ARC Raiders FPS Drop Sorunu – Yardım

Muhammi

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba,

ARC Raiders oynarken ciddi FPS düşüşü yaşıyorum. Oyun başında 80–90 FPS alıyorum fakat özellikle fight sırasında FPS 70’ten 50’ye kadar düşüyor. Bu da oynanışı ciddi şekilde etkiliyor.

💻 Sistemim:

• İşlemci: AMD Ryzen 7 5700
  • Ekran Kartı: ASUS RTX 3060 12GB
  • RAM: 16GB (2x8) 3400MHz
  • Çözünürlük: 1080p
  • Windows 10/11 (hangisini kullanıyorsan yaz)

⚙️ Oyun Ayarları:

• AMD FSR 3 açık
  • DLSS kullanamıyorum
  • Grafik ayarları: ORTA - DÜŞÜK

📊 Durum:

• CPU kullanımı %100 olmuyor
  • Sıcaklıklar 60°C üstüne çıkmıyor
  • Oyun başında FPS yüksek, fight sırasında ani drop oluyor
  • Mikro takılmalar hissediliyor
Bu sistemle daha stabil FPS almam gerektiğini düşünüyorum. Sizce sorun optimizasyon kaynaklı mı, yoksa sistemimde darboğaz mı var? Ayar önerisi veya çözüm tavsiyesi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Teşekkürler.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-02-15 043536.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-15 043536.webp
    6.9 KB · Hit: 20
  • Ekran görüntüsü 2026-02-15 043809.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-15 043809.webp
    38.4 KB · Hit: 19
  • Ekran görüntüsü 2026-02-15 043814.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-15 043814.webp
    29.3 KB · Hit: 14
  • Ekran görüntüsü 2026-02-15 043820.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-15 043820.webp
    31 KB · Hit: 16
Merhaba,

ARC Raiders oynarken ciddi FPS düşüşü yaşıyorum. Oyun başında 80–90 FPS alıyorum fakat özellikle fight sırasında FPS 70’ten 50’ye kadar düşüyor. Bu da oynanışı ciddi şekilde etkiliyor.

💻 Sistemim:

⚙️ Oyun Ayarları:

• AMD FSR 3 açık
  • DLSS kullanamıyorum

📊 Durum:

Bu sistemle daha stabil FPS almam gerektiğini düşünüyorum. Sizce sorun optimizasyon kaynaklı mı, yoksa sistemimde darboğaz mı var? Ayar önerisi veya çözüm tavsiyesi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Teşekkürler.
Dostum chatgptye yazdırmasaydın mesajı iyiydi yazdıklarınla ssdekiler uyuşmuyor

Alttakileri kapat
1771342308400.webp

Burayı düşük yada orta yap görüş mesafesini arttır
1771342331363.webp

Oyunu tam ekrana al kare oluşturmayı nvidia reflexi nvidia dlssi kapat
1771342358135.webp

Merhaba,

💻 Sistemim:

⚙️ Oyun Ayarları:

• AMD FSR 3 açık
  • DLSS kullanamıyorum

📊 Durum:

Teşekkürler.
DDR 3 düşük geldi ama arka plan uygulamalarını kapat ve penceresiz tam ekran yap. Çözünürlüğü 1600'e düşürürsen kalitede çok fark olmadan fps artıyor. Zaten yeni oyunlarda optimizasyon diye bir şey yok

DDR 3 düşük geldi ama arka plan uygulamalarını kapat ve penceresiz tam ekran yap. Çözünürlüğü 1600'e düşürürsen kalitede çok fark olmadan fps artıyor. Zaten yeni oyunlarda optimizasyon diye bir şey yok
DDR3 nerede yazıyor la sistem ddr4

Nvidia sistemde fsr kullanıyor üstüne üstlük dlss açık ben kullanıcıyı da anlamadım ki yorumu anliyim :D
ayarları net bi şekilde attım fotoğraf olarak bu ayarları kullanıyorum :)
Dostum chatgptye yazdırmasaydın mesajı iyiydi yazdıklarınla ssdekiler uyuşmuyor

