Neler Yeni

Başlangıç Seviyesi Oyun ve Çalışma Odaklı Kasa Tavsiyesi (35K Bütçe)

LovX_0

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Emir Akan
Bütçe
35000
Merhaba,

Daha önce hiç kasa bilgisayar toplamadım, bu yüzden hazır toplanmış kasalar almayı düşünüyorum. İtopya gibi sitelerdeki hazır sistemler güvenilir midir? Özellikle PSU (güç kaynağı) kısmında kafam karıştı. Bazı hazır kasalarda PSU görünmüyor veya belirtilmiyor. Bu parça sistemle uyumlu bir şekilde mi seçiliyor, yoksa kafalarına göre mi ekleniyor? Hangi PSU’nun kullanıldığını nasıl görebilirim?

Kullanım Alanlarım ve Beklentilerim:

• Bütçe: 35.000 TL
  • Oyun: Ağırlıklı olarak oyun oynamayı seviyorum. İlk odağım, oyunlarda alacağım performans.
  • Canlı Yayın: Oyun oynarken başlangıç seviyesinde yayın açmayı da düşünüyorum. Çok ileri düzey bir sistem olmasa da bu ihtiyaçlarımı karşılasa güzel olur.
  • 3D Modelleme ve Render: Ara sıra temel düzeyde 3D modelleme ve render almak istiyorum.
Planım: Başlangıç için yeterli bir sistem alıp zamanla parça değiştirerek güncellemeyi düşünüyorum.

Sorularım:

1. PSU Güvenilirliği: İtopya gibi sitelerde PSU hakkında nasıl bilgi alabilirim? Güç kaynağının kalitesi ve uyumluluğu bu sistemler için yeterli mi?
  2. Parça Öncelikleri: Bu kullanım alanlarına uygun şekilde hangi parçaları hangi seviyede tutmalıyım? Örneğin: İşlemci, ekran kartı, RAM kapasitesi ve SSD tercihleri.
  3. Geleceğe Yönelik Yükseltme: Yükseltilebilir bir sistem için hangi parçalara öncelik vermeliyim?
  4. Ekran Kartı Seçimi: GeForce RTX 4060 Ti 16GB ve 8GB modelleri arasında çok büyük bir fark var mı? Hangi model bütçe/performans açısından daha uygun olur?
  5. İşlemci Tercihi: INTEL i5-14400F veya i5-13400F işlemci arasında kaldım. Bu modellerle bir sistem almak bütçemi aşar mı?
  6. DDR5 Anakart: DDR5 soketli bir anakart olan sistem tercih etmeyi düşünüyorum. Bunun gelecekteki yükseltmeler için ne kadar önemli olduğunu değerlendirir misiniz?
  7. RAM Kapasitesi: 16GB RAM başlangıç için yeterli olur mu? Yoksa daha sonra bütçemi toparlayıp 32GB RAM'e yükseltmek daha mı mantıklı?
  8. Soğutma İhtiyacı: Hazır sistemlerde genelde kasa fanları oluyor. Ancak INTEL i5 (13. veya 14. nesil) ve RTX 4060 Ti ile stok soğutucular yeterli olur mu? Yoksa harici bir soğutma çözümü almalıyım?
  9. Markaların Etkisi:
    • Ekran Kartı Markaları: Gigabyte, ASUS, MSI gibi markalar arasında ne fark var? Bu farklar performansı etkiler mi?
    • RAM ve SSD Markaları: RAM ve SSD markaları performans açısından ne kadar fark yaratır? Bu konularda dikkatli olmam gerekir mi?
Tercihlerim ve Nedenleri:

• İşlemci olarak INTEL tercih etmemin sebebi, hem daha uzun ömürlü olduğunu düşünmem hem de kullanım alanlarıma daha uygun olması. Ancak bu konuda farklı görüşlere açığım; bilgim YouTube’dan izlediğim birkaç videoya dayanıyor.
  • Ekran kartı olarak NVIDIA kullanmayı düşünüyorum. Özellikle render ve modelleme gibi işlerde AMD’ye göre daha avantajlı olduğunu duydum.
Öneri ve Tavsiye Rica Ediyorum:
Aşağıdaki birkaç sistemi inceledim. Bu sistemler hakkında yorum yapabilirseniz veya başka sistemler önerirseniz çok sevinirim:

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

MAH0A

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
538
İsim
Mahmut Taplamacıoğlu
İtopya dan alma.

