Neler Yeni

Ekran Kartında bir sorun var (yardım edin lütfen)

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
GÜRKAN SALMAN
Bilgisayarım son 1-2 haftadır normalde verdiği performanstan çok daha düşük performans veriyor örneğin normalde valorantta 280 ortalama fps veriyordu ancak şuan ortalama 200 fps( kısa süreliğine 300lere çıktığı ve 100lere düştüğü de oluyor ) veriyor. Bununla ilgili birçok nedeni kontrol ettim ancak sonuç alamadım. En son ekran kartı ayarlarını gözden geçirirken gpu kullanımının bir anda peak yapıp tekrar %0'a indiğini gördüm ve sorunun bu olduğunu düşüyorum. Eğer cidden sorun bu ise gpu kullanımının gidip gelmesi ekran kartının temassızlık yaptığı anlamına mı geliyor?

1737392063676.png

Dahası  
Reaksiyon skoru
73
İsim
Emre Bal ŞAHİN
GPU kullanımındaki dalgalanma sürücü sorunları, aşırı ısınma, güç kaynağı yetersizliği veya yazılım çakışmasından kaynaklanıyor olabilir. Temassızlık ihtimali düşük, ancak PCIe yuvasını ve güç bağlantılarını kontrol etmekte fayda var. Ekran kartı sürücüsünü temiz kurulum yaparak yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
GÜRKAN SALMAN
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
ddu ile silip son sürümünü indirdim ancak pek bir etkisi olmadı

Dahası  
Reaksiyon skoru
105
İsim
Ertan
Steam
riddLedSKL
Xbox Live Gamertag
riddLedSKL
Steam ID
riddledskull
Epic Games
riddLedSKL
Origin
riddLedSKL
Sağlam olduğuna emin olduğunuz başka bir güç kaynağı ile denemeniz lazım sorunun ne olduğunu görebilmek adına.

Bir de donanımlarınız ile ilgili hiç detay vermemişsiniz...

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
GÜRKAN SALMAN
Ryzen 5 5500 , RX580 8gb , A520M A PRO , 32 gb RAM , 512 gb ssd , (psu 650w diye hatırlıyorum)

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
GÜRKAN SALMAN
Furmark testi yaptım. uygulamadaki "fan 0" diye yazan şey %0 da' idi ancak kasada dönmeyen bir tane bile fan yok birde ekran kartının kullanımı %100 olmasına rağmen 8gb vram olan ekran kartının sadece 650mb vram'ı kullanılıyordu. Bu bilgiler bir sorun teşkil ediyor mu pek bir bilgi yok açıkcası. GPU sıcaklığında hiçbir sorun yok 60 dereceyi bile görmedi 57 58 lerde gezdi

Atheos

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
48
İsim
Enes Budak
Bilgisayarım son 1-2 haftadır normalde verdiği performanstan çok daha düşük performans veriyor örneğin normalde valorantta 280 ortalama fps veriyordu ancak şuan ortalama 200 fps( kısa süreliğine 300lere çıktığı ve 100lere düştüğü de oluyor ) veriyor. Bununla ilgili birçok nedeni kontrol ettim ancak sonuç alamadım. En son ekran kartı ayarlarını gözden geçirirken gpu kullanımının bir anda peak yapıp tekrar %0'a indiğini gördüm ve sorunun bu olduğunu düşüyorum. Eğer cidden sorun bu ise gpu kullanımının gidip gelmesi ekran kartının temassızlık yaptığı anlamına mı geliyor?

Alıntıyı görüntüle
Grafikleri fulle çekmeyi deneyebilirsiniz , gpu'yu daha verimli kullanmak adına, ama muhtemelen bundan değildir.

alcholich

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
alcho lich
bilgisayarlarin gpu kullanimi oyun içerisinde iken alt tab attiginiz zaman birden kullanimini durdurabilir.ornek vermek gerekirse oyun oynarken yuksek gpu kullanilmasi gerekir ancak masaustune aldığınız zaman bilgisayara sinyal gider ve yuksek derece gpu kullanimi azalmaya başlar bunun nedeni ise oyunu arkaplana almanizdir. resimdeki grafikten anladigim kadariyla ani dususler oluyor bunun bircok faktoru vardir. bu sorun bende de oluyordu ama tamamen sıfırlanmiyordu %50-60 kullanilirken anlik olarak %5-10gibi seviyelere düşüyordu bu da fps drop gibi sebepler oluşturuyor. sıcaklik takibini yaptim ve bircok ayar denedim olmadı en sonunda termal macun degistirmeyi denedim ve cozumu buymus. uzun süredir degistirmediyseniz termal macun değiştirmenizi öneririm(sorun cozulmese bile faydası olacaktır tekrar söylüyorum uzun süredir degistirmediyseniz) termal macun değiştirdikten sonra her şey normale döndü.
ek olarak bu adimlari da takip edebilirsin
-oyunu ekran kartı ile çalıştırmak
-suruculeri güncellemek(temiz kurulum tavsiyemdir)
-bilgisayarin kasasını açıp tozlu ise tozları temizleyebilirsiniz(fan çalışmasını oldukça yavaşlatıyor)
-kasa içerisinde ekran kartının bağlantılarında bir sorun olup olmadığını gozden geçirin
-elinizde başka bir sistem var ise ekran kartını söküp başka sisteme takıp arızalı olup olmadığını kontrol edin(teknik bilginiz yoksa tek başınıza yapmayınız)
-bios sürümünüzün güncel olduğundan emin olun
umarım sorunun çözülür

