Yaşınız kaç bilmiyorum ama sizinki paranoyaklık. Akıllı telefon kullanıyorsanız, zaten bilgilerinizin 3. Kişilerle paylaşılacağını baştan kabul ediyorsunuz.
Kapitalist düzen bir şeyler satmak üzerine kurulu. Akıllı telefonlarda da , bir şeyler satın almanızı kolaylaştıran yığınla uygulama var. Navigasyon,eğitim ve bankacılık uygulamaları gibi spesifik bazı uygulamaları geçin, geriye kalan tüm uygulamalar, size bir şeyi satın aldırmak üzerine tasarlanmış. E bu adamlar sizin neyi sevdiğinizi nasıl bilecek, çerezlerden,instadan arattıklarınızdan biliyorlar. Önce bu uygulamaları tasarlıyorlar, ünlü ediyorlar, sonra sizin beğenilerinize ilişkin bilgi topluyorlar. İnsta ve tiktok, bu işi en iyi yapan iki mecra.
Eskiden facebook da vardı ama Facebook, veri toplama konusunda kallavi bir ceza yedi Ab’den. Oradaki husus, kullanıcıların onayını almadan verilerini 3. Kişilerle paylaşmasıydı facebookun. Artık onay alıyor. Zaten onay vermezseniz, sitryi kullanamıyorsunuz. Aynısı uygulamalar için de geçerli. Android marketten hangi uygulamayı indirirseniz, onay vermeniz gerek. Yoksa o uygulamayı yükleyemiyorsunuz.
Google , arama motoruna satın alma ile ilgili ne yazarsanız, (örn; 10k en iyi telefon gibi)bannerlarda karşınıza çıkarır. Çünkü google, çerez kullanır.
Zamanında blackberry de bb messenger üzerinden yapılan tüm mesajlaşmaların, önce kanadadaki sunucuya , ondan sonra karşıya gönderilmesinin ortaya çıkması üzerine büyük bir ceza yemişti. Ancak bb, yablış hatırlamıyorsam, mesaj içeriğini depoluyordu.
Şu anda gelinen nokta; mesajlaşma uygulamalarının, mesajları depolamadığının Taahhüdünü vermek zorunda. İnandırıcı mı? Değil, ancak yapacak bir şey yok. Whatsapp kullanmak zorundayız. Biz kullanmasak bile, iş hayatında ve sosyal hayatımızda karşımıza çıkıyor. En bilindik cümle “ whatsapp dan at kardeşim” değil midir? Nasıl kullanmayacaksınız? Ha, ben dağda mağarada yaşayacağım, elektrik va kullanmayacağım derseniz, o başka.
O kadar ileri gitmeyin, internet kullanıyorsanız ( ki foruma başlık açtığınıza göre kullanıyorsunuz) , issler, sizin hangi sitelere girdiğinizi bilebilirler. Telefonunuzda aradıklarınız, operatörler tarqfından kayıtlıdır. Telefonunuzun konumu yine kaydedilir. Ancak sizin mesajlarınız kaydedilmez. Ben mahkemeden hts kayıt bilgilerini istediğimde sadece o telefon numarasının kiminle konuştuğunu öğrenebilirim. Detay gelmez. Yani konuşma metinleri gelmez. Operatörler bu bilgileri saklamaz. Sadece hattın , hangi numarayla kaç dk konuştuğu bilgisi gelir.
Yani
1) akıılı tel kullanıyorsanız
2) sosyal medya hesabınız varsa ve
3) whatsapp kullanıyorsanız;
Zaten bilgilerinizi paylaşmaya onayınız vardır. İnanın swiftkey bu sitelerin yanında melektir, çok masumdur.