Kaan218

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Kaan
Hocam fikrimce bütçen bu kadar kısıtlıyken bu kadar detaya girme girersen işin içinden çıkamassın f/p olan bir ürünü al bütçene ve içine sineni duruma göre parçaları değiştirisin ilerleyen zamanlarda

Kemowee

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
48
İsim
Mustafa Kemal Eser
1- İtopya'dan kesinlikle alışveriş yapma
2- Beklentilerini biraz düşür işlemci ve ekran kartını güçlü al, diğer parçalardan feragat et (İlerleyen zamanlarda diğer parçaları yükseltmek ekran kartı veya işlemci yükseltmekten daha kolay oluyor)
3- Ana kart seçiminde yükselteme yapmaya uygun bir ana kart seç

VersusVenom

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
362
İsim
Muhammed Karakaya
Discord
versusvenom
Merhaba,

Daha önce hiç kasa bilgisayar toplamadım, bu yüzden hazır toplanmış kasalar almayı düşünüyorum. İtopya gibi sitelerdeki hazır sistemler güvenilir midir? Özellikle PSU (güç kaynağı) kısmında kafam karıştı. Bazı hazır kasalarda PSU görünmüyor veya belirtilmiyor. Bu parça sistemle uyumlu bir şekilde mi seçiliyor, yoksa kafalarına göre mi ekleniyor? Hangi PSU’nun kullanıldığını nasıl görebilirim?

Kullanım Alanlarım ve Beklentilerim:

• Bütçe: 35.000 TL
  • Oyun: Ağırlıklı olarak oyun oynamayı seviyorum. İlk odağım, oyunlarda alacağım performans.
  • Canlı Yayın: Oyun oynarken başlangıç seviyesinde yayın açmayı da düşünüyorum. Çok ileri düzey bir sistem olmasa da bu ihtiyaçlarımı karşılasa güzel olur.
  • 3D Modelleme ve Render: Ara sıra temel düzeyde 3D modelleme ve render almak istiyorum.
Planım: Başlangıç için yeterli bir sistem alıp zamanla parça değiştirerek güncellemeyi düşünüyorum.

Sorularım:

1. PSU Güvenilirliği: İtopya gibi sitelerde PSU hakkında nasıl bilgi alabilirim? Güç kaynağının kalitesi ve uyumluluğu bu sistemler için yeterli mi?
  2. Parça Öncelikleri: Bu kullanım alanlarına uygun şekilde hangi parçaları hangi seviyede tutmalıyım? Örneğin: İşlemci, ekran kartı, RAM kapasitesi ve SSD tercihleri.
  3. Geleceğe Yönelik Yükseltme: Yükseltilebilir bir sistem için hangi parçalara öncelik vermeliyim?
  4. Ekran Kartı Seçimi: GeForce RTX 4060 Ti 16GB ve 8GB modelleri arasında çok büyük bir fark var mı? Hangi model bütçe/performans açısından daha uygun olur?
  5. İşlemci Tercihi: INTEL i5-14400F veya i5-13400F işlemci arasında kaldım. Bu modellerle bir sistem almak bütçemi aşar mı?
  6. DDR5 Anakart: DDR5 soketli bir anakart olan sistem tercih etmeyi düşünüyorum. Bunun gelecekteki yükseltmeler için ne kadar önemli olduğunu değerlendirir misiniz?
  7. RAM Kapasitesi: 16GB RAM başlangıç için yeterli olur mu? Yoksa daha sonra bütçemi toparlayıp 32GB RAM'e yükseltmek daha mı mantıklı?
  8. Soğutma İhtiyacı: Hazır sistemlerde genelde kasa fanları oluyor. Ancak INTEL i5 (13. veya 14. nesil) ve RTX 4060 Ti ile stok soğutucular yeterli olur mu? Yoksa harici bir soğutma çözümü almalıyım?
  9. Markaların Etkisi:
    • Ekran Kartı Markaları: Gigabyte, ASUS, MSI gibi markalar arasında ne fark var? Bu farklar performansı etkiler mi?
    • RAM ve SSD Markaları: RAM ve SSD markaları performans açısından ne kadar fark yaratır? Bu konularda dikkatli olmam gerekir mi?
Tercihlerim ve Nedenleri:

