Çözüldü✓ İşlemci Sıcaklık Sorunu

Asd3434

80+
Reaksiyon skoru
1
Sorun şu şekilde;

İşlemci boşta bile maks frekans da çalışıyor ve fan açılıyor.
Kontrol için biosa girdim 35 derece diyorken bi anda 63 derece diyerek fanı tetikliyor ?
Buradaki sorun ne olabilir ?

Amd ryzen 5 5500 işlemci
thermalrıght 120 v2 model çift fanlı soğutucuya geçince ses daha fazla olmaya başladı...

Eğer yüksek performansta ise dediğin oluyor bilgin olsun, olması gereken dengeli gerektiğinde frekansı artırıyor.
1741387125576.png

Anakartın gigabyte ise uygula üzerinden fan ayarı yapabiliriz

Otomatik Ayarlama Varsayılan olsun.
1741387412551.png

Winutils planları geçerliydi dengeliye aldım test edeceğim.
Anakart Gıgabyte'nın
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Eğer yüksek performansta ise dediğin oluyor bilgin olsun, olması gereken dengeli gerektiğinde frekansı artırıyor.
Alıntıyı görüntüle

Anakartın gigabyte ise uygula üzerinden fan ayarı yapabiliriz

Otomatik Ayarlama Varsayılan olsun.
Alıntıyı görüntüle
Bios da n kontrol ettim bi anlığına 63 derece görüp fan açıyor sonra normale düşüyor...
GIGABYTE Easy Tune aracı ile kontol ettim default da.

Son düzenleme:
Winutils planları geçerliydi dengeliye aldım test edeceğim.
Anakart Gıgabyte'nın
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bios da n kontrol ettim bi anlığına 63 derece görüp fan açıyor sonra normale düşüyor...
GIGABYTE Easy Tune aracı ile kontol ettim default da.
1741422016828.png

Fan controlden Mode yi stair yap

Alıntıyı görüntüle
Fan controlden Mode yi stair yap
Bende sendeki gibi mod yok b450 var bende ama sorun fan ayarlarından ziyade anlık 63 derece görüp fan acıyor sonra geri düşüyor 35-39 lara ... anakartdan mı yoksa işlemciden kaynaklı yanlış ısı bilgi aktarıyor çözemedim malware yapıyor olabilir diye taradım buldu temizledim sonuç yine aynı...
Ve anlamadığım şekilde boşta kullanım olmasa da işlemci frekansı 4250mhz lerde takılıyor.....

Bende sendeki gibi mod yok b450 var bende ama sorun fan ayarlarından ziyade anlık 63 derece görüp fan acıyor sonra geri düşüyor 35-39 lara ... anakartdan mı yoksa işlemciden kaynaklı yanlış ısı bilgi aktarıyor çözemedim malware yapıyor olabilir diye taradım buldu temizledim sonuç yine aynı...
Ve anlamadığım şekilde boşta kullanım olmasa da işlemci frekansı 4250mhz lerde takılıyor.....
onu yapması normdal bende r5 7600 var çift fan soğutucum var bir uygulama açtığımda anlık 20 derece artıyor sonra geri düşüyor bu normal çünkü amd işlemcisi kullanıyorsun

fan ayarların bozuktur anlık sıcaklık artışında direkt fan açtığından sorun olduğunu düşünüyorsun

onu yapması normdal bende r5 7600 var çift fan soğutucum var bir uygulama açtığımda anlık 20 derece artıyor sonra geri düşüyor bu normal çünkü amd işlemcisi kullanıyorsun

fan ayarların bozuktur anlık sıcaklık artışında direkt fan açtığından sorun olduğunu düşünüyorsun
Hocam sorunu çözdüm sanırım.

Olay şöyle resimde slope mod daydı fakat işlemci kullanım % lik olarak olmasada 4250 frekans da calısıyor bunu yük olarak algılayarak kendisini 63 derecede olduğu zannedip fan açıyor rpm fix mode geçirdim şuanlık bir sorun yok frekans 4250 de takılsada fan saçma şekilde artış yapmıyor. hwinfo gibi msı afterburner programlarından sıcaklık değerleri boşta 35-40 takılıyor ve sessiz.

Slope mode kapalı olması gerekiyormuş en azından deneyimlediğim bu...

Ekler

• resim_2025-03-08_132218938.png
    resim_2025-03-08_132218938.png
    65.8 KB · Hit: 23
Hocam sorunu çözdüm sanırım.

Olay şöyle resimde slope mod daydı fakat işlemci kullanım % lik olarak olmasada 4250 frekans da calısıyor bunu yük olarak algılayarak kendisini 63 derecede olduğu zannedip fan açıyor rpm fix mode geçirdim şuanlık bir sorun yok frekans 4250 de takılsada fan saçma şekilde artış yapmıyor. hwinfo gibi msı afterburner programlarından sıcaklık değerleri boşta 35-40 takılıyor ve sessiz.

Slope mode kapalı olması gerekiyormuş en azından deneyimlediğim bu...
evet olay bu kadar basit tamami ile güç plane ve fan ayarı ile alakalı amd işlemcilerine mi özel bilmiyorum ancak bir uygulama açıldığında dediğin gibi anlık sıcaklıklar birden artıyor cpu fanıda bunu yük sanıp dediğin gibi fan açıyor, bu noktada fan modu önemli

evet olay bu kadar basit tamami ile güç plane ve fan ayarı ile alakalı amd işlemcilerine mi özel bilmiyorum ancak bir uygulama açıldığında dediğin gibi anlık sıcaklıklar birden artıyor cpu fanıda bunu yük sanıp dediğin gibi fan açıyor, bu noktada fan modu önemli
Sorun anakarttan hocam :) anakart işlemciyi 63 derece dediği için fan acıyormuş manuel sistemde olmuyor sanırım kart ısı sensörü bozuk yada farklı bir şey var sıcaklık ve ses gitti.

Anakart ile ilgili sıkıntı var konu açtım sanırım kimse bilmiyor :(
Anakart için açılan konu

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-03-08 162835.png
    Ekran görüntüsü 2025-03-08 162835.png
    76.6 KB · Hit: 31
Geri