O disk kolay kolay yamulmaz. Yamultmak için 200le falan giderken aniden basıp durmasını beklemen lazım.Sıcak olan herhangi bir metale su dökünce yamulur tamam. Yağmurlu havada yola çıkan bir araçta fren diskleri ve balataları sürekli ıslandığıniçin belli bir ısı derecesini geçemez. Ayrıyeten fren sisteminde bir sıkıntı çıkması için belli bir derece üstüne çıkması lazım bu da aşırı zorlayınca mümkün olur. Anlatan adamlar YouTube kanalınında araçların mühendislik ile alakalı konularını anlatan iki ODTÜ mezunu otomotiv mühendisi arkadaş var takip etmeni tavsiye ederim.
Kral az buaçuk dik bir yokuşu boşta inersek ne oluyorFren şişmez. Şişti diye tutmamazlıkta yapmaz.
Onca mühendis onu düşünememişte araba mı yapmış?
Öyle bir şey yok
Mesaj otomatik birleştirildi:
O disk kolay kolay yamulmaz. Yamultmak için 200le falan giderken aniden basıp durmasını beklemen lazım.
Sıcak diske su vurunca çat diye yamulmaz.
Frenin tutmaması için merkezlerde sıkıntı olması lazım (balata disk yeni olması dahilinde)
Frenleri kaç yıllık hangi marka diskleri ne durumda malzeme eskidikçe her şey olabilir.@Denizgezen kısa mesafeden bahsetmek doğru olmaz bence arkadaş uzun yolda aynısını yaparsa problem yaşabilir.
O kanalın videolarına ara sıra bakıyorum.@Denizgezen kısa mesafeden bahsetmek doğru olmaz bence arkadaş uzun yolda aynısını yaparsa problem yaşabilir.
Kaç yıllık değil de kaç km önce değişti olarak bakmak lazım.Frenleri kaç yıllık hangi marka diskleri ne durumda malzeme eskidikçe her şey olabilir.
Kral az buaçuk dik bir yokuşu boşta inersek ne oluyorO kanalın videolarına ara sıra bakıyorum.
Faydalı vs. Diyor. Kaç tane araba gördüm kompresörün etkisiyle kol çıkaran krank kesen.
Triger kopmasıyla aynı olaya denk oluyor.
2 kuruş az yaksın diye komple motoru ele almasın birde
Kaç yıllık değil de kaç km önce değişti olarak bakmak lazım.
Bu konuyu bilmekle araba tamirciliğinin ne alakasını düşünüyorum ama bulamadım. Her araba sürücüsü bu konuyu bilir ve önemser çünkü fren çok önemlidir. Benim bahsettiğim uzun yokuşlar daha önce hiç Ölüdeniz'e iniş yaptın mı bilmiyorum ama eğer bu yokuşu frenle inersen aşağı indiğinde balataların yanar frenlerin tutmamazlık yapar. Birçok kişi gördüm böyle aşağı indiğinde balataları yakan.O kadae tecrübe diyorsun . Beni de eğiten öğreten adam 86 yılında bu mesleğe başlamış şimdi ben senin anlattıklarına inanasım gelmiyor gelmez de.
Ben görüp söylüyorum. Her araba süren tamirci gibi konuşuyor.
Sen bir rampa iniyorsun mesela bastın debriyaja baskı balatayı bastı çatal merkezi bastı vites dişlisi difransiyelden ayrıldı ve tekerin hareketi şanzımana aktarılmıyor.Kral az buaçuk dik bir yokuşu boşta inersek ne oluyor
Motor devreden mı çıkıyor
Sadece pedal freni mi çalışıyor arabayı pedal frenindeki diskler mi durduruyor
Yokuşta boşta inmenin motora bir zararı varmı pekiSen bir rampa iniyorsun mesela bastın debriyaja baskı balatayı bastı çatal merkezi bastı vites dişlisi difransiyelden ayrıldı ve tekerin hareketi şanzımana aktarılmıyor.
Fren pedalına basıyorsun ve üst merkez balataya basan pistonu (örneğin ön iki merkeze) hidrolikle dolduruyor ve balata diske sürterek aracı durduruyor.
Retarder fren patlamasın diye değil disk bitmesin diye gir googleye bak. O adamlar bir diski 100 bin km kullanırken. Normal otomobil 60 bin km de bitirir( misal) fiyat farkı da oranla hesap edersen kamyoncuların neden lastiklere tel attırıp kaplama yaptıklarını anlarsın.Bu konuyu bilmekle araba tamirciliğinin ne alakasını düşünüyorum ama bulamadım. Her araba sürücüsü bu konuyu bilir ve önemser çünkü fren çok önemlidir. Benim bahsettiğim uzun yokuşlar daha önce hiç Ölüdeniz'e iniş yaptın mı bilmiyorum ama eğer bu yokuşu frenle inersen aşağı indiğinde balataların yanar frenlerin tutmamazlık yapar. Birçok kişi gördüm böyle aşağı indiğinde balataları yakan.
Ayrıca frenler şişti diye tutmamazlık yapmaz demişsin ama kamyonların frenleri şiştiği için patlar ve tutmaz. Bu yüzden çoğu kamyoncu yokuş inerken retarder kullanır. Umarım anlatabilmişimdir.
Yok ama araba araştırmalara göre çok yakıyormuş öyle diyorlar.Yokuşta boşta inmenin motora bir zararı varmı peki
Usta oynasın o önemli değilRetarder fren patlamasın diye değil disk bitmesin diye gir googleye bak. O adamlar bir diski 100 bin km kullanırken. Normal otomobil 60 bin km de bitirir( misal) fiyat farkı da oranla hesap edersen kamyoncuların neden lastiklere tel attırıp kaplama yaptıklarını anlarsın.
Fren şişip patlayan bir araba görmedim daha . En as 5 yıldır çalışıyorum bu meslekte bir tane görmedim. Bana denk gelmedi deme öyle bir şey yok çünkü
Yok ama araba araştırmalara göre çok yakıyormuş öyle diyorlar.
O yakrığını hissetmessin ama o kadar. 1 2 lira oynar depoda
Kesinlikle tavsiye edilmeyen bir şey. Hem yakıtı fazla yakar hem de vites boşta olacağı için sen frene basacağın için disklerin aşırı ısınmasına ve fren balatalarının tutunamamasına sebebiyet verir.Yokuşta boşta inmenin motora bir zararı varmı peki
Tamam sen öyle yap o zaman. Sonra frenlerin tutmadığı zaman anlarsın.Retarder fren patlamasın diye değil disk bitmesin diye gir googleye bak. O adamlar bir diski 100 bin km kullanırken. Normal otomobil 60 bin km de bitirir( misal) fiyat farkı da oranla hesap edersen kamyoncuların neden lastiklere tel attırıp kaplama yaptıklarını anlarsın.
Fren şişip patlayan bir araba görmedim daha . En as 5 yıldır çalışıyorum bu meslekte bir tane görmedim. Bana denk gelmedi deme öyle bir şey yok çünkü