Neler Yeni

Doktor hemşire olmayan insanlar lütfen buraya

Raclod

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
42
İsim
Kerem
Arkadaşlar sizden istediğim ne kadar ilk yardım biliyorsanız anlatın kalp masajından,turnikeye hem insanlar neler biliyor merak ediyorum hem kaç kişi ciddi anlamda hayat kurtarır görmek istiyorum. Doktor,Hemşireler yazmazsa sevinirim.

Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Mete avcı
Hamring bilmem ne manevrası var okulda öğrendik adama dayıyon soluk borusunu açıyon bide suni tenefüs biliyom

Raclod

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
42
İsim
Kerem
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hamring bilmem ne manevrası var okulda öğrendik adama dayıyon soluk borusunu açıyon bide suni tenefüs biliyom
manevra güzel suni tenefüsü de kalp masajı ile birlikte yapılması gerekiyor sanırım.

Dahası  
Reaksiyon skoru
57
İsim
Sezer
Heimlich Manevrası ile annemin ve annemin bir arkadaşının hayatını kurtardım. Yarım saat önceden ölmüş bir adama kalp masajı yaptım, tabi ki hayata döndüremedim. Doktor ya da hemşire değilim fakat ilk yardım kartım var.

X SHADOW X

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
273
İsim
Oğuzhan
Heimlich Manevrası ile annemin ve annemin bir arkadaşının hayatını kurtardım. Yarım saat önceden ölmüş bir adama kalp masajı yaptım, tabi ki hayata döndüremedim. Doktor ya da hemşire değilim fakat ilk yardım kartım var.
İlk yardım ksrti nasıl alınıyor

DoğuamaBatı

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,287
İsim
........
Arkadaşlar sizden istediğim ne kadar ilk yardım biliyorsanız anlatın kalp masajından,turnikeye hem insanlar neler biliyor merak ediyorum hem kaç kişi ciddi anlamda hayat kurtarır görmek istiyorum. Doktor,Hemşireler yazmazsa sevinirim.
İLK YARDIM SERTİFİKANIZ YOKSA YAPMAYINIZ(YASAL OLARAK YÜKÜMLÜLÜK ALMAMANIZ İÇİN)
ANLATICAKLARIM SADECE NELER YAPILDIĞIDIR SERTİFİKASIZ HİÇBİŞEY YAPMAYINIZ BAŞINIZA DERT ALIRSINIZ

paramedik olarak sizlere açıklıyayım birazcık

(sözlü uyaran)İlk önce kalp krizinden şüphelendiğiniz hastaya noldu sana neyin var diye sesli uyaran veriyoruz yanıt alırsak süper yanıt alamazsak
(ağrılı uyaran)bir el köprücük kemiğini sıkıcak diğer el pat pat pat diye vururken noldu sana neyin var diyoruz yanıt varsa sorun var ama kötü değil yanıt yoksa.
Karotis arterden(boyundan 3 parmakla nabız bakmamız gerek) siz paramedik olmadığınız için kulağınızı ağzına yaklaştırıp solunum varmı yokmu diye bakabilirsiniz biz göğüz haraketlerinden anlıyabiliyoruz.
Baktık nabız yok solunum yok cpr (CARDİO PULMONER RESUTASYON)' a başlıyoruz. (112 aranıp ambulans istenicek)
Kalp masajı yaş aralığına göre değişen bişey.
Yetişkinde 30 kalp basısı 2 solutma şeklinde ilerliyor
1745452404086.png

eller bu şekilde olucak.
Hastada tramvadan şüpheleniliyor ise çene itme, eğer tramva yoksa baç geri çene ileri şeklinde solutma yapılmalı basıların sağlıklı olması için 1001 1002 1003 şeklinde tekrar edebilirsiniz 2 kişi olursa 30 a kadar saıyp tam 30 dendiğinde solunum yolundaki 2 soluk vericek. Ambulans gelene kadar bu şekilde devam edebilirsiniz 30 adet kalp basısı 1 tura denk geliyor 5 turda bir nabız ve solunuma bakabilirsiniz(30x5 yani) ambulans gelene kadar yapabilecekleriniz bunlar.

