Yardım İslemciden Dolayi Mavi Ekran

Aleykümselam kanka, forumdaki arkadaşlara hem durumu teknik olarak anlatan hem de çözüm yolunu gösteren, "hayat kurtaran" cinsten bir özet hazırladım. Bunu direkt kopyalayıp yapıştırabilirsin:

ÖZET: Ryzen 5600X ve B350/Eski Anakartlarda Mavi Ekran ve Kapanma Sorunu Çözümü

Selam arkadaşlar, benzer sorun yaşayanlar için 5600X + B350 anakart + Intel Arc A750 üçlüsünde yaşadığım "masaüstüne gelip 1-2 dakika sonra kapanma/mavi ekran" sorununu nasıl çözdüğümüzü özetliyorum.

SORUNUN KAYNAĞI: Yeni nesil işlemci ve ekran kartlarının anlık voltaj/frekans sıçramalarına eski nesil anakartın (B350) güç devrelerinin (VRM) ve veri yollarının yetişememesi. Parçalar sağlam olsa bile "elektriksel yorgunluk" ve "sinyal kalitesi" nedeniyle sistem MEMORY_MANAGEMENT veya IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL hataları veriyor.

ADIM ADIM ÇÖZÜM:

1. PCIe Frekansını Düşürün: BIOS üzerinden PCIe hızını Gen 3'ten Gen 2'ye çekin. Bu, anakart üzerindeki veri trafiğini yavaşlatarak sinyal bozulmalarını engelliyor.

2. RAM Voltajını Manuel Ayarlayın: Anakart "Auto" modda RAM'e düşük voltaj (örn. 1.2V) veriyor olabilir. Bunu manuel olarak 1.35V değerine sabitleyin.

3. Frekans Dengesi: RAM'leri direkt 3200 MHz'e zorlamak yerine, sistemin "yeni normalini" bulmak için 2666 MHz veya 2800 MHz gibi ara değerlerde sabitleyin.

4. İşlemciyi Dizginleyin (Gerekirse): Eğer hala mavi ekran alıyorsanız, BIOS'tan Core Performance Boost (CPB) ayarını Disabled yapın. Bu, işlemcinin anlık voltaj zıplamalarını durdurur ve anakartı inanılmaz rahatlatır.

5. Düşük Hızda Stabilite: Sürücüleri (Chipset ve GPU) mutlaka sistem en düşük hızlardayken (1600 MHz RAM / Gen 2 PCIe) kurun, sonra hızı yavaş yavaş artırın.

Sonuç: Bu ayarlar ile sistemdeki "kuşak çatışmasını" dengeleyip, performans kaybını minimumda tutarak stabiliteyi sağladık. Eski anakartla yeni canavarları koşturuyorsanız "el frenini" biraz çekmek gerekiyor

O ilk acilistaki direkt mavi ekran hatalari suanlik yok arkadaşlar konuyu henuz kapatmiyorum sistemi bi kac gun kullanip ona göre kapatacağım

Merhaba bendede aynı sorun var ryzen 5 3600 asus 520 m r rx5600 xt bir türlü geçmiyor

Merhaba bendede aynı sorun var ryzen 5 3600 asus 520 m r rx5600 xt bir türlü geçmiyor
Anakartın en alt sınıf anakart, en zayıf olanı. İşlemci çarpanını sabitlemeyi yapabiliyorsan 40-42 arasında sabitle, core performance boost u kapat.

Hocam peki mavi ekran sorunu neden olur herşeyo test etdim aynı kafayı yicem artık
Güç yetersizliğinden, donanım yetersizliğinden, driver çakışmasından veya uyumsuzluğundan, ram ayarlarının uyumsuzluğundan,anakart biosunun güncel olmamasından,takılan donanımlardan birinde meydana gelen bir aksaklıktan, güç kaynağı, psu dan. ve saire.. olabilir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,192,903
Üyeler
189,345
Son üye
pandanz
Geri