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
GÜRKAN SALMAN
koyduğum görseli masaüstünde, arkada herhangi bir program açık değilken bir süre bekledikten sonra ss aldım .ekran kartının sürücülerini ddu ile silip son sürümü kurdum. kasayı 3 gün evvel temizledim. ekran kartını az önce çıkarıp taktım ,yerine oturtmadığım bir şey yoktu. biosu yeni güncellemiştim. kasayı zaten alalı 3 ay olmadı ekran kartının sıfır olacağını düşünüyorum ancak termal macun değişimini bir kenara yazacağım. ekran kartını deneyebileceğim başka bir kasa yok maalesef. birde oyunu ekran kartı ile çalıştırmaktan kastınız ekran kartının driveri üzerinden oyunu açmak mı acaba ? son olarak 3 aylık bir ekran kartının termal macununu değiştirmeli miyim sizce?

alcholich

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
alcho lich
koyduğum görseli masaüstünde, arkada herhangi bir program açık değilken bir süre bekledikten sonra ss aldım .ekran kartının sürücülerini ddu ile silip son sürümü kurdum. kasayı 3 gün evvel temizledim. ekran kartını az önce çıkarıp taktım ,yerine oturtmadığım bir şey yoktu. biosu yeni güncellemiştim. kasayı zaten alalı 3 ay olmadı ekran kartının sıfır olacağını düşünüyorum ancak termal macun değişimini bir kenara yazacağım. ekran kartını deneyebileceğim başka bir kasa yok maalesef. birde oyunu ekran kartı ile çalıştırmaktan kastınız ekran kartının driveri üzerinden oyunu açmak mı acaba ? son olarak 3 aylık bir ekran kartının termal macununu değiştirmeli miyim sizce?
Oyunu ekran kartıyla açmak dediğimiz şeyi ayarlar üzerinden yapsan daha sağlıklı olur. Bunu yapmanın adımları ise, ayarlar>sistem>grafikler kısmına geldiğinde aşağı tarafta "uygulamalar için özel ayarlar" sekmesi vardır. Buradan seçtiğiniz uygulamaya tıklayıp gpu tercihini "Yüksek performans (ekran kartı modeli)" seçeneği ile değiştirin. Örnek;

1738832678526.png

Bunun bir diğer yöntemi ise Nvidia denetim masası nı açıp "3D Ayarlarının Yönetilmesi" sekmesine tıkladığınızda sağ tarafta "Kullanmak istediğim 3D ayarları" adlı yazının aşağısındaki "Genel ayarlar"ın tercih edilen grafik işlemciyi "Yüksek performanslı nvidia işlemcisi" , program ayarlarını da aynı şekilde istediğiniz programa tıklayıp yüksek performans seçebilirsiniz. Örnek;
1738832731023.png

3 aylık cihazın termal macunun değiştirilmesine pek gerek yoktur ancak bu kullanıma göre değişim gösterir. Örnek vermek gerekirse bilgisayarı yoran uygulamaların uzun süreler boyunca ve sürekli açık kalması ile bilgisayarı çok yormamak arasında çok farklar vardır. Bilgisayarı çok yormak termal macunun yaşlanmasına neden olur ancak bu durum 3 aylık bir süreç için muhtemel takdirde sorun yaratmayacağını düşünüyorum. Parçalarınız sıfır ürün ise termal macun değiştirmeye gerek yoktur çünkü 3 aylık cihaza zaten yeni macun sürülmüştür. Eğer ki kasanızı, ekran kartınızı veya diğer bileşenleri 2. el aldıysanız, bir termal macununu gözden geçirmenizi tavsiye ederim yıpranmışsa değiştirebilirsiniz.