Çocuk hastalarda yaş yaş değişiyor tabi bunlar çocuklarda yetişkin gibi çift el kullanmıyoruz tek elle avcumuzun içiyle yapıyoruz 30x2
Bebeklerde ise iki başparmağımızla bası yapıyoruz 15x2

Tabi bunların kurslarını almadan sokakta gördüğünüz her insana yapmayınız bunların eğitimlerinde basıların yerleri derinliği solunum verme şekilleri değişiyor.

Heimlich manevrası. na gelicek olurask çok basit bi elinizi yumruk yapıp diğer elinizle yumruğunuzu sarıp göğüs kafesinin ortasının tam altına tıkanıklık açılana kadar bası yapıyoruz

Turnike içinse

1745453561887.png

1745453579677.png

Görsellere göre yapıyoruz tamamen evet neden bunla uğraşıyorsunuz derseniz askeriyede kullanılan tactic turnikenin ambulanslarda bulunmamasından kaynaklıdır keşke olsa daha sağlıklı oluyor.
Kemer falan çok sağlıklı bi kan durdurma olayı sağlamıyor. ihtiyac 1 orta boy çubuk 1 adet temiz bez uzun üçgene katlayıp görseldeki gibi bağlamasını yapıyoruz evet bununda kursu var alabilirsiniz.( Turnike 60dk ya kadar kalabilir herhangi bir doku kaybı yaşanmıyor araştırılması yapılmış)

Dipnot taşirkardi geçirdiğinizi düşünüyoırsunuz(nabzınızın 100 ün üstünde atması) suratınızı buz dolu bi suya sokup nefesinizi tutmanız işe yarayabiliyor bi kaç kere tekrarlayabilirsiniz.

Pansumana gelelim

Bıçaklandınız veya bir cisim saplandı asla çıkarmıyorsıunuz cismi yerinden ASLA!! bıçak gibi bir cisim ise sabitleyip hastaneye gidebilirsiniz ki yinede siz yapmayın bekleyin ambulans gelsin onlar yapsın demir korkuluk vb bişeyde ise itfaiye + ambulansı bekleyin itfaiye gelip cismi kesip cisimle beraber hastaneye gidiceksiniz.

Cisim yok girdi çıktı kanamanız var temiz bez bile oraya bası uygulayın ve ambulansı bekleyin
Uzuv kopması yaşadınız Turnike + kanayan yere temiz bez sakın bişey dökmeyin sürmeyin. (kopan parçayı temiz bir poşede ardından bir poşedin içine su + buz koyup uzuvun olduğu parçayıda onun içine koyup hastaneye gidin( uzuvun olduğu parça su geçirmemeli)

Eveet gelelim yanıklara oluşan (ufak)yanıklarda hemen bir peçeteyi ıslatıp yanan yere koyun bunu 15dk tekrarlayın sadece kızarıklık ile atlatacaksınız.
Kimyasal yanıklarda su tuıtabilirsiniz ama bül(su toplaması) oluşup patladıysa varsa steril suyla yıkamanız ve hemen acil servise başvurmanız gerekmekte.

YANIKTA YANIĞA GRESS YAĞI SÜRMEYİNİZ
YANIKTA YANIĞA YOĞURT SÜRMEYİNİZ
YANIKTA YANIĞA KOLONYA DÖKMEYİNİZ
YANIKTA YANIĞA BUZ TUTMAYINIZ

bu kadar sormak istediğiniz herhangi bir şey olursa sorabilirsiniz.