Alttakileri kapat
Alıntıyı görüntüle
Burayı düşük yada orta yap görüş mesafesini arttır
Alıntıyı görüntüle
Oyunu tam ekrana al kare oluşturmayı nvidia reflexi nvidia dlssi kapat
Alıntıyı görüntüle
reddite yazınca doğal olarak chatgpt ye yazdırdım k.bakmayın çözüm bulamayıncada dedim burayada yazıyım belki yardımcı olur birileri
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

ddr4 sistem 3400 mhz - normalde 3600 de ramlar anakart desteklemiyor 3600 u

fps en yüksek olucak mapte fighta bir giriyorum fps im çakılıyo 30 lara 25 lere düşüyor kafayı yicem yardımcı olabilicek varmı

Nvidia sistemde fsr kullanıyor üstüne üstlük dlss açık ben kullanıcıyı da anlamadım ki yorumu anliyim :D

Çaktırmayın fsrla dlssi birleştirip 4x fazla fps alacak işte 😅
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

fps en yüksek olucak mapte fighta bir giriyorum fps im çakılıyo 30 lara 25 lere düşüyor kafayı yicem yardımcı olabilicek varmı

Fighta girince çakılmanızın sebebi zaten fightta daha çok grafiksel birimler ortaya çıktığı için olabilir mi? Fps drop yemeniz normal. Normalde 150-160 fps alıp fightta 30-25 e düşüyorsa problem vardır.

Oyunu oynamıyorum ama optimizasyonla alakalıda olabilir.

Benim oynadığım mmorpgde townda boştayken 280-300 fpse kadar çiziyor ama loncalı boss fightında 100-120 civarına şak diye düşebiliyor çünkü karakter sayısı inanılmaz artıyor silahlarının görselleri, efektleri artıyor ve bossun detaylarıda eklenince normal

Yaşadığınız durum ya normal ya anormal

sorunun işlemci ryzen 7 5700 16 gb L3 önbelleği var 5600 bile ondan daha iyi durumda oyun için diyorum %100 işlemci kulanımı arc için büyük sorun

İşlemci darboğazı yiyorsun. Çalıştırmaya çalıştığın oyun UE5 oyunu. FSR kapat ve DLSS DLAA aç çözünürlük düşme. Ayarları yükseğe alıp uzak mesafe, gölge, işlem sonrası ayarlarını düşüğe çek tekrar dene.

FSR kapatın, Nvidia tarafında FSR, Intel vb. sistemlerinin düzgün çalıştığını görmedim.
Nvidia Reflex'i sadece etkin olacak şekilde bırakın. Güçlendirmenin bir artısı yok, %10 civarı bir CPU yükü ekliyor.
DLSS modelini Transformer olması lazım ona çekin.
Sonra DLSS kalitesini performans'a çekin.
Ayrıca aşağıdaki videodan oyunu DLSS 4.5 zorlayın, 4.5 performance modunda çalışıyor zaten videoda da anlatılıyor.

2026-02-22_19-42.webp

RTX ayarı statik hariç geriye kalan her şeyi yüksek veya en yükseğe çekebilirsiniz. Ben 4060 ile sorun yaşamamıştım ortalama 80-120 FPS arası aldım. DLAA, DLSS 4.5 göre değişir. Ama DLSS 4.5 dürbün açarken oluşan bulanıklık (bu tarz örneklerde halen titreşimler oluyor) hariç DLAA kadar iş görüyor. İkisinden birini dene sana kalmış.