• İşlemci olarak INTEL tercih etmemin sebebi, hem daha uzun ömürlü olduğunu düşünmem hem de kullanım alanlarıma daha uygun olması. Ancak bu konuda farklı görüşlere açığım; bilgim YouTube’dan izlediğim birkaç videoya dayanıyor.
  • Ekran kartı olarak NVIDIA kullanmayı düşünüyorum. Özellikle render ve modelleme gibi işlerde AMD’ye göre daha avantajlı olduğunu duydum.
Öneri ve Tavsiye Rica Ediyorum:
Aşağıdaki birkaç sistemi inceledim. Bu sistemler hakkında yorum yapabilirseniz veya başka sistemler önerirseniz çok sevinirim:

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
AMD+Nvidia yap ve 35bine bu kadar detaylı istekleri karşılayamazsın. İsteklerinin genel karşılığı AMD işlemci Nvidia ekran kartlı F/P bir sistem. 7500F-4070 Super-1x16 Ram çapında herhangi bir sistem işini görür.

LovX_0

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Emir Akan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
itopyadan neden alışveriş yapmamalıyım? ve nerelerden alışveriş yapmamı tavsiye edersiniz gaming gen tr diye bir site var sanırım ama çok olumlu yorumları yok açıkcası itopya yada incehesaptan almayı düşünüyordum

Kaan218

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Kaan

LovX_0

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Emir Akan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
İtopya dan alma.
itopyadan neden alışveriş yapmamalıyım? ve nerelerden alışveriş yapmamı tavsiye edersiniz gaming gen tr diye bir site var sanırım ama çok olumlu yorumları yok açıkcası itopya yada incehesaptan almayı düşünüyordum
Mesaj otomatik birleştirildi:

1- İtopya'dan kesinlikle alışveriş yapma
2- Beklentilerini biraz düşür işlemci ve ekran kartını güçlü al, diğer parçalardan feragat et (İlerleyen zamanlarda diğer parçaları yükseltmek ekran kartı veya işlemci yükseltmekten daha kolay oluyor)
3- Ana kart seçiminde yükselteme yapmaya uygun bir ana kart seç

Kaan218

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Kaan
itopya ürünleri çok geç gönderiyor ve arkasında durmuyor sanırsam alışverşim olnmadı o yüzden detay bilmiyorum incehesap ve gaming gen üzerindne oldu gaming gen den monitör aldım kargo 1 günde elime ulaştı ve sıkıntısız dı

Emirkanyvs

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
758
İsim
Emirkan Yavaş
İlgilendiği Kategoriler
Sizler için hazır sistem araştırıp, öneri de bulunabilmem için etiketleyebilirsiniz.
Instagram
Emirkanyvs
Öncelikle İtopya'dan 2 tane sistem aldım biri 2 yılını dolduracak biri 1.5 yılını. Hiçbir problem de yaşamadım henüz çok şükür. Daha 1 klavye, 2 mouse ve 2 kulaklık almışlığım var o siteden. Yani kısacası ordan bişey alınmaz, aman burdan uzak durun, ay şöyle ay böyle yorumlarına fazla kafaya takmayın. Çünkü her sitenin çok memnun müşterisi ve nefret eden müşterisi var zaten. Ben sıkıntı yaşamam senin şanssızlığın tutar sen sıkıntı yaşarsın bu kadar basit. Sistem olarakta işlemcini Amd almalısın, bu bütçede ise en güzel ürün, en f/p ürün Ryzen 5 7500f'dir. Anakartını B serilerinden çift m.2 slotlu, soğutuculu, m.2 ssd soğutuculu gibi dolu anakartları almalısın. Örnek olarak Asus Prime B650M-K. İşlemci Amd önerme sebebim İntel çok fazla anakartının soketini değiştiriyor bu da yarın işlemciyi yükselteceğin zaman anakartını da yükseltmeye itiyor. Ekran kartı markası olarak Gigabyte ve MSI'ın kötü soğutmaya sahip modeli var, Winforce ( Gigabyte ), Ventus 2x ( MSI ) bunları çok uyguna denk getirmedikçe uzak durabilirsin. Galax markasından çekinme oda iyi markadır. Ram de ise direkt markayla değil de mhz ve cl değeriyle işin olsun. Cl değeri düşük (cl30 - cl36), mhz değeri yüksek (5600 - 6000) olmalı. Mesela ama çok uyguna bi sistem geldi 5200mhz cl40 değerine sahip ramleri var, önemli değil alabilirsin gene de, en kötü satarsın yeni ram takarsın ya da öyle kullanırsın. Ramin belleği yetmediği uzun yıllar sonra ise ram değiştirirken, değiştirirsin. Ssd ise dramli ön belleğe sahip tercih edersen hem daha stabil çalışıyor, hem daha uzun yıllar dayanıklı oluyor. Psu tarafında önerilmeyen markalardan Everest, Frisby, Rampage, Gamepoost, Gamepower gibi psulara sistemi emanet etmeleri önerilmez. Tabi ki gene oda şansa giriyor birazda çünkü 2 senedir Rampage 600w kasa/psusunu kullanıyorum. Aklıma daha başka bir şey gelmedi. Sorun varsa sorabilirsin başka.

