Öncelikle neden çiplerimizi öğrenmek önemli ondan bahsedelim. Bir örnek vericem. Mesela bir RAM alacaksınız. Adata D30' da karar kıldınız. Çünkü markasını beğendiniz. Lakin 15 TL ucuza NeoForza olduğunu gördünüz. Kararsız kaldınız ve markadan dolayı kararınızı Adata' dan yana yaptınız. Lakin bu iş öyle değil. NeoForza daha kaliteli ve Overclock performansı olan bir RAM. Peki bunu bilebilir miydiniz? Hayır. Zaten benim rehberim de almadan önce öğrenme amacıyla değil. Benim rehberimin amacı aldıktan sonra çipini görmek. Yani RAM' in kendisini. Dış kalıbı isterse Dominator Platinum olsun. Çipi Kötü olunca Dominator oluyor size LPX' in ışıklısı. Neyse. Şuan kullandığınız çipin hangi çip ve kimin üretimi olduğunu öğrenmek için:
FreeWare olan versiyonu indiriyoruz. Sonra inenleri klasöre çıkartıyoruz.
Alıntıyı görüntüle
Thaiphoon olanı açıyoruz. Önemli nokta. Yönetici olarak açılması lazım programın.
Program açılınca karşımıza böyle bir ekran gelicek:
Alıntıyı görüntüle
Bu ekranda EEPROM yazısı var yukarıda. Biraz sol üst tarafta kalıyor. Ona basıyoruz. Bastıktan sonra çıkan seçeneklerde en altta RAM sayısına göre benzer şey yazar. O şey ''Read SPD On SMBus'' yazısıdır. 2 tane RAM varsa 2 tane. 1 tane var ise 1 tane seçenek çıkar. 2 tane seçeneğiniz varsa 2' sinide bakmalısınız. Eğer tuşa bastıysanız ve uyarı geldiyse Ignore tuşuna basın. Mesela bende bu şekilde. Solda RAM' in markası ile ilgili bilgiler, sağda ise Çip ile ilgili bilgiler yazar. Sağ üstte yazan çip üreticisi, altındaki çipin kodu yine altındaki türü, Die density yazan ise Çipin kendisi. Kısaltmak isterseniz sadece sağ üst ve Die Density'e bakmanız yeter.
Mesela benim çipim Hynix ve Die ise C. ''Hynix C die.'' Sadece die density' e baksak olmaz mı peki?
Hayır olmaz. Çünkü C olan 2 die var. Hynix C Die ve Samsung C Die. Bu yüzden markaya bakmak çok önemli. Hynix C, Samsung C' ye göre çok daha iyi bir çip.
Rehberim bu kadardı. Çipiniz ile ilgili sorunuz olur ise yorumlarda belirtebilirsiniz. İlk konumu da rehber ile yapmak istedim.
Eş zamanlı rehber olarak açıyorum. 2 forumda da aynı anda yayınlayacağım rehberlerimi artık.
Öncelikle neden çiplerimizi öğrenmek önemli ondan bahsedelim. Bir örnek vericem. Mesela bir RAM alacaksınız. Adata D30' da karar kıldınız. Çünkü markasını beğendiniz. Lakin 15 TL ucuza NeoForza olduğunu gördünüz. Kararsız kaldınız ve markadan dolayı kararınızı Adata' dan yana yaptınız. Lakin bu...
forum.shiftdelete.net
Başta örnek verilen RAM' ler 3000 MHz olan versiyon içindir.
NeoForza Ürün Kodu:,
NMUD480E82-3000DB11
Adata D30:
AX4U300038G16A-SR30