Neler Yeni

Ateizm Nedir, Ne Demektir?

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

diekatze

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
579
İsim
Kerem Uyar
Benim bütün dinlere saygım vardı taaki ateistlerle tartışana kadar. Çok ateistle konuştum ve hepsi bi üstten bakıyor, dinime sövüyor, dediklerimle dalga geçiyor. Saygı karşılıklıdır, bu insanlar yüzünden ateistlere gram saygım kalmadı, gerçi forumda da farklı bir ateist tipi görmedim de neyse.
Tamam o halde kafa kesen, bombalar patlatan müslümanlar yüzünden tüm müslümanlara terörist diyip saygı duymayalım harika hareket.

Scorp!on

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,383
İsim
Mehmet salih ay
Ateizm nedir sorusuna şöyle cevap vermek mümkündür: Ateizm, tüm Tanrılara ve ruhsal varlıklara karşı geliştirilmiş metafizik inançları reddeden ve var olan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir felsefi düşünce akımıdır.

Ateizm, Tanrı’nın varlığını yadsıyan görüştür. Ateistlere göre, Tanrı’nın var olmadığı kesin bir doğrudur. Ateizme göre ruh, ölümden sonra yaşam vb. her türlü metafizik inanç yadsınmalıdır. Bu bağlamda ateizm, Tanrı’yı ne tinsel varlıkları kabul eden teizm görüşünün karşıtıdır.
Ateizmin felsefi temelleri ise özdekçilik ve bir ölçüde şüphecilik akımlarına dayanmaktadır.

ATEİZM SADECE TANRI’YI KABUL ETMEMEK MİDİR?

Ateistler bazen “tanrıtanımaz” kelimesiyle anılsalar da bu isimlendirme var olan bir Tanrı’yı reddetme fikrine atıfta bulunduğu için ateistler tarafından kabul görmez. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayali yaratıkları ve olayları reddeder. Ateist bakış açısıyla Tanrı’nın yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhani varlıklar da reddedilir.

Dinlerin varlığı, dinlerin tanımının ne olduğu, dinlerin iyi mi yoksa kötü mü olduğu, ateizmin konusu ve tartışma alanı dışındadır. Ateizm, her tür metafiziği reddettiği için, kendini metafizik ögeler üzerinden temellendiren dinlerin metafizik boyutlarını da doğal olarak reddeder. Yani ateist tutum, özellikle dinlere karşı sergilenen bir duruş değil, genel olarak tüm metafizik inanışlara karşı bir duruştur.

Ateizm sıklıkla “dinsizlik” ile özdeşleştirilse de Budizm gibi bazı Uzak Doğu dinlerinde de “yaratıcı” anlamında bir Tanrı’nın varlığına rastlanmaz. Bu yönüyle de ateizm ile dinsizlik birebir örtüşmez. Deist akımlara bakıldığında da Tanrı’ya inancın olduğu ancak dinlerin kabul edilmediği görülür.

ATEİZMİN DİĞER GÖRÜŞLERDEN FARKI NEDİR?

Ateizm; yaratıcı ve müdahaleci bir tanrıyı kabul eden teizmden, yaratıcı ancak müdahaleci olmayan bir tanrıyı kabul eden deizmden, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı veya evrenin ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğunu savunan panteizmden ve Tanrı’nın hem evrenin kendisi hem de evrenin ötesinde (aşkın) olduğunu savunan panenteizmden; ayrıca, Tanrı’nın varlığı ve yokluğu konusundaki soruları “cevaplandırılamaz” diyerek cevapsız bırakan agnostizmden; tanrıyı, “kesin olarak reddetmesiyle” ayrılır.

ATEİST KİMDİR?

Ateist, insanların tarih boyunca var olduğunu iddia ve kabul ettiği tanrıların tamamını hayal ürünü olarak kabul eden kişidir. Ateizm bir inanç değildir; dolayısıyla ateist de bir inancın temsilcisi değildir. Çoğu zaman yanlış ifade edildiği şekli ile ateist, Tanrı’yı inkâr eden kişi değildir; çünkü “inkâr etmek” varolan bir şeyin reddedilmesi anlamını taşımaktadır. Oysaki ateistlere göre herhangi bir tanrı var olmadığı için onun “inkâr edilmesi” de mümkün olmayacaktır.

Ateist filozoflar.
Hume, Diderot, D'Holbach, Schopenhauer, Nietzsche, Marx, Russell, Sartre Ateist filozoflardır. Bu filozoflar içinde Hume'un Agnostik Ateist bir filozof olduğu söylenebilir. Diğer filozofların Agnostik Ateist olup olmadıkları ise tartışma konusudur.

Ek bilgi:
Uluslararası Ateist Birliği tarafından 2007 yılında kabul edilen ateizm sembolü.
Alıntıyı görüntüle
ülkemizde gençler arasında popüler kültürden etkilenerek havalı olma amacı ile kullanılan inançtır çoğu inanan neden inandığını bilmemektedir

Dahası  
Reaksiyon skoru
262
İsim
Utku Dalkıran
Benim bütün dinlere saygım vardı taaki ateistlerle tartışana kadar. Çok ateistle konuştum ve hepsi bi üstten bakıyor, dinime sövüyor, dediklerimle dalga geçiyor. Saygı karşılıklıdır, bu insanlar yüzünden ateistlere gram saygım kalmadı, gerçi forumda da farklı bir ateist tipi görmedim de neyse.
Türkiye de gerçekten karşılıklı oturup argümanlar sunarak seviyeli bir şekilde tartışabileceğin bir ateist bulamazsın saygının sabrının tükenme sebebini anlıyorum haklısın da ama bir elin parmağının hepsi bir değil ki

