Filistin'in İslam'a aykırı bir şekilde saldırması cidden hoş olmadı. Saldırıyorsa bile en azından savaş ahlakına göre hareket etmesi gerekirdi.
Biri Filistin'i fena gaza getirmiş sanırsam.
Hiçbir savaş teorik olarak yazılıp çizilmiş ahlâkî esaslara göre yürümez. Gücün el değiştirmesini isteyen herkes suçsuzların da çocukların da ölebilecek olmasını göze almıştır. İsrail bunun farkında olduğu için yıllardır Filistinliler çocuklarının parçalarını enkazlardan topladı. Şimdiyse Filistin karşılık veriyor, bardak taşmış adamlarda. Ayrıca İsrail'de temyiz çağına gelmemiş çocuklar hariç her iki cinse de zorunlu askerlik var. İsrail’de sivil yok yani çocuklar haricinde, diğer ülkelere göre çok daha farklı bir sosyolojik yapısı var İsrail'in.
İnsanlar İsrail ve Filistin ilişkisini pek iyi anlamıyor. Misal vereyim, daha iyi anlarsın. Yavru vatan Kıbrıs’ta Yunanlılar KKTC’de bir köye girip oradaki halkı katletse ve sonra oraya yerleşse. Sonra da üreyip nüfus çoğaltsa, oradaki halk biraz zaman sonra sivil mi oluyor? Yahut yaşanmış başka yakın tarih örneği, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Karabağ mevzuu. Karabağ’da katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizin köylerine çöken Ermenilere sivil mi diyecektik mesela? Hayır.
İsrail de bugün Filistin'e çöküyor peyderpey, tepeden tırnağa bir apartheid rejimi. Filistin halkı da buna tepki gösteriyor. Süreç nasıl işleyecek, onu da hep birlikte göreceğiz. Ayrıca bu adamlar sanki cihan hükümdarı, gücü elinde bulunduruyor gibi tepkiler vermek de abes. Güçsüz bunlar, azınlık, yıllardır eziliyor. Kinliler. Muhteşem bir ahlakla ilerlemelerini bekleyemezsin, ki bu mümkün de değil. Teorideki gibi işlemiyor hayat çoğu zaman. Bizim tüm laflar da boşa. Oradaki insanların psikolojisini bilmiyoruz. Yarın evimden çıkarılma korkusu yaşamıyorum ben. Bundan ötürü afaki buluyorum bu konuda konuşmayı. Bekleyip göreceğiz ne olacak.