K1dot

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
654
İsim
Umut
hocam merhaba şuana dek öğrendiklerimi anlatayım

ilk yardım
burda 3 seçenek var bebek çocuk yetişkin yaş gruplari 0-12 ay bebek 12 ay-8 yaş çocuk 8 üstü yetişkin idi sanırım tam hatırlamıyorum yanlış olmasın

yetişkinlerde yerde bir hasta/yaralı gördünüz ilk önce çevre güvenliğini sağlıyorsunuz hasta yakınından izin istedikten sonra bilinç kontrolü ilk başta sesli uyaran eğer tepki yok ise ağrılı uyaran veriyorsunuz etraf kalabalık ise görevlendirme yapıyorsunuz 112 ve oed cihazını istiyorsunuz sonra

hasta/yaralının yakasını açıyorsunuz
ağzında bir şey varsa temizliyorsunuz kıyafeti ile baş parmağınız ile veya katı bir şey ise elinizle alıyorsunuz

solunum açıklığı burda ise baş çene pozisyonu vericeksiniz

images.jpeg

bu işlemleri yaptıktan sonra hastaya bakicak şekilde göğüsüne eğilerek 10 saniye sayıcaksınız 1001 1002 1003 1004 diye ritmik olsun diye

hasta/yaralıdan bir solunum belirtisi gelmedi burda yapacağımız şey temel yaşam desteği

ilk başta kalp basısı ile başlanır
images-1.jpeg

görseldeki gibi C şekli ile bası yapacağımız geri biliyoruz ve ellerimizi
images-2.jpeg

bu şekilde yapıyoruz önemli bir bilgi parmaklarımız kesinlikle görseldeki gibi karşıya bakacak aksi taktirde hasta/yaralının kaburgaları kırılabilir
bu işlemi 30 defa yapıcaz sayma işlemi ise 1 ve 2 ve 3 ve 4 ve 5 ve 10 ve 28 29 30 1 den 10 a kadar sona ve koyucaz ki ritmik olsun

şimdi sıra suni teneffüs te
kalp basısından sonra
2 kere ağız dolusu bir nefes ile burnunu kapatarak ağzına üfleyeceksiniz
NOT: bunu yapmak zorunda değilsiniz çünkü bulaşıcı bir hastalık olabilir
yaptıktan sonra tekrar kalp basısı ve bu
ilk yardımcı yorulana kadar
oed gelene kadar
sağlık ekipleri gelene kadar
hasta/yaralı kendine gelene kadar
devam eder oed geldi diyelim
hasta/yaralının kıyafetlerini çıkaracağız
bir tanesini (üstünde fotoğraflı bir şekilde var) köprücük kemiğinin altına meme ucuna değmeyecek şekilde düz takıyoruz diğerini ise kaburgaların bitimine kablolar karna bakacak şekilde takıyoruz diğerinde de karna bakacak
çalıştırıyoruz ve bekliyoruz eğer hasta/yaralıdan bir belirti gelirse ilk başta dediğim gibi bilinç kontrolü yapıcaz eğer bir solunum var ise şok veya diğer adıyla kurtarma pozisyonu vericez

buradaki gibi pozisyonu vericez ve 2 dakika da bir solunum kontrolü yapıcaz
images-3.jpeg

çocuk ve bebeklerde bu işlemler de bir kaç değişiklik var
çocuklar da kalp basısı tek el ile yapılır
bebeklerde orta ve yüzük parmağı ile
çocuklarda yine aynı şekil bulunur bası yapılacak yer
bebeklerde ise baş parmak ve işaret parmakları meme uçlarına konulur ve ortada buluşturulur onların hizasına aynı elin orta ve serçe parmak gelir ve aynı şekil kalp basısı yapılır
bebeklerde baş çene pozisyonu 90 değil 40 veya 45 derecedir
bebeklerde 1 ağız dolusu değil muma üfler gibi üflenir çocuklarda yarım ağız dolusu
bebeklerde 2 kurtarıcı soluk ile başlanır sonra kalp basısı ve 30 kalp basısı 2 soluk diye gider tekrar 2 kurtarıcı soluk verilmez

gelelim boğulmalara

kısmi boğulmalara karışmayın onlar kendileri çıkar
ciddi boğulmalarda hasta/yaralı konuşamaz ve boğulduğunu ifade etmek için elleri ile boğazını tutar
ilk başta sırtına süpürür tarzda 5 kere vuruyoruz vurmadan önce hasta/yaralının önüne dizimizi koymuyoruz ki düşmesin
eğer çıkmadıysa heimlich manevrasına geçicez burda da hastanın arkasına geçiyoruz bacağımızı hasta/yaralının iki bacağının arasına atıyoruz ve güçlü elimizi yumruk diğerini altına koyuyoruz ve diyaframın altına veya yukarısına olması lazım süpürür tarzda yukarıdan aşağıya doğru elimizi hareket ettiriyoruz

