Araştırana gayet iyi va monitörler var.
Samsung g7, Samsung neo g7, Samsung neo g8, Aoc Q27G3XMN, Aoc q27g40xmn, philips 25m2n3200w, Acer xv275u p3, aoc 25g3zm, ktc m27t20, ktc h27e22, Dell Aw3225dm, Dell aw3425dwm, msi Mag275cqrf qd, msi Mag275cqrf qd E2, Lenovo g32qc 30, Lenovo g27q 30 veya Lenovo r34w 30 gibi. Daha çok örnek var. Bunlar profesyonel incelemecilerin önerdiği iyi tepki süresine sahip VA monitörler.
Bazıları İPS kadar iyi olmayabilir ama normal bir kullanıcının rahatsız olacağı düzeyde yavaş değil. VA paneller hız olarak
İPS e yaklaşabilir ama İPS paneller kontrast olarak yaklaşamazlar. En azından düz İPS paneller böyle.
Bu yüzden VA hala üretiliyor ve tercih ediliyor. TV de VA paneller dominant mesela. 10 tane tv varsa 8 i VA panel.
Alıp almamak tercih meselesi tabii.
Benim fikrim iyi bir VA; görüş açıları, rekabetçi oyunlar ve üretkenlik haricinde İPS panelden daha mantıklıdır. Yani dizi, film izlemek veya hikayeli oyun oynamak için daha iyi. Tabii iyi bir model olması şartıyla. Yoksa İPS alır geçerim. Konudaki model de gayet iyi. Üretkenlik veya Hard core fps oyunları için monitör bakılmıyorsa tavsiye ederim.
Profesyonel incelemeciler bu işte anlamıyor o zaman. Zira yazdığım veya aklıma gelmeyen ama iyi VA olan monitörleri öneriyorlar. Monitors unboxed, Gtıd, rtings, techless, the display guy vb kanalların hiç biri sizin dediğinize göre bir şey bilmiyor. Çünkü VA monitörleri de yer yer öneriyorlar.
10 sene önceki forum efsanelerindne çıkın arkadaşlar. Güncel VA monitörler gayet yeterli. Eskisi gibi ortalama 15-20ms koyu renkler de 50ms değil yani.
Teknoloji gelişiyor. Tamam çoğu model hala kötü ama iyi modeller de mevcut. G65b ile bunu çözdük sanıyordum.
Yüksek Hz bir gereklilik. Va panel 60hz de kalsa ama ips 300hz olsa kimse va panel tercih etmez. Güncel iyi va monitörlerin de yenileme hızı minimum 165-180 falan oluyor. Masaüstünde bile farkı anlayabiliyorum. İstemezsen nvidia denetim masasından Hz değerini düşürürsün, opsiyon olmak zorunda. Para veriyoruz sonuçta. Bir de VA olsa bile oyuncu monitörü diye satılıyor. 60-120hz oyuncu monitörü ne kadar mantıklı? Hz değeri yükseldikçe eğer monitör de tepki süresi kötü değilse hareket bulanıklığı da azalıyor.
Bu arada 360hz oled kullanıyorum masaüstündeki akıskanlık mükemmel. Sırf bunun için bile yüksek Hz isterim. Telefon gibi düşünün. 60hz zaten çöp. Böyle oyuncu monitörü olmaz.
Belki linçlenicem ama fikrimi belirtmek istedim.
İncelemesi yok. Listeden bir model seçin.