VersusVenom

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
362
İsim
Muhammed Karakaya
Discord
versusvenom
Öncelikle İtopya'dan 2 tane sistem aldım biri 2 yılını dolduracak biri 1.5 yılını. Hiçbir problem de yaşamadım henüz çok şükür. Daha 1 klavye, 2 mouse ve 2 kulaklık almışlığım var o siteden. Yani kısacası ordan bişey alınmaz, aman burdan uzak durun, ay şöyle ay böyle yorumlarına fazla kafaya takmayın. Çünkü her sitenin çok memnun müşterisi ve nefret eden müşterisi var zaten. Ben sıkıntı yaşamam senin şanssızlığın tutar sen sıkıntı yaşarsın bu kadar basit. Sistem olarakta işlemcini Amd almalısın, bu bütçede ise en güzel ürün, en f/p ürün Ryzen 5 7500f'dir. Anakartını B serilerinden çift m.2 slotlu, soğutuculu, m.2 ssd soğutuculu gibi dolu anakartları almalısın. Örnek olarak Asus Prime B650M-K. İşlemci Amd önerme sebebim İntel çok fazla anakartının soketini değiştiriyor bu da yarın işlemciyi yükselteceğin zaman anakartını da yükseltmeye itiyor. Ekran kartı markası olarak Gigabyte ve MSI'ın kötü soğutmaya sahip modeli var, Winforce ( Gigabyte ), Ventus 2x ( MSI ) bunları çok uyguna denk getirmedikçe uzak durabilirsin. Galax markasından çekinme oda iyi markadır. Ram de ise direkt markayla değil de mhz ve cl değeriyle işin olsun. Cl değeri düşük (cl30 - cl36), mhz değeri yüksek (5600 - 6000) olmalı. Mesela ama çok uyguna bi sistem geldi 5200mhz cl40 değerine sahip ramleri var, önemli değil alabilirsin gene de, en kötü satarsın yeni ram takarsın ya da öyle kullanırsın. Ramin belleği yetmediği uzun yıllar sonra ise ram değiştirirken, değiştirirsin. Ssd ise dramli ön belleğe sahip tercih edersen hem daha stabil çalışıyor, hem daha uzun yıllar dayanıklı oluyor. Psu tarafında önerilmeyen markalardan Everest, Frisby, Rampage, Gamepoost, Gamepower gibi psulara sistemi emanet etmeleri önerilmez. Tabi ki gene oda şansa giriyor birazda çünkü 2 senedir Rampage 600w kasa/psusunu kullanıyorum. Aklıma daha başka bir şey gelmedi. Sorun varsa sorabilirsin başka.
İtopya internet satışının vatan bilgisayarıdır zaten. Sorun olmaz, olursa da mağdur etmezler. Sadece piyasaya göre biraz pahalı bir yer.

Emirkanyvs

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
758
İsim
Emirkan Yavaş
İlgilendiği Kategoriler
Sizler için hazır sistem araştırıp, öneri de bulunabilmem için etiketleyebilirsiniz.
Instagram
Emirkanyvs
İtopya internet satışının vatan bilgisayarıdır zaten. Sorun olmaz, olursa da mağdur etmezler. Sadece piyasaya göre biraz pahalı bir yer.
Evet kampanya olmayınca piyasaya göre pahalı. Gene de benim sevdiğim bir firma tabi ki yukarda dediğim gibi nefret edeni ve sıkıntı yaşayanı da olmuştur.

LovX_0

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Emir Akan
İtopya gibi sitelerden alışveriş yapmanın verimli olabileceği, ancak bazen şansa bağlı olabileceği konusunda yazdığınız açıklama içimi rahatlattı. Cevabınız çok detaylı ve açıklayıcı olmuş, teşekkür ederim.

