AMD işlemciler INTEL işlemcilere göre neden daha fazla ısınıyor? 🔥

Ben bios da her yüzdelik ve rpm dimini dinleyerek ayarladım 5-10 dakika mı harcayıp aşırı tatlış oldu. 80 dereceyi geçince pompayı da fanları da full ayar yaptım o seviyelere de zorlu testde çok rahat erişiyor.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

fan sesi duyulmuyor, 65ten sonra başlıyor 73 gibi fullde çalışıyor. Ellemedim hiçbir değerini, geldiği gibi kullanıyorum. 1.35v'de çalışıyor.

apex legends da ps120 se de 75-78 derece anlık görüyordu. aslında şimdi le360 v2 varken bakmak lazım.

7500f phantom spirit stress testinde 75 derece kışın 65 derece geçmiyordu yazın 75 dereceyi geçmiyor şuanda

kule tipi soğutucular yazın biraz etkisini azaltıyor sıvı soğutmaya göre ama ben rahatlıkla soğutuyorum işlemcimde 100w görüyor

İhs tasarımı çok kötü ya özellikle 3000 ve 7000 serisinin

Boşta güç çekmesinin sebebi ise çiplet tasarıma sahip olması ve boştaki yükleri intel gibi çekirdeklere bölmeyip tek çekirdeğe bindirmesi

9000 serisi ile ihs çözülmüş gibi görünüyor ama hiç deneme şansım olmadı

Son düzenleme:
Montajları problemli olsa zaten bilirim direkt AMD nin huyu sıcak çalışması.
20250308_104932.webp
Screenshot_14.webp

İhs tasarımı çok kötü ya özellikle 3000 ve 7000 serisinin
Boşta güç çekmesinin sebebi ise çiplet tasarıma sahip olması ve boştaki yükleri intel gibi çekirdeklere bölmeyip tek çekirdeğe bindirmesi

9000 serisi ile ihs çözülmüş gibi görünüyor ama hiç deneme şansım olmadı
Ryzen 1000-5000 tasarımı yine iyi idi. Ryzen 7000-9000 vasat ya girintili çıkıntılı temas alanı çok az.

Zaten AMD soket erimesi veya işlemci pinlerinin yanmasını bu yüksek voltaj ve dengesizlikten kaynaklandığını herkes gördü. Her işlemci birbirini tutmuyor INTEL bu ayarlamayı çok güzel sağlıyor.

Ryzen 5 5600 işlemciyi bizdehesaplı dan almıştım çok güzel sample denk gelmişti zorlamaya gelebiliyordu. Ryzen 5 7600 alacağım zaman da bizdehesaplı dan tercih ettim fakat bunun sample kötü geldi zorlamaya pek gelmiyor hemen ısınıyor.

Son düzenleme:
Screenshot_16.webp

Screenshot_17.webp

Bu kadar kötü die tasarımı olamaz ya şunun tam tersi CCD kare şekilde orta da IO kalıbı dikdörtgen şekilde kenar da olsa süper olacak.

Montajları problemli olsa zaten bilirim direkt AMD nin huyu sıcak çalışması.
Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle

Ryzen 1000-5000 tasarımı yine iyi idi. Ryzen 7000-9000 vasat ya girintili çıkıntılı temas alanı çok az.

Zaten AMD soket erimesi veya işlemci pinlerinin yanmasını bu yüksek voltaj ve dengesizlikten kaynaklandığını herkes gördü. Her işlemci birbirini tutmuyor INTEL bu ayarlamayı çok güzel sağlıyor.
Benim 3600 çok ciddi ısınıyordu sıvı soğutma bozuk sanmıştım 5600 120w çekerken 70 derece civarıydı 3600 ise 80-90w çekerken 75 derece üstüydü (değerleri not almadığım için biraz salladım)

Hatta 2019 üretimi 3600 ve 3700x'lerin bir kısmı dayanamayıp bozuluyordu stock soğutucu ile kullanınca

Benim 3600 çok ciddi ısınıyordu sıvı soğutma bozuk sanmıştım 5600 120w çekerken 70 derece civarıydı 3600 ise 80-90w çekerken 75 derece üstüydü (değerleri not almadığım için biraz salladım)

Hatta 2019 üretimi 3600 ve 3700x'lerin bir kısmı dayanamayıp bozuluyordu stock soğutucu ile kullanınca
Yok yok bir dengesizlik var sample aralarında INTEL geçmek istiyorum fakat şuan harcama da yapmak istemiyorum. LGA1954 çıkacağı zaman düşünürüm.

Askere gidip geleceğim o zamana kadar çıkış zamanı yaklaşacak zaten al sat zarar ettirecek.

yinemi soket değişecekmiş
Core 300 (Arrow Lake Refresh) çıkınca 1 sene sonrasında soket değiştirecek ancak bu sefer ki daha uzun ömürlü bir soket sunacak.

Bu şekilde bir sıçrama olacak yüksek ihtimalle model Core U9 485K olacak. Aynı TDP yi koruyarak yüksek çekirdek ve cache sunacak.
Screenshot_18.webp

Core U9 alamam ama Core U7 alacak kadar kendimi zorlayabilirim.

Son düzenleme:
Geri