koyduğum görseli masaüstünde, arkada herhangi bir program açık değilken bir süre bekledikten sonra ss aldım .ekran kartının sürücülerini ddu ile silip son sürümü kurdum. kasayı 3 gün evvel temizledim. ekran kartını az önce çıkarıp taktım ,yerine oturtmadığım bir şey yoktu. biosu yeni güncellemiştim. kasayı zaten alalı 3 ay olmadı ekran kartının sıfır olacağını düşünüyorum ancak termal macun değişimini bir kenara yazacağım. ekran kartını deneyebileceğim başka bir kasa yok maalesef. birde oyunu ekran kartı ile çalıştırmaktan kastınız ekran kartının driveri üzerinden oyunu açmak mı acaba ? son olarak 3 aylık bir ekran kartının termal macununu değiştirmeli miyim sizce?
Oyunu ekran kartıyla açmak dediğimiz şeyi ayarlar üzerinden yapsan daha sağlıklı olur. Bunu yapmanın adımları ise, ayarlar>sistem>grafikler kısmına geldiğinde aşağı tarafta "uygulamalar için özel ayarlar" sekmesi vardır. Buradan seçtiğiniz uygulamaya tıklayıp gpu tercihini "Yüksek performans (ekran kartı modeli)" seçeneği ile değiştirin. Örnek;
Bunun bir diğer yöntemi ise Nvidia denetim masası nı açıp "3D Ayarlarının Yönetilmesi" sekmesine tıkladığınızda sağ tarafta "Kullanmak istediğim 3D ayarları" adlı yazının aşağısındaki "Genel ayarlar"ın tercih edilen grafik işlemciyi "Yüksek performanslı nvidia işlemcisi" , program ayarlarını da aynı şekilde istediğiniz programa tıklayıp yüksek performans seçebilirsiniz. Örnek;
3 aylık cihazın termal macunun değiştirilmesine pek gerek yoktur ancak bu kullanıma göre değişim gösterir. Örnek vermek gerekirse bilgisayarı yoran uygulamaların uzun süreler boyunca ve sürekli açık kalması ile bilgisayarı çok yormamak arasında çok farklar vardır. Bilgisayarı çok yormak termal macunun yaşlanmasına neden olur ancak bu durum 3 aylık bir süreç için muhtemel takdirde sorun yaratmayacağını düşünüyorum. Parçalarınız sıfır ürün ise termal macun değiştirmeye gerek yoktur çünkü 3 aylık cihaza zaten yeni macun sürülmüştür. Eğer ki kasanızı, ekran kartınızı veya diğer bileşenleri 2. el aldıysanız, bir termal macununu gözden geçirmenizi tavsiye ederim yıpranmışsa değiştirebilirsiniz.
Bir diğer durum ise 2. el ürünün sıkıntılı olması durumudur. 3 aylık süreç içerisinde buna benzer durumlarla karşılaşıyor muydunuz? Her zaman olmasa bile belirli aralıklarla anlık olarak fps drop vs. gibi şeyler oluyor muydu? Belirtirseniz sevinirim.
Yukarıda 8gb vram in 650 mb'lık kısmını kullanıyor yazmışsınız. Bu durumda şöyle bir düşüncem olabilir.
Eğer ki oyunlarda entegre grafik kartını kullanıyorsanız yandaki resimdeki gibi paylaşılan bellek 8 gb yazsa bile vram kullanımı 128 mb olarak çalışır. Bunu çalıştır kısmından "dxdiag" yazıp 1. görüntüden kontrol edebilirsiniz.
Bir diğer seçenekte ise 2. görüntüdeki Harici ekran kartınızdır yani diğer bir değişle sizin için gerkeli olan yüksek performansın gerek duyduğu üründür. Eğer ki sorunun, oyunlarda entegre grafik kartını kullanıyorsanız bunu ilk baştaki yazdığım adımları uygulayarak harici ekran kartı ile oyunu çalıştırırsanız 650mb vram kullanımı sorununuz çözülecektir. Ancak gpu kullanımı 0 a düşmesi durumu çözülmez ise tanıyıp güvendiğiniz bir bilgisayarcıya göstermenizi tavsiye ederim.
[ISPOILER]
[/ISPOILER]