Bir diğer durum ise 2. el ürünün sıkıntılı olması durumudur. 3 aylık süreç içerisinde buna benzer durumlarla karşılaşıyor muydunuz? Her zaman olmasa bile belirli aralıklarla anlık olarak fps drop vs. gibi şeyler oluyor muydu? Belirtirseniz sevinirim.
Yukarıda 8gb vram in 650 mb'lık kısmını kullanıyor yazmışsınız. Bu durumda şöyle bir düşüncem olabilir.
1738832345037.png
Eğer ki oyunlarda entegre grafik kartını kullanıyorsanız yandaki resimdeki gibi paylaşılan bellek 8 gb yazsa bile vram kullanımı 128 mb olarak çalışır. Bunu çalıştır kısmından "dxdiag" yazıp 1. görüntüden kontrol edebilirsiniz.

1738832478008.png
Bir diğer seçenekte ise 2. görüntüdeki Harici ekran kartınızdır yani diğer bir değişle sizin için gerkeli olan yüksek performansın gerek duyduğu üründür. Eğer ki sorunun, oyunlarda entegre grafik kartını kullanıyorsanız bunu ilk baştaki yazdığım adımları uygulayarak harici ekran kartı ile oyunu çalıştırırsanız 650mb vram kullanımı sorununuz çözülecektir. Ancak gpu kullanımı 0 a düşmesi durumu çözülmez ise tanıyıp güvendiğiniz bir bilgisayarcıya göstermenizi tavsiye ederim.[ISPOILER][/ISPOILER]

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
GÜRKAN SALMAN
oyunu halihazırda ekran kartıyla açıyormuşum. bilgisayarı sıfır olarak hazır kasa aldım. amd ekran kartım olduğu için 3d ayarların değiştirilmesi amd de yok sanırım(normal performans ayarları dışında). performans kaybı bir anda başladı, sınav dönemi geldiği için oyunlara 2 hafta ara vermiştim ve geri döndüğümde bu kayıp ile karşılaştım (öncesinde ara sıra da olsa kayıp yaşanmıyordu).
1738886776457.png

dxdiag'daki bilgiler bunlar. birde oyunlarda bir şekilde harici ekran kartını kullandım diyelim , oyun dışındaki vakitlerde harici ekran kartını nasıl kullanacağım ?

1738887245496.png

amd'nin driverında gpu yükü olarak ekran kartı seçili.

1738887538337.png

alcholich

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
alcho lich
Harici ekran kartını oyun dışında kullanmana gerek yoktur. İlla kullanacağım diyorsan Amd nin ayarlarında veya nvidia denetim masası gibi bir uygulaması var ise(daha önce amd kullanmadığım için bilgim yok) oradan, bir önceki verdiğim yanıttan yola çıkarak benzer olduğunu düşündüğüm ayarları uygulayabilirsin fakat yolladığın resimde entegre grafik kartı olmadığını görüyorum(Önceki yanıtımdaki görselde Güç tasarrufu yazan yerde 2 adet kart bulunuyor birisi Nvidia Yüksek performans diğeri de güç tasarrufu yani entegre grafik kartı olan Intel Iris Xe Graphics. Sende sadece Amd kartı bulunuyor ). Oyunlarda kullanmanın sebebi hem yüksek performans ve grafik kalitesini arttırmasıdır. Şimdi gelelim sorununa.

-Amdnin ayarlarını biraz kurcala orada fısıltı, sessiz, whisper buna benzeyen bir mod varsa eğer kapat.
-Denetim masasından güç planını performans modu veya nihai performans modu seçeneğini işaretle
Yine güç planı kısmından yeni bir güç planı oluştur. Oluştururken yüksek performans modunu seç. Oluşturduktan sonra ismini deneme yapıp kaydet. Oluşturduğun planın sağ tarafında "Plan ayarlarını değiştir" seçeneğine tıkla oradan "Gelişmiş güç ayarları" seçeneğine tıkla. Karşına çıkan pencereden oluşturduğun planı seçip alttaki "İşlemci güç yönetimi" sekmesine tıklayıp yolladığım görseldeki verilere göre ayarlayıp kaydet. Sonra oluşturduğun planı kullanmak için seç ve oyuna girip test edin. Eğer sorunun çözülür ise planı kullanmaya devam edebilirsin.
1738939696918.png

Sorun devam ediyorsa buna kesinlikle sorun ekran kartındadır, ekran kartı bozuk diyemeyiz. Belki de başka bir parçadan kaynaklanan sorundan ötürü ekran kartı düzgün çalışmıyor veya sorun gerçekten de ekran kartında olabilir. Başka bir düşüncem ise darboğaz yapıyor olması. Tarayıcıdan darboğaz testi yaptır. Benim verebileceğim tavsiyeler bu kadar sorun çözülmüyor ise maalesef başka bir yardımda bulunamayacağım. Çözülüp çözülmediğinin yanıtını bekliyorum.

Top Bottom