Neler Yeni

Çözüldü✓ Bilgisayar donması ve oyundan atması

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Merhabalar,

Intel Core i9 14900KF Soket 1700 14.Nesil 5.80GHz 32MB Önbellek 10nm İşlemci
ASUS ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI II Intel Soket 1700 DDR5 8000MHz(OC) Anakart
ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192Bit DLSS 3 Ekran Kartı
Samsung 2TB 990 PRO w/Heatsink M.2 (Okuma Hızı 7450MB / Yazma Hızı 6900MB) SSD
GSKILL 64GB (2x32) TRIDENT Z5 NEO RGB DDR5 6000mhz CL30 Dual Ram
ASUS ROG STRIX LC II 360 V3 3x120mm Fanlı Sıvı Soğutucu (Sonradan Asus Ryujin III olarak değiştirildi)
ZALMAN Z9 ICEBERG MESH BLACK 4x14cm FAN E-ATX GAMING KASA
ZALMAN TerraMax 1000W 80PLUS Gold ATX3.0 ve PCIe Gen.5 Uyumlu Gaming Power

Win 11 Pro kullanıyorum. BIOS güncel.

İlk başlarda sıcaklık 90-95 leri görüyordu, sıvı soğutmada arıza olduğundan onu değiştirdim ve ısınma problemi düzeldi.
Fakat diğer sorunlar devam etmekte. Şu şekilde,

Oyunda yaşadığım sıkıntı şu şekilde;
Cs oynarken bir anda maçın ortasında oyundan atıyor. İnternette araştırma yaparak XMP'yi kapattım (6000mhz'de çalışırken, 4800 mhz'de çalışıyor) ve atma olayı düzeldi (yine attı ama sık değil, nadir) ama bu sefer de oyun içerisinde kasmalar olmaya başladı. Yani düşük sistemde oyun oynuyormuşsunuz gibi, adam gördüğümde ani donmalar vs.)

Bilgisayarda yaşadığım sıkıntı ise şu;
1- Durduk yere bir kaç defa reset atmaya başladı, Çok sık olmasa da oluyor bu sorun. Yine araştırma yaptığımda bir ayar değiştirdim "otomatik olarak yeniden başlat" kısmını kapattım. Bu sefer de haliyle donma yapıyor ve reset atmadan da düzelmiyor.
2- Bir diğer sorun ise alt-tab yaparken ani 2 saniyelik donma sorunu. Tabi ki çözünürlükle alakalı diyebilirsiniz ama benzer özellikli oynayan arkadaşlarımda böyle bir sorun yok.

İnanın çıldırmak üzereyim. Lütfen yardımcı olmanızı rica ederim. Yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Şimdi XMP açmadan tekrardan test et bakalım. Sorun BIOS yazılımı kaynaklı duruyor. RAM'ler tek başına stabil çalışıyorlar çünkü.
Hocam XMP kapalı şekilde oyunda test ettim. Zaten XMP kapalıyken oyundan atma olmuyordu genelde. Şimdi XMP açıp test edeceğim. Normalde de XMP kapalı mı açık mı olması gerekir sizce hocam? Yani XMP kapalı iken kendiliğinden frekans artırır mı? XMP kapalı olsun demişlerdi ama ne kadar doğru bilgi?

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Muhammad Guluzade
Hocam XMP kapalı şekilde oyunda test ettim. Zaten XMP kapalıyken oyundan atma olmuyordu genelde. Şimdi XMP açıp test edeceğim. Normalde de XMP kapalı mı açık mı olması gerekir sizce hocam? Yani XMP kapalı iken kendiliğinden frekans artırır mı? XMP kapalı olsun demişlerdi ama ne kadar doğru bilgi?
XMP aslinda ram overclock ama simdiye kadar bir sorun yaratdigini gormedim eger dogru mhz degerlerini secerseniz sorun yok performansinizi artdirir bende simdiye kadar bir sorun cikmadi
Mesaj otomatik birleştirildi:

raminiz kac mhz acaba ?

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
xmp actikdan sonra raminizin fabrika mhz ni secin
hocam zaten xmp açık olunca 6000 mhz açılıyor otomatik olarak

Şimdi XMP açmadan tekrardan test et bakalım. Sorun BIOS yazılımı kaynaklı duruyor. RAM'ler tek başına stabil çalışıyorlar çünkü.
Hocam bu arada XMP kapalı iken dediğim gibi sorun yok. XMP açınca yine attı csden. XMP açık şekilde başka oyunda da deneyeceğim. Eğer orda sorun yoksa sorun csde diye düşünüyorum. XMP kapalı şekilde oynayacağım.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,865
İsim
Emre Zengin
XMP açtıktan sonra otomatik her şeyi ayarlıyor. XMP kapalıyken manuel olarak 4800 MHz görünür. XMP'yi açıp test et bakalım şimdi de.

