Selamlar.
Neyse ki istediğiniz monitörün çok detaylı bir incelemesi yapılmış:
Not: Yapacağım yorumlar fiyattan bağımsızdır.
Eğer IPS alacak olsaydım bunu ya da XG27ACS'yi alırdım. İkisini detaylı karşılaştırmadım. 2K 144-180HZ düz IPS segmentinin top modelleri. MSI olan da gerçekten çok iyi. Özellikle görüntü kalitesi konusunda. Çok iyi renkler (%100 DCI-P3, %80 Rec.2020(Rec MSI verisi) gamutu), çok iyi parlaklık (500 nit), çok iyi kontrast (1300-1400:1). Renk doğrulukları bu modelde gayet iyi çıkmış bu incelemede (ΔE2000 ort. 1.57 ve 1i hariç hepsi 3'ün altında) ama yine de tam emin değilim. QD panellerde renk doğrulukları çok sıkıntı oluyordu eskiden. Herkesin fark edebileceği berbat renk doğrulukları olan modeller vardı. Yani dikkatli olmak lazım. Ve bu inceleme yalnızca ΔE2000'e bakmış. ΔEITP değerini de görmek lazım. Görüntü kalitesi konusunda tek yakındığım şey kontrast, parlaklık ve renkler bu kadar iyi iken HDR'a dinamik kontrast koymamaları oldu. O da olsaydı HDR400 ve 600'ler arasında iyi bir HDR'ı var derdim ama şu haliyle pek bir şeyi yok.
Hareket performansı orta. Kötü değil ama iyi de değil. Biraz ghosting var ama siz kullandığınızda fark etmezsiniz, memnun kalırsınız. Ama sorarsanız 180Hz'de çok daha hızlı modeller var. VRR gayet güzel çalışıyor ama VRR kullandığınızda düşük Hz'lerde overshoot (ters-ghosting) oluyor çünkü tüm Hz'ler için optimum bir overdrive ayarı yok. Ama yine büyük bir sıkıntı değil. Yapı kalitesi de gayet güzel. Yalnızca bir göz attım ama herhangi bir sorun göremedim.
Samsung ile karşılaştırmasına gelirsek... Ben değişim/iade imkanı olan bir yerden alındığında ve sorun olursa garantiye göndermekte sıkıntı yaşamayacak biri için Samsung öneririm. Evet QD değil dolayısıyla renk gamutu biraz daha düşük (%93 DCI-P3, %65 Rec.2020) ama HDR çok az kullanacaksınız ve SDR için MSI ile arasında pek bir fark olmayacaktır. Ona karşılık 1) MSI'dan çok çok daha iyi kontrast'ı var. MSI IPS'e göre iyi ama yine de IPS olduğu için Samsung ile yan yana koyduğunuzda gri kalacaktır. Samsung'da elbette OLED kadar olmasa da gerçekten siyah denebilecek siyahlar var. 2) Samsung'da IPS glow gibi iğrenç bir sorunu yaşamak zorunda değilsiniz çünkü VA. 3) Samsung'da biraz black smearing olsa da bu yine siz kullandığınızda fark etmeyeceğiniz ve tamamen memnun olacağınız değerecede. Ona karşılık diğer renklerde Samsung MSI'dan çok daha hızlı (Evet, çok daha.) ve 240Hz. Dolayısıyla hareketli nesneleri çok daha net göreceksiniz:
Gördüğünüz üzere Samsung daha net. Yani hareket performansı ufak black smearing dışında VA olmasına rağmen çok daha iyi. Zaten alınabiliyorsa 240Hz taraftarıyım çünkü günümüzde 144-180Hz eskini 75Hz'i olmuş durumda.
4) Samsung aynı zamanda akıllı TV oluyor. Pek çok ekstra özelliği var. Buna wifi, ethernet VB. şeyler dahil. 5) Yine yapı kalitesi güzel ve hoparlör diğer monitörlerin aksine idare edebilecek seviyede.
İşte Samsung'un tek sıkıntısı scanline problemi. O konuda şunu söylemiştim:
"Bu yeni nesil süper hızlı VA'larda ekranda çizgi sorunu olabiliyormuş. Samsung'a özel değil. Örneğin Asus XG27WCS de aynı şekilde. Ancak bizde olmadı, bu modelde çok fazla olmuyormuş ve son güncellemelerle büyük oranda çözülmüş olmalı ama ne olur ne olmaz diye Amazon'dan alın. Sıkıntı olursa da garanti kapsamında bir sorun."
Ve şunu:
"Ben değişim/iade imkanı olan bir yerden alındığında ve sorun olursa garantiye göndermekte sıkıntı yaşamayacak biri için Samsung öneririm."