Scorp!on

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,383
İsim
Mehmet salih ay
dediklerinde sonuna kadar haklısın ve ateistlerin bir kesimi de aşırı ırkçı

Alihanarr

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Alihan Arı
Birkaç şeyi yanlış yorumlayıp şak diye inanıyor tanrının olmadığına. Argümanları çok yanlış yorumluyorlar. Nedeni de belli zaten yaşları. Bu arada ateistlerin çoğu öyle değilim dese de dinin getirdiği sorumluluklardan kaçmak için ateist oluyor. Bunu bilmeyen yoktur.
Dünyanın en boş yorumu, neden inancının gerçek olduğuna inandığını açıklayabilir misin? Kusursuz, evrensel ve tüm zamanlara gelen bir din neden günümüzle çakışıyor? Neden günümüze kadar ulaşan tüm dinler benzer davranışları işlemiş? Neden sana göre senin inandığın din gerçek de ilk çağlarda yaşayan insanların dinleri gerçek değil? Müslüman olmayan bir aileden gelip dümdüz inanmadıysan neden müslüman oldun? Ve sana göre insan neden varolmuştur bir amacı var mıdır, varsa nedir? Bunlara cevap verirsen sana bir bu kadar daha soru soracağım, sabırsızlıkla bekliyorum.

Scorp!on

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,383
İsim
Mehmet salih ay
Kanka sıkı müslümandan kastın, namazı niyazı yerinde bütün dini gereklilikleri yapan, dinini iyi bilen (günahını sevabını) değil mi? Bu insan Allahın cinayeti yasakladığını bile bile, sonucunda ne olacağını bile bile bunu yapıyorsa zaten Allaha karşı gelmiş gibi oluyor. Bu da dinden çıkarıyor.
günah dinden çıkmak değildir KURAN-I KERİM'de bize işlediğimiz günahlar karşısında diyet ödememiz ve af dilememiz gerektiği söylenir ve ALLAH'ın affeden olduğu söylenmektedir her günah dinden çıkarmaz ama çıkartacak günahlarda vardır

Alihanarr

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
92
İsim
Alihan Arı
Dinine inanmayanların kafası kesiliyor dışlanıyor bu mu saygı? Asıl müslümanlar hor gözle bakıyor.

Nasparus

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,688
İsim
Yusuf
İlgilendiği Kategoriler
Sistem Toplama, JS, İktisat, Felsefe, İslam, Müzik
günah dinden çıkmak değildir KURAN-I KERİM'de bize işlediğimiz günahlar karşısında diyet ödememiz ve af dilememiz gerektiği söylenir ve ALLAH'ın affeden olduğu söylenmektedir her günah dinden çıkarmaz ama çıkartacak günahlarda vardır
Günah dinden çıkarır demedim düzgün oku.

Bura.K

80+ Silver
Kanka sıkı Müslüman'dan kastın, namazı niyazı yerinde bütün dini gereklilikleri yapan, dinini iyi bilen (günahını sevabını) değil mi? Bu insan Allahın cinayeti yasakladığını bile bile, sonucunda ne olacağını bile bile bunu yapıyorsa zaten Allaha karşı gelmiş gibi oluyor. Bu da dinden çıkarıyor.
Mantığa göre yalan söylemekte yasak, buna rağmen birisi yalan söyleyince dinden çıkıyor? Hayır, günaha giriyor. Tabi şirk gibi konular hariç. Cinayetten gidersek o kul hakkı gibi şeylere giriyor (aynı şeyin laciverti). Bir insan Kuran okuyabilir, namazını kılabilir ama bu onun melek olacağını garantilemez. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Ne kadar dinine bağlı olursan ol günah işlemekten kaçamazsın.

Bura.K

80+ Silver
Saygı karşılıklıdır, bu insanlar yüzünden ateistlere gram saygım kalmadı, gerçi forumda da farklı bir ateist tipi görmedim de neyse.
Vallahi benimde Müslümanların çoğuna saygım kalmadı. Sırf Laik birisiyim diye Vatan Haini, Din Düşmanı ilan edildiğimi ve küfür edilerek engellendiğimo hatırlıyorum ve en az 30 kere yaşamışımdır. Dediğiniz gibi saygı karşılıklı, her Dinden, her insandan çürük çıkar.

Şunu da belirteyim Kâinatta hiçbir şey kusursuz değildir. (Lafım size değil, yukarıdaki arkadaşa.)

Nasparus

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,688
İsim
Yusuf
İlgilendiği Kategoriler
Sistem Toplama, JS, İktisat, Felsefe, İslam, Müzik
Mantığa göre yalan söylemekte yasak, buna rağmen birisi yalan söyleyince dinden çıkıyor? Hayır, günaha giriyor. Tabi şirk gibi konular hariç. Cinayetten gidersek o kul hakkı gibi şeylere giriyor (aynı şeyin laciverti). Bir insan Kuran okuyabilir, namazını kılabilir ama bu onun melek olacağını garantilemez. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Ne kadar dinine bağlı olursan ol günah işlemekten kaçamazsın.
Günah işlemekten kaçamazsın ama bu bilerek günah işeyebileceğin anlamına gelmez.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Vallahi benimde Müslümanların çoğuna saygım kalmadı. Sırf Laik birisiyim diye Vatan Haini, Din Düşmanı ilan edildiğimi ve küfür edilerek engellendiğimo hatırlıyorum ve en az 30 kere yaşamışımdır. Dediğiniz gibi saygı karşılıklı, her Dinden, her insandan çürük çıkar.

Şunu da belirteyim Kâinatta hiçbir şey kusursuz değildir.
Bu konuda çok bir şey demek istemiyorum ama zaten dinini doğru biliyorsan laikliğin ve şeriatın hükmünüde bilirsin...

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Top Bottom