şimdi gelelim en önemlisi ne turnikelere ve uzuv kopmalarına burda ise hasta/yaralının kanama boyutuna bakicaz

kılcal damar kanaması mı (en basiti)
toplardamar kanaması mı
atardamar kanaması mı (en önemlisi)

kılcal ve toplardamar kanamaları parmaklarda ellerde kafada olur bunları önlemek için temiz bir bez ile bası uygulayacağız 2-3 dakikaya duruyorlar zaten fakat hasta/yaralı kan sulandırıcı vs kullanıyorsa bu süre uzar

gelelim en önemlisine atardamar kanamalarına buna trafik kazalarında vs karşılaşırız ilk önce temiz bir bez ile bası uygulayacağız sonra üstünü bir bandaj ile (esnek olmaması şartıyla) sarıcaz ve varsa buz koyup (bandajın üstüne) kalp seviyesinden yukarı kaldıracağız eğer durmaz ise bir üstteki artere de bası uygulayacağız
ARTERLER
images.png

mesela diyelim radial arterde kanama var dediğim şekilde durmuyor ise brakial artere bası uygulayacağız eğer öylede durmuyor ise turnike uygulayabilirsiniz uzuv kopmalarında kopan yerin 4-5 cm üstüne turnike yapılır ve direk yapılır kanayan yere bir şey yapılmaz kopan uzuv
TEMİZLENMEZ
YIKANMAZ
bulunduğu gibi temiz bir poşetin içine atılır ve poşetin ağzı kapatılır başka bir poşete buzlu su konur ve uzuv olan poşeti buzlu suyun içine atarsınız

ÖNEMLİ NOT TURNİKE YAPILMIŞ KİŞİLERİN SAĞLIK EKİPLERİ TARAFINDAN FARK EDİLMESİ İÇİN ALNINA KANI İLE T ÇİZİLİR

diş kopmalarında ise dış TAM YAĞLI SÜT veya YUMURTA AKI bu ikisi protein bakımından zengin olduğu için bunların içine konur bunlar yok ise hasta/yaralının KENDİ TÜKÜRÜĞÜNÜN içine konur

KOPAN DİŞ
YERİNE TAKILMAZ
VE
KÖKÜNDEN TUTULAMAZ

bu kadardı umarım yardımcı olabilmişimdir bir hata yaptıysam veya gözümden kaçan bir şey olmuş ise kusurma bakmayın

turnike ve yanık kısmını @DoğuamaBatı görselli detaylı anlatmış üşendiğim için pek anlatmadım ordan bakabilirsiniz

mucel

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
392
İsim
Muhammet Ali Seviptekin

DoğuamaBatı

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,287
İsim
........
hocam merhaba şuana dek öğrendiklerimi anlatayım

ilk yardım
burda 3 seçenek var bebek çocuk yetişkin yaş gruplari 0-12 ay bebek 12 ay-8 yaş çocuk 8 üstü yetişkin idi sanırım tam hatırlamıyorum yanlış olmasın

yetişkinlerde yerde bir hasta/yaralı gördünüz ilk önce çevre güvenliğini sağlıyorsunuz hasta yakınından izin istedikten sonra bilinç kontrolü ilk başta sesli uyaran eğer tepki yok ise ağrılı uyaran veriyorsunuz etraf kalabalık ise görevlendirme yapıyorsunuz 112 ve oed cihazını istiyorsunuz sonra

hasta/yaralının yakasını açıyorsunuz
ağzında bir şey varsa temizliyorsunuz kıyafeti ile baş parmağınız ile veya katı bir şey ise elinizle alıyorsunuz

solunum açıklığı burda ise baş çene pozisyonu vericeksiniz

Alıntıyı görüntüle

bu işlemleri yaptıktan sonra hastaya bakicak şekilde göğüsüne eğilerek 10 saniye sayıcaksınız 1001 1002 1003 1004 diye ritmik olsun diye

