırken her bir kare için minik ledler bulunur ve bu ledler oynatılan sahaneye göre sönerek veya yanarak gerçek siyah, gerçek beyaz, size sunar. Renkleri en doğru şekilde gösterirler. Evdeki lambaların nasıl ömrü varsa bu ledlerin de ömrü vardır. Her ne kadar firmalar x saat kadar sorunsuz gibi iddialarda bulunsalar da adı üstünde led, yanabilir, bozulabilir.
2-) QLED ve Nanocell ise OLED teknolojisine yakın bir verim sunmak (biraz da pazarlama stratejisi) ortaya çıkmış daha az sorunlu teknolojilerdir. Fakat bunlar da yenidir.
QLED, Samsung'un icadıdır. Adından anlayacağınız gibi Oled'e benzer şekilde isimlendirilmiştir. Samsung QLED TV'lerinde VA panel kullanır (En azından şimdilik), genel olarak yüksek kontrastlı cihazlar çıkartmaya çalışır. VA panelde renkler biraz daha yapaydır lakin siyah ve beyaz dengesi üst seviyedir. Ben de bir QLED kullanıcısıyım bu arada.
LG ise genelde IPS panelleriyle ön planda olan bir firma. Onun da VA panelleri var ama sanıyorum ki IPS hepimizin bildiği gibi renkleri daha doğru sunmasına rağmen siyahları doğru tonda verememesi (siyahların gri gibi görünmesi) nedeniyle de Nanocell'i çıkarttı. Daha doğru ifadeyle buna bir yatırım yapmayı seçti diyebilirim.
Yani Toshiba ile LG'nin bu ürünü arasında teknolojik olarak ciddi bir uçurum var. Ha bununla birlikte A101'deki Toshiba'da direct led aydınlatmaya sahip (bakmadım ama kesin öyledir), LG'de direct led'e sahipmiş. LG'nin sitesinden baktım. Local dimming'in olmadığını da hem epey, hem de rtings'den baktım. En azından dual led olmasını beklerdim.
Peki 2022'de TV alırken hangi özelliklere dikkat edilmeli ?
Local dimming (yerel karartma): Bu teknoloji ekrandaki belirli bölgeleri oynatılan sahneye göre açıp/kapatma yaparak size doğru renkleri tutturmak için katkı sağlamaya çalışır diye özetleyeyim. (Bu olmalı)
Full Array: Bu biraz anlatması teknik olarak zor ben de tam hakim değilim ama yine arka aydınlatma ile alakalı. Adından da anlaşılacağı gibi oled'teki led teknolojisinin tv'de çizgi çizgi şeklinde sıralandırılar daha az led ile oled teknolojisine yakınsama yapmaktır. diyebiliriz. (Pahalı modellerde mevcut)
100Hz: Bu bir zorunluluk değil ama olsa güzel olur. Neden hala firmalar bunu sunmuyor deliricem. Yazılım ile 100hz'e dengeliyorlar fakat yine de hareketli görüntüler de yazılımda yetişemeyebiliyor. Fakat zorunluluk değil.
HDR 10, 4 çekirdekli smart tv vs gibi şeyler zaten artık neredeyse hepsinde olduğundan yazmadım. Onları da bir zahmet biliverin. Çok uzun oldu, vaktim vardı yazıvermiş oldum.
Son olarak LG'nin bu modelini de tavsiye ettiğim anlaşılmasın zaten öyle bir otorite değilim ki bahsettiğim özellikler 12500 lira olmasına rağmen LG'de de yok. Reklam gibi olmasın da DH'de TV konusunda daha bilgili, ilgili, detaylı anlatımlar da mevcut. TV için orası daha aktif bir forum. Ordan araştırmadan da pek paranızı kaptırmayın.
Son düzenleme: