HANGİ OYUN KONSOLUNU ALMALIYIM?

ismim yok

80+
Reaksiyon skoru
47
Merhaba. Oyun konsolu istiyorum. Evde bilgisayarım var fakat ben oyun konsolunu TV karşısında keyifle oynamak ve dışarı götürmek için alacağım. Series X dijital ile PS 5 Slim arasında kaldım. Bir yerde Microsoft Türkiye'den çekildi diye duymuştum. Herkeste PS5 öneriyor. Beni aydınlatır mısınız?

Merhaba. Oyun konsolu istiyorum. Evde bilgisayarım var fakat ben oyun konsolunu TV karşısında keyifle oynamak ve dışarı götürmek için alacağım. Series X dijital ile PS 5 Slim arasında kaldım. Bir yerde Microsoft Türkiye'den çekildi diye duymuştum. Herkeste PS5 öneriyor. Beni aydınlatır mısınız?
Arada kalınacak bir şey yok Xbox global anlamda başarısız oldu, bunu kendileri de kabul edip Xbox özel oyunlarını PS5e çıkarmaya başladılar. Kısacası Series X almanın mantıklı bir yanı yok şuan

Microsoft Türkiye'den Xbox kanadı olarak çekildi. Sadece abonelik ve aksesuar satacak. E-ticaret sitelerindeki Xbox Series X fiyatları ise PS5 Pro'ya yakın. Dolayısıyla PS5 yönelmek dışında bir alternatif yok.

Pro almayacaksan ps5in sürümleri arasında kalmana gerek yok kendi exclusivelerini bile 60 fps vermek için bazı oyunlarda pro şart :D 30 fps oynarım diyorsan al gçe ps5 sürümlerinden birini xboxun mantıklı bir tarafı yok aslına bakarsan ps5inde yok ps4 yada 3 kadar çok oyun arşivi yok kalite olarakta meh bir upscale var

Pro'ya kadar bütçe yükseltemem.

Konsol fanboylarının yorumlarını bir kenara bırakırsak burada karar sana kalıyor.
PS yerelde daha fazla kullanılıyor, çünkü PS4 dönemi iyi bir atak yaptılar. Fanboyları da genelde koyun gibidir, malum parti taraftarı ile aynı seviyede o yüzden tüketicisinin önerisine göre karar vermeyin.

İlk olarak PS özel oyunlarını deli gibi oynamak istiyorum ve bilgisayarda bekleyemem diyorsan PS al. Ama belirteyim PS oyunlarının fiyatları globale göre bile pahalı kalıyor. Yılda 3-5 oyun oynuyorsan pek sorun olmaz. Çok oyun oynuyorsan bütçeni zorlayabilir.

Eğer eski oyunlar da oynarım ve oyun fiyatları daha uygun diyorsan Xbox al. Xbox mağazasında halen sert bir şekilde fiyatları yükseltme yok. Çoğu oyunu uyguna oynayabiliyorsun. Ayrıca eskiye uyumluluğu sayesinde Xbox 360 döneminden kalma oyunları da oynuyorsun.

FIFA, CoD oynarım diyorsan keza Xbox daha mantıklı kalıyor. Xbox'ın diğer bir avantajı daha fazla custom gamepad'e izin veriyor. Bu konsolların gamepadlerinde hall effect yok, şu tarz harici bir gamepad seni iki üç yılda bir kol değiştirme maliyetinden de koruyor. PS tarafında yok diye biliyorum, tamir veya kol yükseltmesi olabilir. Bu konuda daha bilgili birileri yanlışım varsa aydınlatsın lütfen.

Ha diyebilirsin bu 6K, Xbox kolunu ₺3-3.5K bulabilirsin. Ama bundaki özelliklerden dolayı bunun bozulma süresi 4-6 yılsa, düz gamepadlerde Xbox ve PS olması fark etmez (daha çok satsın diye bilinçli hall effect kullanmıyorlar) 2-3 yılda garanti drift sorunu yaşıyorlar.

Microsoft'un çekildiğine dair bir haber duyurulmadı. Zaten yerelde öyle bir etkinliği yoktu. PS çekildi, ondan sonra böyle haberler duyuldu. Neyse Xbox'ın asıl çekilme olayı genel olarak konsol satışını azalttılar. Belirli pazarlarda halen satış yapsalar da oranları düştü sadece. Yani kısaca yerelde ne PS ne de Xbox var. Aracılar ile konsol satıyorlar. Kutulu oyun almıyorsan bunların yerelde olması şu anlık çok da önemli değil.

Satışlar iyi olsa açıkcası PS'in yerelde olmasının en büyük avantajı Türkçe oyunlardı. Halen kendi oyunlarına yapabilirler mi evet yapabilirler. Ama yerelde kalsalar da üçüncü parti oyunları etkilemeleri zordu. Tabii konsollardan alınan vergiler azalsa ve insanlar konsollardan sadece oyun alsa oyun tüketimi de artabilirdi. Çünkü kırılmamış konsolda paşa paşa oyunu alman lazım, bilgisayarda halen genç oyuncularda (doğal olarak paraları yok) korsan tüketim yaygın. Bu da oyunların satmamasına ve Türkçe olmamasına yol açıyor.

Twitter'da dönen Türkçe oyun yapma muhabbetleri hoş olsa da, ayda 3-4 oyuna Türkçe yapmayı başarsalar da atıyorum 1 yılda 100 oyun Türkçe yapıldı, bunların arasından en popüler, kaliteli olan 10-15 tanesi satacak ve gerisi satmayınca firmalar devam veya yeni yapacakları oyunları Türkçe yapmayacaklar. Diğer firmalar ***** değil veya bu firmaların verilerini onlar da görüyor. O verilere bakıp başka firmalar da Türkçe planları varsa erteleyecekler. Yani kökteki sorun (ekonomi) çözmeden, yapılan her hamle (fakir görünce yardım yapan zibidi zengin aktivitesinden) öteye gidemeyecek ve daha çok zarar verecek.

Neyse bu konuda daha çok konuşmayayım, şovenist gençlerin kafa basmadığından hemen Türk düşmanı falan diye başlıyorlar.

Konsol fanboylarının yorumlarını bir kenara bırakırsak burada karar sana kalıyor.
PS yerelde daha fazla kullanılıyor, çünkü PS4 dönemi iyi bir atak yaptılar. Fanboyları da genelde koyun gibidir, malum parti taraftarı ile aynı seviyede o yüzden tüketicisinin önerisine göre karar vermeyin.

İlk olarak PS özel oyunlarını deli gibi oynamak istiyorum ve bilgisayarda bekleyemem diyorsan PS al.
Eğer eski oyunlar da oynarım ve oyun fiyatları daha uygun diyorsan Xbox al. Xbox mağazasında halen sert bir şekilde fiyatları yükseltme yok. Çoğu oyunu uyguna oynayabiliyorsun. Ayrıca eskiye uyumluluğu sayesinde Xbox 360 döneminden kalma oyunları da oynuyorsun.

FIFA, CoD oynarım diyorsan keza Xbox daha mantıklı kalıyor.

Microsoft'un çekildiğine dair bir haber duyurulmadı. Zaten yerelde öyle bir etkinliği yoktu. PS çekildi, ondan sonra böyle haberler duyuldu. Neyse Xbox'ın asıl çekilme olayı genel olarak konsol satışını azalttılar. Belirli pazarlarda halen satış yapsalar da oranları düştü sadece. Yani kısaca yerelde ne PS ne de Xbox var. Aracılar ile konsol satıyorlar. Kutulu oyun almıyorsan bunların yerelde olması şu anlık çok da önemli değil.

Satışlar iyi olsa açıkcası PS'in yerelde olmasının en büyük avantajı Türkçe oyunlardı. Halen kendi oyunlarına yapabilirler mi evet yapabilirler. Ama yerelde kalsalar da üçüncü parti oyunları etkilemeleri zordu. Tabii konsollardan alınan vergiler azalsa ve insanlar konsollardan sadece oyun alsa oyun tüketimi de artabilirdi. Çünkü kırılmamış konsolda paşa paşa oyunu alman lazım, bilgisayarda halen genç oyuncularda (doğal olarak paraları yok) korsan tüketim yaygın. Bu da oyunların satmamasına ve Türkçe olmamasına yol açıyor.

Twitter'da dönen Türkçe oyun yapma muhabbetleri hoş olsa da, ayda 3-4 oyuna Türkçe yapmayı başarsalar da atıyorum 1 yılda 100 oyun Türkçe yapıldı, bunların arasından en popüler, kaliteli olan 10-15 tanesi satacak ve gerisi satmayınca firmalar devam veya yeni yapacakları oyunları Türkçe yapmayacaklar. Diğer firmalar ***** değil veya bu firmaların verilerini onlar da görüyor. O verilere bakıp başka firmalar da Türkçe planları varsa erteleyecekler. Yani kökteki sorun (ekonomi) çözmeden, yapılan her hamle (fakir görünce yardım yapan zibidi zengin aktivitesinden) öteye gidemeyecek ve daha çok zarar verecek.

Neyse bu konuda daha çok konuşmayayım, şovenist gençlerin kafa basmadığından hemen Türk düşmanı falan diye başlıyorlar.
Hocam aklıma ikisini de almak gelmedi değil :D En iyi yanıtı sen verdin.

