Remi
80+ Silver
- Katılım
- 16 Şubat 2021
- Mesajlar
- 2,505
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 1,328
- Yaş
- 20
- İsim
- Mustafa Yüksel
- İlgilendiği Kategoriler
- Bilim, Tarih
- @remileas
- Discord
- lrearis
Bir çok bilgisayar kullanıcısının gözüne Linux, korkutucu bir işletim sistemi olarak gelir. Neden halihazırda Windows gibi herkesin alışık olduğu bir işletim sistemi varken neden oldukça zor gözüken bu işletim sistemine geçelim ki? Tarzı sorulara sahip bir kullanıcı olabilirsiniz. Bu yazımda Linux'la alakalı soru işaretlerinin bir kısmına çözüm bularak Windows'dan daha iyi bazı yanlarını sizin için derledim. Hepinize iyi okumalar dilerim!
1-) Özelleştirme İmkanları:
2-) Yazılım Çeşitliliği:
3-) Uygulama Mağazası:
Linux, uygulama mağazası olarak diğer işletim sistemlerinden çok daha fazla yazılıma sahiptir. Neredeyse gündelik bir kullanıcının erişmek isteyeceği her şeyi Linux'da paket yöneticisi adını verdiğimiz mağazalardan indirebilirsiniz. Microsoft'un kendi mağazası olan Microsoft Store'da mevcut ancak Microsoft Store, Linux paket yöneticilerine kıyasla çok daha az uygulama içeriyor. Genel olarak uygulamaları web sitesinden indiriyoruz. Bu kulağa çok zor gelmese bile bir süre düşünüldüğünde bilgi seviyesi az olan kullanıcılar için tehlike de barındırıyor. Tarayıcıda bir uygulama araması yaptığınızda genelde en başta karşınıza reklamlı bağlantılar ya da resmi olmayan başka siteler çıkıyor. Kimi zaman bilinçli kullanıcılara bile dert olan bu detayı da bu maddeye eklemek istedim.
4-) Tamamiyle Özgür:
Linux'u özel kılan şeylerden birisi ise tamamen açık kaynaklı özgür yazılım olması. Bunun size ne etkisi olacağını merak edebilirsiniz, bunun en göze çarpan ve ilk katkısı Linux sürümlerinin tamamen bedava olması. Bir çok kişi Windows'u da ücretsiz şekilde kullanıyor. Ya forumda epey meşhur bir rehberi olan kms sunucu yöntemiyle ya da 10-20TL'lik anahtarlar alarak. Bu asıl konu değil, örneğin Microsoft, Windows 10 kullanıcılarına yakın bir tarihte güvenlik güncelleştirme desteğini geri çekecek ve kullanıcılardan bir yıl daha güvenlik güncellemesi alması için TL bazında yaklaşık 1000TL civarı bir ücret talep ediyor. Windows 11'e ise geçecek bileşenlere sahip olmayan milyonlarca bilgisayar bulunmakta. Bu bilgisayarlara Microsoft para öde ya da tehlikelere karşı korumasızsın diyor kısacası. Ödediğiniz takdirde ise sadece bir yıl sürecek bu koruma, Linux'da elbette böyle durumlar bulunmuyor. Paralı Linux sürümleri elbette bulunmakta ancak bu tamamiyle sizin tercihiniz olarak kalabiliyor. Çoğu Linux dağıtımının paralı sürümleri genelde bir destek paketi gibi. Size ekstra çok özellik vermiyor yani genel olarak yapımcılara bağışta bulunmuş oluyorsunuz. Kısacası para ödemeden sahip olduğunuz dağıtımda hiçbir önemli eksiğiniz bulunmuyor. Özgür yazılım olması sayesinde yaşadığınız hatalara forumlarda çok daha hızlı destek bulabiliyorsunuz.
5-) Herkese Uygun:
Linux'un önemli artılarından biri ise herkese uygun olması. Bu madde diğer maddelerle de bağlantılı olmakla birlikte öneminden dolayı yeni bir başlık altına koyuyorum. Linux'un çok fazla sürüme sahip olmasından dolayı neye ihtiyacınız varsa tam olarak onu bulabiliyorsunuz. Örneğin eğer oyun oynayan bir insansanız ve bilgisayarınızın buna optimize olmasını istiyorsanız "Garuda KDE Dr460nized" gibi ya da "Chimera OS" gibi dağıtımları kullanabilirsiniz, eğer Linux'a yeni yeni alışma sürecindeyseniz veya rahat bir kullanım istiyorsanız şu an benim kullandığım gibi "Zorin OS 17'"yi tercih edebilirsiniz (Bununda rehberi gelecek) Sisteminiz düşük bileşenlere sahipse bile çoğu Linux dağıtımı 1gb civarı ram kullandığından az kaynak kullanımından dolayı bilgisayarınızın performansını iyileşecektir. 1gb ram kullanımı özellikle Windows 11'in sistem gereksinimlerinin yanında oldukça rahatlatıcı duruyor.
6-) Gizlilik ve Güvenlik:
Windows, sizin gizliliğinize saygı duymayan bir işletim sistemidir. İlk kurulum ekranında Microsoft hesabıyla oturum açma şartı koşması da bunu kanıtlar niteliktedir. Arka planda tonlarca verinizi toplayarak bu verileri satarak gelir elde edip bir de bu verileri size karşı kullanıyorlar. Linux, açık kaynak olduğundan dolayı arka planda bir şey yapmadığına emin olarak kullanabilirken Windows'da bunun tam aksi bir görünüme sahip. Daha bir süre önce duyurdukları Recall adlı özellikle sizin tüm ekranlarınızı kendi kendine ekran görüntüsü alarak sizi anbean takip etmeye bile yeltendiler birkaç ay öncesinde hem de kritik güvenlik açıkları vererek. Bunların haricinde Linux kullanıcı sayısı Windows'dan çok daha az olduğundan hackerlerin hedefi Linux'dan ziyade Windows olacağından dolayı Linux daha güvenli bir işletim sistemidir. Daha güvenli olması virüs olmadığı anlamına gelmez ancak standart bir Linux kullanıcısına virüs bulaşma ihtimali bir standart Windows kullanıcısına katbekat daha azdır.
7-) Terminal:
Çoğu kişinin Linux'a geçmesinin önünde bir engel olan Terminal aslında bu listenin en önemli maddelerinden biri. Terminal biraz korkunç ve karmaşık gözükse bile aşina oldukça yavaşça vazgeçemeyeceğiniz bir özellik oluyor. Her işleminizi birkaç kelime yazarak halledip işinizi kolaylaştırmayı istemez miydiniz? Elbette eğer bu tarz şeylerle uğraşmak istemezseniz terminali gündelik kullanımınızda hiç kullanmayarakta her işinizi görebilirsiniz. Günümüzde Windows'da dahi bazı işleri hallederken Powershell kullanmak gerekiyorken Terminal'in varlığından dolayı Linux'dan çekinmenize gerek yok kesinlikle.
Rehberlerimi bu konudan takip edebilirsiniz yakın tarihte konuyu güncelleyeceğim:
Remi - Tüm rehberlerim ve araştırmalarım
Merhabalar dostlar. Tüm rehberlerimi ve araştırma yazılarımı bir arada toplamak için bu konuyu açıyorum yeni rehber yaptığımda yada araştırma yazısı yazdığım zaman bu konuyu güncelleyeceğim. Steam profil güzelleştirme rehberi serisi: Level Atlama Çizim Vitrini ekleme 1. bölüm Çizim Vitrini...
forum.donanimarsivi.com