Dostum bak şöyle özetliyim sana bu durumu;
ALTIN = Paranın enflasyon karşısında değerini korur. Farklı para birimlerine nazaran daha güvenilirdir.
FAİZ = Milyonların varsa rahat kazanç, ama rahat kazanç karşılığı olarak paran bankada değer kaybeder. Milyonların yoksa 10.000tl yi 1 sene bankada bekletip dokunmazsan sana ayda 400 tl para verir.
Bitcoin vb. = Boş safsata, fiziki olmayan, karı zararı olmayan, bir iş icra etmeyen bir şeyin değerini bilemeyiz, sadece arz talep belirler. Herkes bitcoini daha yüksek seviyelerden satma hayali ile alıyor, gün gelir satacak birisini bile bulamazsın.
Borsa = Yatırım yapabileceğin, paranı koruyabileceğin, bitcoin gibi sabah akşam mum grafik bakmana gerek olmayan yatırım aracıdır. Şirketlere ortak olup beraber zengin olursun. tabii ki de borsa da risk işi ve işte burada devreye paranı yatırabileceğin güvenilir şirketler giriyor.
Paranı katlamak istiyorsan ve biraz zamanın da varsa BIST100 hisseleri al- sat yaparsın kısa vade.
Ama yok ben grafik kovalamak istemiyorum, param çoğalsın ve güçlensin istiyorsan BIST30 al unut.
Fon = Hep derler ya borsa iyi iyi de ben anlamıyorum ve zamanım yok keşke birisi benim için yapsa. İşte fon da bu demek. Türkiyenin her bir yanından fona para koyan kullanıcılar, bankaların yatırım danışmanları ve risk yöneticileri ile profesyonel bir al-sat politikası izler. Sen paranı verirsin, onlar senin paran ile borsa oynar. Sene sonunda paranı geri alırsın.