Ben daha öncesine kadar bilgisayar donanımıyla pek ilgilenmedim, genelde yazılımsal optimizasyonlarla idare etmeye çalışıyordum. Eski kasam, şu linkteki ürün: https://www.bhphotovideo.com/c/product/1319357-REG/asus_gr8_ii_t044z_i5_7400_8gb_1tb_gtx.html Ancak kasam arıza verdi ve artık düşük FPS, donmalar, ısınmalar gibi problemler yüzünden ciddi şekilde bunalmaya başladım. Ayrıca, modüler bir kasa olduğu için herhangi bir parça ekleyemiyor, güncelleme yapamıyordum (çevremdeki bilgisayardan anlayan kişiler de böyle söyledi). Bu yüzden biraz yeniyim ve haliyle telaşlıyım. Yılbaşında asgari ücrete zam geleceği söyleniyor, bu da bilgisayar fiyatlarını etkileyebilir, o yüzden hemen yeni bir kasa almak istiyorum. Ancak bilgi konusunda biraz zorlanıyorum, yine de anladıklarımı paylaşayım.

İtopya veya başka bir siteden alışveriş yapmak verimli olabilir, ancak şansa bağlı olduğunu da biliyorum. Kulak aşinalığım olan siteler genelde İtopya ve İncehesap, ancak Gaming TR biraz yeni ve bilinmeyen bir yer gibi geldi, kullanıcı memnuniyetsizlik riski yüksek olabileceği düşünülebilir olduğundan tercih etmek istemiyorum açıkcası paramla rezil olmaktansa daha düşük bir kasa almaya razıyım.

AMD işlemcilerinin anakarttaki soket yapısı nedeniyle, yeni nesil bir AMD işlemci çıktığında anakartı değiştirmeden işlemciyi yükseltip masraftan kaçınabileceğimizi anladım. Bu açıdan AMD işlemcileri, Intel'e kıyasla daha avantajlı gibi görünüyor.

Anakart konusunda SSD’nin önemini tam olarak anlamış değilim, ancak anladığım kadarıyla 2 adet M.2 SSD takılabilen ve M.2 SSD'yi soğutabilen bir anakart önerdiniz. Bu özellik oyunlarda çok fark eder mi? Ben özellikle SOT, R6, GTA 5 gibi oyunlarda yükleme ekranlarında farkı bayağı görmüştüm aslında. Fakat, bu özellik fiyatı ne kadar artırır, elzem midir?

Ekran kartı markaları konusunda, söylediğiniz Gigabyte Windforce ve MSI Ventus gibi modellerin soğutma sistemleri yüzünden dikkatli olmam gerektiğini anladım. Uyguna gelmediği müddetçe bu markalardan uzak durmak mantıklı.

RAM değerleri hakkında CL değeri konusunda pek bilgim yoktu, ancak şimdi baktım ve CL30 olan bir RAM'in, CL36 olan bir RAM'den daha iyi olduğunu öğrendim. Bu özellik, markadan ziyade önemli bir kritermiş. Ayrıca, MHz değeri yüksek olan RAM’ler daha iyi performans sağlar, bu da çok önemliymiş. Bu nedenle, RAM’i değiştirmenin aslında o kadar zor olmadığını ve uygun fiyatlı bir kasa bulmanın daha önemli olduğunu söylediniz.

SSD'deki DRAM ön belleği konusunu tam anlamadım. DRAM’li SSD’nin ne gibi bir farkı olur, gerçekten fark eder mi ve tam olarak ne oluyor DRAM ön bellekli SSD?

PSU kısmı ise, gerçekten çok kritik olabilir. Kalitesiz bir PSU'nun ciddi sorunlara yol açabileceğini öğrendim, ancak bazen şansa bağlı olarak kötü bir PSU ile sistem çalışabiliyor. Eğer kötü bir PSU ile hazır toplanmış bir kasa alırsam, PSU’yu değiştirmek ne kadar zor olur? Bu işlemi kendi başıma yapabilir miyim? Uygun fiyatlı bir kasada tek kötü parça PSU ise, PSU’yu değiştirmek ne kadar maliyetli olur?

Acele etmem mi gerekir yoksa yılbaşı sonrası fiyat artışı beklediğim gibi gerçekleşebilir mi?

Eğer önerdiğiniz bir kasa varsa, özellikle İtopya ya da İncehesap’tan, F/P açısından iyi olabilecek bir model varsa, tavsiyenize çok ihtiyacım var. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim, yazdığınız cevaplar gerçekten çok faydalı oldu.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,032,268
Üyeler
163,630
Son üye
GRALKORN
Top Bottom