Yazılımı.
iOS Android'lere göre çok daha stabildir üstüne parmak basarım.
Android kullanan kaç marka var? Sayalım.
Samsung
Xiaomi
Oppo
Huawei (her ne kadar HarmonyOS çıksa bile hala Android kurulu olan cihazları var.)
Realme
Poco
OnePlus
ZTE
Google
Belki de bir bu kadar markayı saymamışımdır. Bu markalar her yıl birçok telefon çıkarıyor ki Samsung'un S, Note, A, M, F serileri gibi.
Bir marka her Android telefon için özel olarak detaylı optimizasyon yapamaz yaparsa bile üstüne durmaz. Çünkü her yıl onlarca telefon çıkarıyorlar. Ve işletim sistemleri kendilerine ait olmadığından Apple'ın iOS üzerindeki hakimiyeti kadar üzerinde duramayabilirler.
Android Google'ın işletim sistemidir. Diğer şirketler onu alıp Android üstüne kendi arayüz yazılımlarını kurarlar. Ve bu yazılım direkt Android'le gelmediğinden dolayı şişme yapabilir. Sadece bu arayüz yazılımları da değil Android'in doğasında var bu.
Eminim ki 2 yıl kullandığınız Android telefonunuzda,
X uygulama yanıt vermiyor veya X uygulama durdu hatası almışsınızdır.
------------------------------------------------
Telefon ömrü
Bir Android telefonun ömrü maksimum performans için 2 yıldır. Daha üstünde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. İllaha yaşamanız gerekmez ama yaşamanız olası. Aldığınız zamanın amiral gemisini aldıysanız bilemem ama sizin iPhone alacağıma 2000 TL'lik telefon alırım dediğiniz telefonlarda yaşamanız olası.
Android telefonlar en yüksek amiral gemileri için belki 3 defa büyük güncelleme alırlar. Düşük orta seviye için bu belki 1 belki 2'dir.
Ama hangi iPhone modeli olursa olsun bu süre 5 veya 6 yıldır. Yani bu 5 6 yılda her yeni özellikten (donanımsal olanlar harici) faydalanabilirsiniz.
Tabi Android telefonun güncelleme almaması aslında günlük yaşantıda sıkıntı çıkarmaz ama ben sürekli güncelleme almak istiyorum diyenleri 1 2 güncellemeden sonra mahrum bırakır.
-------------------------------------------------
Batarya konusunda ise kimse kusura bakmasın yeni iPhone'lar bu konuda iyi.
6S,7,8, SE 2020 gibi küçük telefonlar küçük olduğundan bataryaları kötü ama büyük kasalıların hakkı yenmemeli.