Buradaki tek sıkıntı bellek olabilir. İşlemcin ve GPU bu oyun için yeterli. UE5 olmasına bakmayın, UE oyunlarında aşırı detaylı dokular ve silik dokular olarak adlandırdığım iki grup var. Bu oyun silik dokular kullanıyor, yani böyle aşırı 3D detaylı doku gömmüyor oyuna. Daha küçük ve düz yapıları var. Yani kabartmasız, kabartmalı olarak anlatabilirim. Kabartmalı oyunlar genelde görselliğe o kadar fazla odaklanıyorlar ki, ne yaparlarsa yapsınlar optimizasyonu çözemiyorlar. Arc Raiders optimizasyonu bence UE oyunlarına göre kötü değil. Keza benzer şeyi Delta Force UE4 sürümü yapıyor, o oyun mesela BF6 daha hoş ve net gözüküp, daha iyi çalışıyor.

İşlemcin 5600 veya 5700X olsa daha iyi olabilirmiş. Yanlışım yoksa 5700 L3 önbelleği, başta belirttiğim işlemcilere göre daha düşük. Gerçi Arc Raiders'de bu ne kadar fark ediyor bilmiyorum.

Ama videoda bakabilirsin Epic ayarda 16 GB bellek tüketiyor. Yani her türlü bu tarz oyunlar oynayacaksan eldeki bellekleri satıp, 2x16 GB kit almanı öneririm.

Ben bir de genel güncelleme kontrolü ve ince ayarları önerdiğim şu konuyu bırakayım.

FSR kapatın, Nvidia tarafında FSR, Intel vb. sistemlerinin düzgün çalıştığını görmedim.
Nvidia Reflex'i sadece etkin olacak şekilde bırakın. Güçlendirmenin bir artısı yok, %10 civarı bir CPU yükü ekliyor.
DLSS modelini Transformer olması lazım ona çekin.
Sonra DLSS kalitesini performans'a çekin.
Ayrıca aşağıdaki videodan oyunu DLSS 4.5 zorlayın, 4.5 performance modunda çalışıyor zaten videoda da anlatılıyor.

Alıntıyı görüntüle

RTX ayarı statik hariç geriye kalan her şeyi yüksek veya en yükseğe çekebilirsiniz. Ben 4060 ile sorun yaşamamıştım ortalama 80-120 FPS arası aldım. DLAA, DLSS 4.5 göre değişir. Ama DLSS 4.5 dürbün açarken oluşan bulanıklık (bu tarz örneklerde halen titreşimler oluyor) hariç DLAA kadar iş görüyor. İkisinden birini dene sana kalmış.

Buradaki tek sıkıntı bellek olabilir. İşlemcin ve GPU bu oyun için yeterli. UE5 olmasına bakmayın, UE oyunlarında aşırı detaylı dokular ve silik dokular olarak adlandırdığım iki grup var. Bu oyun silik dokular kullanıyor, yani böyle aşırı 3D detaylı doku gömmüyor oyuna. Daha küçük ve düz yapıları var. Yani kabartmasız, kabartmalı olarak anlatabilirim. Kabartmalı oyunlar genelde görselliğe o kadar fazla odaklanıyorlar ki, ne yaparlarsa yapsınlar optimizasyonu çözemiyorlar. Arc Raiders optimizasyonu bence UE oyunlarına göre kötü değil. Keza benzer şeyi Delta Force UE4 sürümü yapıyor, o oyun mesela BF6 daha hoş ve net gözüküp, daha iyi çalışıyor.

İşlemcin 5600 veya 5700X olsa daha iyi olabilirmiş. Yanlışım yoksa 5700 L3 önbelleği, başta belirttiğim işlemcilere göre daha düşük. Gerçi Arc Raiders'de bu ne kadar fark ediyor bilmiyorum.

Ama videoda bakabilirsin Epic ayarda 16 GB bellek tüketiyor. Yani her türlü bu tarz oyunlar oynayacaksan eldeki bellekleri satıp, 2x16 GB kit almanı öneririm.

Ben bir de genel güncelleme kontrolü ve ince ayarları önerdiğim şu konuyu bırakayım.

ekran kartım 3060 dlss 4 - 4.5 desteklemiyor

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,192,473
Üyeler
189,274
Son üye
secret8080
Geri