Selamlar, Beast R75 HE Pro 8k modelini AŞŞŞŞIRI GERÇEK GÖRÜŞLER DOĞRULTUSUNDA beraber inceleyelim.
Beast eSpor üzerinde lansmana özel 2949₺
Öncelikle şu klavye vardı, Wraith V2 geldi falan yazmayın, ben kablosuz ekipman harici pek kullanmıyorum. Daha önce kullandığım bahsetmeye değer gördüğüm klavyeler:
- Razer Blackwidow Chroma X - ilk mekanik klavyem, çok sesliydi, önersem de bulamazsınız xd
- Logitech G Pro - dümdüz mekanik klavye, hiçbir numarası yok, hayatta değmeyecek bir para, önermem
- Darmoshark K8 - sesi idare eder, bataryasından memnun kalmadım maalesef, önermem
- Asus Rog Azoth - çift basma sorunu var, neredeyse tüm siyahlarda, nadiren de beyazlarda, ama bataryası inanılmaz iyi, 5 kere serviste değiştirip en son kapalı kutu olarak sattım, önermem
- Attack Shark X65PRO HE - gayet güzel klavye, sesi biraz hoşuma gitmiyordu, ilk %65 klavye deneyimimdi, maalesef alışamadım, bataryası da gayet tatmin edecek seviyede, öneririm
- Aula F75 - hala aktif olarak ikinci klavyem olarak gündelikte kullanıyorum, sesi tok, kasası dolu, bataryası epey iyi gidiyor
- Akko Mod 007B HE Santorini - hala aktif olarak kullanıyorum, Beast R75 yerini alabilirse satılık olarak ilanda görürsünüz, sesi, özellikleri, yazılımı, her şeyi harika, tek sorun batarya performansı, kesinlikle öneririm
- Beast R75 HE Pro -
Yaşadığım en büyük sorun kablosuz klavyelerdeki batarya problemi. En bilindik markalarda bile kablosuz klavyelerin batarya performansı taş çatlasın 3 gün gidiyor. Örneğin bugün kıyaslamada kullanacağım Akko Mod 007B HE Santorini her ne kadar 7 bin lira gibi fiyatlara satılsa da beni batarya konusunda pek tatmin edemedi. Bu sebeple bir çılgınlık yapıp 8000mAh bataryasına kanıp daha önce hiç alışveriş yapmadığım ve sadece 1-2 defa adını gördüğüm Beast eSpor'un kendi bünyesinde, kendi markası adı altında sattığı klavyeyi satın aldım.
Kutu açılışı ile başlayalım;
Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle
Kutu içeriği:
- Hızlı kullanım için basit komutları ve yapmanız gerekenleri içeren bir bilgilendirme kağıdı
- 2x sticker
- Temizlik bezi
- Garanti belgesi
- Teşekkür metni içeren bir mesaj kağıdı
- 8K Hz dongle
- USB to Type C plastik kablo
- Switch ve keycaps sökücü
- 2x Outemu Manyetik Switch
- 2x klavye kurdelesi
- Masaya dongle'ı sabitleyebilmeniz için kablo tutucu
Klavye boyutları;
Klavyenin ve switchlerin genel fotoğrafları;
Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle %100 ve %25 ışıklandırma
Switch sesi kıyaslaması;
Sırasıyla;
- Akko Mod 007B HE Santorini (Kailh Sakura Pink Magnetic Switch )
- Beast R75 HE Pro (Outemu Red Panda Magnetic Switch)
- Aula F75 (Leobog Reaper Switch)
Genel inceleme:
Klavye ile ilgili söyleyebileceğim şeyler aslında pek yok. Çünkü 2949₺'ye alabileceğiniz kaliteli manyetik switche sahip, %75 (bilmeyenler için F tuşları dahil olarak düşünebilirsiniz, orta boy klavye gibi), 8k HZ kablosuz olarak destekleyebilen, sesi bu denli tok, kasasının içerisine ses için para harcanmış, 2 yıl Türkiye garantili (şüpheli, hiçbir deneyimimiz yok) bir klavye pek bulunmuyor. %100 olarak F/P bir manyetik klavye diyebiliriz.