Hocam aklıma ikisini de almak gelmedi değil :D En iyi yanıtı sen verdin.
Aslında bütçen varsa ikisi de alınabilir. PS'i özel oyunlar için kullanırsın. Xbox ise geriye dönük uyumluluğu var. Yani Xbox 360 dönemi oyunları falan koca bir kütüphane ve bu oyunları ₺0-100 aralığında saçma ucuza satıyorlar.

PS'in aslında buradaki dezavantajına da değinmedim. Bakma sen konsolcuların sidik yarışına, PS aslında CoD vb. Microsoft'a gitmesi ile çok da kendini güvende hissetmiyor. Ülkeleri arasında pasifikte bir sürtüşmede, aslında PS bir sürü markadan mahrum oluyor. Bu mahrumiyet de aslında konsolun ana geliri yani CoD, FIFA vb. aldığı %30 paydan geliyor. Onun kayıp olma ihtimalinden dolayı açıkcası rekabetçi oyun falan yapma yarışına girdi. Amaç konsolundaki kitleye bir Fortnite veya CoD sunup, ileride yaşanacak sıkıntıları garantiye almak.

Bundan dolayı da aslında genel bir oyunlarda kalite düşüsü var. Çünkü özel oyunlar sadece konsolculara benim konsolumun pipisi daha büyük demek dışında bir gelir getirmiyor. Herhangi bir senede satan CoD oyunundan aldığı %30 pay, tüm özel oyunlarının 10 yıllık satışından daha çok kâr ettiriyor. Bu yüzden de PS artık oyunları 1-2 yıl içerisinde bilgisayara çıkararak daha çok satmaya ve kültürünü yaymaya çalışıyor. PS'in üst firmasında açıkcası Amerikan firmaları gibi bir para yok ve eskiye göre Sony donanım tarafında da Çinlilerin ağır piyasaya girişi ile gerilemiş durumdalar. Yani oyunlar üzerinden sidik yarışı yaptıran basit kullanıcılar yerine, olaya buradan bakarsan PS'in geleceği çok da parlak değil. Gelecekteki özel oyunlarda da açıkcası ben o PS4 dönemi kalitesini çok göreceğimize inanmıyorum. Hatta tam tersi Marvel karakteri vb. oyuna yapmaları, oluşacak risklerden korktuklarını gösteriyor.

Burada Çinli firmaların da atakları var. Tencent mesela RIOT'un %100 sahip, Çin görüp görebileceğin en iyi Unreal Engine kullanan ülke. Adamlar anime onlarda Donghua olarak geçiyor oyun motoru ile yapıyorlar. Burada sürekli bir şeyler yapmak motordaki tecrübeyi artırıyor. Keza yakın zamanda Tencent'in Ubisoft'un büyük bir çoğunluğuna dolaylı yoldan çökmesi var. AC ve Far Cry oyunları konsollarda çok para kazandırıyor. Veya Gacha oyunları artık MMORPG kitlesini daha çok kendine çekiyor. Souls türüne bile bir sürü oyun yapıyorlar.

Buradaki diğer bir korku Çinlilerin konsol çıkarıp, bazı oyunları o konsola özel yapması. Yani Japonlar ve Amerikalılar Xbox ve PS'de aslında çok da iyi gitmiyor. Mesela PS'in, bir Nintendo gibi markaları yok. Pokemon, Mario rastgele sokaktan birine sorsan bilirler. Böyle IP'lerin yoksa çok da popüler gelen Last of Us vb. aslında hiç de popüler gelmiyor. Elbette bir prestiji var ama geliri o kadar da değil.

Son düzenleme:
Aslında bütçen varsa ikisi de alınabilir. PS'i özel oyunlar için kullanırsın. Xbox ise geriye dönük uyumluluğu var. Yani Xbox 360 dönemi oyunları falan koca bir kütüphane ve bu oyunları ₺0-100 aralığında saçma ucuza satıyorlar.
Bütçem var fakat diğerini almak için çok fazla beklemem gerekir. Ayrıca Microsoft'un bir kaç gün önce yaptığı canlı yayında duyurdukları oyunlardan 2 tanesi hoşuma gitti. Elimde bir adet Xbox 9.nesil kontrolcü var.

Bütçem var fakat diğerini almak için çok fazla beklemem gerekir. Ayrıca Microsoft'un bir kaç gün önce yaptığı canlı yayında duyurdukları oyunlardan 2 tanesi hoşuma gitti. Elimde bir adet Xbox 9.nesil kontrolcü var.
O halde bence Xbox alın, hem geriye uyumluluk falan büyük bir kütüphaneniz olur.

GTA 6 yaklaşırken yeni PS'ler duyurulur o zaman bundle falan PS6 alırsınız. Açıkcası ben PS5 veya PRO'nun, yeni çıkacak konsollara göre tırt kalacağını ve RT, DLSS tarzı yöntemler yeni konsollarda çok daha iyi olacak diye düşünüyorum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,199,627
Üyeler
190,614
Son üye
kingness
Geri