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
XMP açtıktan sonra otomatik her şeyi ayarlıyor. XMP kapalıyken manuel olarak 4800 MHz görünür. XMP'yi açıp test et bakalım şimdi de.
XMP açtım ve yine attı csden. Acaba sorun csde mi diye düşünüyorum. XMP açık şekilde başka oyunlarda da deneyeceğim. Eğer orda sorun yoksa sorun csde diye düşünüyorum. Artık csde XMP kapalı şekilde oynayacağım :)

XMP aslinda ram overclock ama simdiye kadar bir sorun yaratdigini gormedim eger dogru mhz degerlerini secerseniz sorun yok performansinizi artdirir bende simdiye kadar bir sorun cikmadi

raminiz kac mhz acaba ?
6000 mhz hocam. XMP kapalı olunca 4800 Mhz oluyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Muhammad Guluzade
XMP açtım ve yine attı csden. Acaba sorun csde mi diye düşünüyorum. XMP açık şekilde başka oyunlarda da deneyeceğim. Eğer orda sorun yoksa sorun csde diye düşünüyorum. Artık csde XMP kapalı şekilde oynayacağım :)

6000 mhz hocam. XMP kapalı olunca 4800 Mhz oluyor.
Sistemin zaten cok iyi bence xmp yi acarkenki fps farki senin icin onemsin eger sorun yoksa kapali oyna oyunlarini (eger performans senin icin zaten yeterliyse)

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Sistemin zaten cok iyi bence xmp yi acarkenki fps farki senin icin onemsin eger sorun yoksa kapali oyna oyunlarini (eger performans senin icin zaten yeterliyse)
Hocam mevzu aslında fps değildi. Mevzu xmp kapalı olunca oyunda kasmalar oluyordu, sanki eski sistemimde oynuyormuşum gibiydi, ama Emre hocamın yardımları sayesinde BIOS sıfırladım ve XMP kapalı şekilde 10-15 dk oynadım ve oyun daha akıcıydı. Umarım böyle devam eder, yoksa kapalı kullanmak hiç önemli değil. Ama sorunumun cs kaynaklı mı yoksa sistem kaynaklı mı olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Hocam bir de RAM'leri değiştirsem XMP kullanabilir miyim? Ya da XMP'yi nasıl kullanabilirim?

Son düzenleme:

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,865
İsim
Emre Zengin
Hocam mevzu aslında fps değildi. Mevzu xmp kapalı olunca oyunda kasmalar oluyordu, sanki eski sistemimde oynuyormuşum gibiydi, ama Emre hocamın yardımları sayesinde BIOS sıfırladım ve XMP kapalı şekilde 10-15 dk oynadım ve oyun daha akıcıydı. Umarım böyle devam eder, yoksa kapalı kullanmak hiç önemli değil. Ama sorunumun cs kaynaklı mı yoksa sistem kaynaklı mı olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Hocam bir de RAM'leri değiştirsem XMP kullanabilir miyim? Ya da XMP'yi nasıl kullanabilirim?
Şuan XMP kapalıyken bir sorun yoksa BIOS'ta Advanced Mod'a geçiş yapıp Ai Tweaker sekmesinden XMP'yi aç. Açıktan sonra aşağı tarafta DRAM Frequency kısmını göreceksin. Onu 6000 MHz'nin altındaki değere çek. 5800 MHz ya da 5600 MHz olacak hocam. Hangisi en yüksekse onu seçip BIOS'tan kaydedip çık.

aleksey

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
33
İsim
Ahmet Kaplan
Şuan XMP kapalıyken bir sorun yoksa BIOS'ta Advanced Mod'a geçiş yapıp Ai Tweaker sekmesinden XMP'yi aç. Açıktan sonra aşağı tarafta DRAM Frequency kısmını göreceksin. Onu 6000 MHz'nin altındaki değere çek. 5800 MHz ya da 5600 MHz olacak hocam. Hangisi en yüksekse onu seçip BIOS'tan kaydedip çık.
Görseldeki gibi görünüyor hocam. Hangisini derseniz onu yapayım

Ekler

• IMG_4465.jpeg
    IMG_4465.jpeg
    1.1 MB · Hit: 42

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,865