hasta/yaralıdan bir solunum belirtisi gelmedi burda yapacağımız şey temel yaşam desteği

ilk başta kalp basısı ile başlanır
Alıntıyı görüntüle
görseldeki gibi C şekli ile bası yapacağımız geri biliyoruz ve ellerimizi
Alıntıyı görüntüle
bu şekilde yapıyoruz önemli bir bilgi parmaklarımız kesinlikle görseldeki gibi karşıya bakacak aksi taktirde hasta/yaralının kaburgaları kırılabilir
bu işlemi 30 defa yapıcaz sayma işlemi ise 1 ve 2 ve 3 ve 4 ve 5 ve 10 ve 28 29 30 1 den 10 a kadar sona ve koyucaz ki ritmik olsun

şimdi sıra suni teneffüs te
kalp basısından sonra
2 kere ağız dolusu bir nefes ile burnunu kapatarak ağzına üfleyeceksiniz
NOT: bunu yapmak zorunda değilsiniz çünkü bulaşıcı bir hastalık olabilir
yaptıktan sonra tekrar kalp basısı ve bu
ilk yardımcı yorulana kadar
oed gelene kadar
sağlık ekipleri gelene kadar
hasta/yaralı kendine gelene kadar
devam eder oed geldi diyelim
hasta/yaralının kıyafetlerini çıkaracağız
bir tanesini (üstünde fotoğraflı bir şekilde var) köprücük kemiğinin altına meme ucuna değmeyecek şekilde düz takıyoruz diğerini ise kaburgaların bitimine kablolar karna bakacak şekilde takıyoruz diğerinde de karna bakacak
çalıştırıyoruz ve bekliyoruz eğer hasta/yaralıdan bir belirti gelirse ilk başta dediğim gibi bilinç kontrolü yapıcaz eğer bir solunum var ise şok veya diğer adıyla kurtarma pozisyonu vericez

buradaki gibi pozisyonu vericez ve 2 dakika da bir solunum kontrolü yapıcaz
Alıntıyı görüntüle
çocuk ve bebeklerde bu işlemler de bir kaç değişiklik var
çocuklar da kalp basısı tek el ile yapılır
bebeklerde orta ve yüzük parmağı ile
çocuklarda yine aynı şekil bulunur bası yapılacak yer
bebeklerde ise baş parmak ve işaret parmakları meme uçlarına konulur ve ortada buluşturulur onların hizasına aynı elin orta ve serçe parmak gelir ve aynı şekil kalp basısı yapılır
bebeklerde baş çene pozisyonu 90 değil 40 veya 45 derecedir
bebeklerde 1 ağız dolusu değil muma üfler gibi üflenir çocuklarda yarım ağız dolusu
bebeklerde 2 kurtarıcı soluk ile başlanır sonra kalp basısı ve 30 kalp basısı 2 soluk diye gider tekrar 2 kurtarıcı soluk verilmez

gelelim boğulmalara

kısmi boğulmalara karışmayın onlar kendileri çıkar
ciddi boğulmalarda hasta/yaralı konuşamaz ve boğulduğunu ifade etmek için elleri ile boğazını tutar
ilk başta sırtına süpürür tarzda 5 kere vuruyoruz vurmadan önce hasta/yaralının önüne dizimizi koymuyoruz ki düşmesin
eğer çıkmadıysa heimlich manevrasına geçicez burda da hastanın arkasına geçiyoruz bacağımızı hasta/yaralının iki bacağının arasına atıyoruz ve güçlü elimizi yumruk diğerini altına koyuyoruz ve diyaframın altına veya yukarısına olması lazım süpürür tarzda yukarıdan aşağıya doğru elimizi hareket ettiriyoruz