- Klavye Outemu manyetik switchler ile geliyor,
- Kendine ait bir yazılımı mevcut, ayar yapması epey kolay. RGB ayarlamaktan bahsetmiyorum, tuşların hassasiyetini ayarlamak için hızlıca bir göz atınca her şeyi anlıyorsunuz,
- Ses tok, aşırı tok sevenler için bir şey diyemem ama tatmin edecektir. Klavyenin ağırlığı 1 kilogram kadar, yalıtıma önem verilmiş belli ki,
- 8000mAh batarya koyulmuş. Beni en çok etkileyen kısım bu oldu. Kullanan birisinden 8k Hz kullanımda 1 hafta gittiğini duydum. Şahsen ben 1000hz üzerine çıkartacağımı sanmıyorum, bu yüzden epey iyi bir performans sergileyeceğini düşünüyorum, ilerleyen günlerde tekrar bu kısmı güncellerim
- Klavye piyasadaki çoğu high-end klavyenin aksine yazılım üzerinden hem kablolu hem de kablosuz kullanım için HZ ayarı yapılabilmesine izin veriyor. Daha da iyisi, kablosuz bile 2000/4000/8000 Hertz desteği bulunuyor,
- Snap Tap, Rapid Trigger, N-Key Rollover, Makro gibi klavye evdeki bulaşıkları da yıkasın isteyenler için bütün özellikleri boş geçmeyelim diyerek eklemişler,
- RGB ışıkların performansı epey iyi, %25 aydınlatma bile yeterli geliyor. PBT ve Double Shot keycapsler ve tasarım bence gayet güzel,
- Klavye Youtuber tayfanın öve öve bitiremediği uyku moduna geçtikten sonra tek tuşa bastığınız gibi hızlıca tekrar aktif olma "ÖZELLİĞİNİ" destekliyor. Yani bunu da özellik olarak görenlere ne diyeyim, herkesin bir sınavı var işte,
- Mac desteği mevcut, Bluetooth, 2.4GHz ve kablolu olarak 3 farklı şekilde bağlantı sağlanabiliyor,
- Dongle üzerinden bağlantı durumunu görebiliyorsunuz, FN + ALT kombinasyonu ile şarj yüzdesini klavyedeki sayılardan görüyorsunuz,
- Yazılım üzerinden Magnetic Jade Pro gibi bazı switchler ile switch değiştirmeniz durumunda otomatik ayar yapabilmeniz için, switchi tanıtabileceğiniz bir bölüm eklenmiş,
Klavyeyi kötüleyebileceğim noktalar ise şunlar;
- Yazılımda Türk markası olmasına rağmen Türkçe dil desteği yok, İngilizce olarak seçiyorsun, kapatıp yeniden açtığında bazen yine de Çince olarak açılıyor, tekrar İngilizce seçmen gerekiyor,
- Kablo örgü değil, kalın plastik. Büyük ihtimal ile kalın bir kablo olması ve sert plastik tercih edilmesi sebebiyle uzun ömürlü olur ancak örgü kablo her zaman 1-0 öndedir,
- EN BÜYÜK ELEŞTİRİM: yahu zaten eşin benzerin bu fiyat bandında pek yok, kral koysana türkçe harfleri, ürettirsene. Zaten klavyeyi ürettirip markanı basıp sattığını herkes biliyor, bir farkın olsa fena mı olur? Zaten bu keycapsin TR Layout'u yok, koyup piyasada tek olsana, bu fırsatı niye geri çeviriyorsun,
- Tuş boyutları diğer klavyelere göre bir tık küçük, temalı keycapsler için bulunmaz nimet ancak ilk aşamada alışmanız gerekecektir, çok büyük bir sorun olacağını sanmıyorum, bu inceleme metnini hazırlarken alıştım bile,
- FN + 1 ve FN + 2 gibi basit klavye ayarları ile mod/layer geçişi yapılamıyor, diğer manyetik klavyelerin bazılarında olduğu için bayıldığım özelliklerden birisi, tek bir klavye kombinasyonu ile switch hassasiyetini değiştirebilmek çok kolaylık sağlıyor,
- Klavyenin % kaç şarjı kaldığını uygulamadan net olarak göremiyoruz, yani bunu da kötüleyeceğim yere koydum da kötüleyebileceğim bir şey olmadığından koydum, piyasadaki klavyelerin %99'unda zaten yok,
Erken bir yargı olacak ancak şahsi görüşüm bu fiyat bandında rakibi yok. Uzun süreli kullanım sonrasındaki görüşlerimi tahmini 1 ay sonra tam olarak burada göreceksiniz:
Alıntıyı görüntüle