PC Ekranı Glitchleniyor

Appplee

80+
Reaksiyon skoru
7
Merhaba, 3-4 gündür yaşadığım garip bir olay var, sorunun neden kaynaklandığını bir türlü anlayamadım. Sorunum şu: PC'yi akşama doğru kapatıyorum ve akşama kadar hiçbir sorun yaşamıyorum herhangi bir ekran bozulması vs. vs. Hiçbir sorun yaşamıyorum, sabah gelip PC'yi açtığımda anlamadığım bir şekilde ekran full glitchli oluyor. Anakartımın tam modelini bilmiyorum ama ASUS'un ASUS yazısı falan glitchli geliyor bayağı, PC'nin masaüstü ekranına falan ulaşabiliyorum ama glitchten dolayı hiçbir şey göremiyorum. Sonrasında PSU düğmesini kapatıp Power tuşuna 15-30 sn basılı tutuyorum bazen işe yarıyor bazen işe yaramıyor ekran geri geliyor. Yani her sabah 1 saat bununla uğraşmak zorunda kalıyorum, sonradan düzeliyor. Monitörümden veya ekran kartımdan dolayı olduğunu da düşünmüyorum çünkü bu sorunu sadece PC'yi sabah ilk açtığımda yaşıyorum daha sonra hiç yaşamıyorum ayrıca ne oyunlarda bir kasma donma var, ne bilgisayarda, ne monitörde, her şey normale dönüyor ama sadece sabah ilk açtığımda bu durumu yaşıyorum. Sizce sorun neden kaynaklı olabilir?
Bahsettiğim glitch bu şekilde, dediğim gibi sabah PC'yi açtıktan sonra ilk 1 saat yaşıyorum bu durumu, daha sonrasında hiçbir sorunla karşılaşmıyorum.
1771595959631.webp

RAM:
Kingston 16GB FURY Beast Black 5200 MHz CL40 DDR5 Single Kit
SSD:
Kingston NV2 1TB NVMe PCIE 4.0 Okuma 3500MB-Yazma
Ekran kartı:
ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti OC 8GB GDDR6 128 Bit
Anakart:
ASUS Prime A620M-K 6400MHz (OC) DDR5 Soket AM5 M.2
İşlemci:
AMD Ryzen 5 7500F MPK 3.7GHz 32MB 6 Çekirdek AM5
Monitör:
MSI Optix G2712 27" 1 ms Full HD IPS 170 Hz

Senin monitörün cold start sorunu yaşıyor gibi duruyor. Yani monitörün içindeki lehimler veya bağlantı parçaları gece soğuyunca temassızlık yapıyor, ısınınca (genleşip yerine oturunca) düzeliyor. 1 saat uğraştıktan sonra düzelmesinin tek sebebi de bu olabilir.

Şunları bir dene:

-Isı Testi: Sabah ekran o haldeyken monitörün alt çerçevesine (ekranın kendisine çok yaklaştırmadan) fön makinesiyle uzaktan sıcak hava tut. Eğer 1-2 dakikada düzelirse suçlu kesinlikle monitördür.

-Hertz Düşür: Sabahları bilgisayarı açınca ayarlarından ekran yenileme hızını (Hz) düşür (mesela 144'ten 60'a çek). Görüntü gelirse monitörün ömrü dolmaya başlıyor demektir.

-Başka bir monitör/Tv Bağla: Aynı sorunu yaşadığın bir sabah kasayı televizyona veya başka monitöre bağla. Görüntü netse sorun monitördedir, değilse ekran kartındadır.

Geri