şimdi gelelim en önemlisi ne turnikelere ve uzuv kopmalarına burda ise hasta/yaralının kanama boyutuna bakicaz

kılcal damar kanaması mı (en basiti)
toplardamar kanaması mı
atardamar kanaması mı (en önemlisi)

kılcal ve toplardamar kanamaları parmaklarda ellerde kafada olur bunları önlemek için temiz bir bez ile bası uygulayacağız 2-3 dakikaya duruyorlar zaten fakat hasta/yaralı kan sulandırıcı vs kullanıyorsa bu süre uzar

gelelim en önemlisine atardamar kanamalarına buna trafik kazalarında vs karşılaşırız ilk önce temiz bir bez ile bası uygulayacağız sonra üstünü bir bandaj ile (esnek olmaması şartıyla) sarıcaz ve varsa buz koyup (bandajın üstüne) kalp seviyesinden yukarı kaldıracağız eğer durmaz ise bir üstteki artere de bası uygulayacağız
ARTERLER
Alıntıyı görüntüle
mesela diyelim radial arterde kanama var dediğim şekilde durmuyor ise brakial artere bası uygulayacağız eğer öylede durmuyor ise turnike uygulayabilirsiniz uzuv kopmalarında kopan yerin 4-5 cm üstüne turnike yapılır ve direk yapılır kanayan yere bir şey yapılmaz kopan uzuv
TEMİZLENMEZ
YIKANMAZ
bulunduğu gibi temiz bir poşetin içine atılır ve poşetin ağzı kapatılır başka bir poşete buzlu su konur ve uzuv olan poşeti buzlu suyun içine atarsınız

ÖNEMLİ NOT TURNİKE YAPILMIŞ KİŞİLERİN SAĞLIK EKİPLERİ TARAFINDAN FARK EDİLMESİ İÇİN ALNINA KANI İLE T ÇİZİLİR

diş kopmalarında ise dış TAM YAĞLI SÜT veya YUMURTA AKI bu ikisi protein bakımından zengin olduğu için bunların içine konur bunlar yok ise hasta/yaralının KENDİ TÜKÜRÜĞÜNÜN içine konur

KOPAN DİŞ
YERİNE TAKILMAZ
VE
KÖKÜNDEN TUTULAMAZ

bu kadardı umarım yardımcı olabilmişimdir bir hata yaptıysam veya gözümden kaçan bir şey olmuş ise kusurma bakmayın

turnike ve yanık kısmını @DoğuamaBatı görselli detaylı anlatmış üşendiğim için pek anlatmadım ordan bakabilirsiniz
OED modu defide ilk yardım eğitimi almış kişiler için oluyor genelde(awm revirinde çalışanlar veya revir bulundurmak zorunda olan yerlerde).Ritimi otomatik algılayıp jouleyi belirleyip şoku veriyor. Kalp krizi konusu çok detaylı aslında 5H 5T geri döndürülebilir nedenler mevcut hasta başına gelindiği gibi hiç vakit kaybetmeden dolaşımı sağlamak gerekli solunumu da dediğin gibi solunum kısmını yapmakta zorunlu değilsiniz(ama solunum olmadan yaptığınız cpr ne kadar etkili olur). ara cpr başlanıyor ardından defi hazırlanır monitör modunda kaşıklarla ritim bakılır şoklanabilir şoklanamaz ritimler mevcut VT VF(şoklanabilir) NEA ASİSTOL(şoklanamaz). ardından yaş grubuna göre gerekli j verilir verilmez cpr devam eder ritim kontrolü için 5 tur 30x2 yapılır o sıra kablolar hastaya bağlanır damaryolu açılır 5. turun sonunda ritim bakılır adrenalin uygulanır(her tur sonu nabız bakılır). tabi işin içine amiadoron gibi farklı ilaçlarda giriyor neden arrest olduğuna bağlı gerekli sıvı takviyeleri falan. Günün sonunda 30dk zorunlu cpr süresi var bu işlemin sonunda yanıt alınır alınamaz vakanın durumuna göre bırakılıyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
57
İsim
Sezer
İlk yardım ksrti nasıl alınıyor

Ben çalıştığım firma yoluyla almıştım, kişi sayısının bilmem kaç oranında olması gerekiyordu ben de atladım hemen ve aldım. İyiki de almışım. Devlet hastanelerine ya da Sağlık Bakanlığı'na sorabilirsin.

Top Bottom