Neler Yeni

RTX 4080+ Ryzen 7900x donma/kitlenme sorunu

Byte

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
242
İsim
Burak B
Expo ram ne oluyor bilmiyorum ancak ramleri amazondan 6000 mhz etiketi ile satin aldim. Herhangi bir mudahelesiz ramleri 4800MHz olarak goruyor pc ve aylardir bu sekilde kullanırken bu kitlenme sorunlarini yasadim. Driverlar icin genelde uretici sitenin onerdigi program veya dogrudan driver pack ne ise onu kurdum. Islemcinin destekledigi max frekans 5200 gorunuyor internette o yuzden suan 5200e aldim ve kademeli olarak dusurup sorunsuz araligi bulmayi denemeyi dusunuyordum. 4 slotta 2 ram kullaniyorum ve suanki takili pozisyonda ramlerin yerini degisitirince veya da diger 2 slota takinca pc acilmiyor. Elimdeki ramlerle pcnin acildigi tek kombinasyonda kullaniyorum. Son olarak ram ve anakartim uyumlu mu nasil anlarim bilmiyorum :/ buna nasil bakabilirim ?
Belleklerin anakartın ile uyumlu gözüküyor. BIOS' dan EXPO açıp 6000 MHZ de devam edebilirsin. Hata almaman gerekiyor.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2024-04-11 135910.png
    Ekran görüntüsü 2024-04-11 135910.png
    147.4 KB · Hit: 26
  • Ekran görüntüsü 2024-04-11 135856.png
    Ekran görüntüsü 2024-04-11 135856.png
    9.4 KB · Hit: 25
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
doğukan derin
Belleklerin anakartın ile uyumlu gözüküyor. BIOS' dan EXPO açıp 6000 MHZ de devam edebilirsin. Hata almaman gerekiy
Bios ana ekranda expo diye bir secenek cikiyor onu acinca AI Tweaker aktiflestirirsen garsnti disi kalabilir diye bir uyari veriyor. Yapay zeka destekli oc modu gibi bir sey mi bu expo ?

Byte

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
242
İsim
Burak B
Bios ana ekranda expo diye bir secenek cikiyor onu acinca AI Tweaker aktiflestirirsen garsnti disi kalabilir diye bir uyari veriyor. Yapay zeka destekli oc modu gibi bir sey mi bu expo ?
EXPO ram frekansını arttıran bir özellik. RAM üreticisi tarafından onay verilmiş expo için. EXPO açınca profil çıkması lazım 1 ve 2 diye. 1 i seçip devam edebilirsin. AI Tweaker Asus tarafından sunulmuş ek hız aşırtmadır.

KanJi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
20
İsim
Serdar özgümüş
Expo ramlar : inteldeki xmp (Extreme Memory Profile) diye adlandırılan ramlere voltaj vererek o desteklenen frekanslara cıkma olayıdır. Uyumlu expo ramlar anakartın sitesinde belirtilmiş modellerdir. Farklı ramlar desteklermi destekler ama ozellikle amd'nin tavsiyesi ve kullanıcıların %80'lik dilimi uyumlu expo ram seçiminde bulunur.

Soyle bir geri bildirim vermişsin (ramlerin yerini degisitirince veya da diger 2 slota takinca pc acilmiyor. ) bu olayı tekrar denemeni rica edicem ama su sekilde tek slot ve tek şekilde deneyip goruntu aldığın zaman diğer slotunada 2. rami takip tekrar pc 'yi açmayı dene açılırsa bu sekilde biraz kullan eğerki açılmazsa ram'leri ilk haline (açılır haline) geri çevirmen ve anakartını değişim için servise gondermeni tavsiye edicem cunki slot bazlı sorun yaşıyor olabilirsin nekadar pek ilgisi olmasa bile ileride 4x4 ram kullanma ihtiyacından ötürü ram takarsan slotların cevap vermeyecektir.

Günü kurtarma peşinde olmaktansa sorun cıkaran parcayı çözümlemek daha mantıklı geliyor. Son sistem bir pc kullanıyorsun bu seni marka değerinin gozunde kuculmesine kadar itebilir. Gercekten bir servis tarzı yerden'de destek alabilirsin sorunun parça bazlı ise canlı test şeklinde parça değiştirip deneme ile cozulecek gibi geliyor bana

Bu arada amd dd5 sistemlerdeki en coksorun cıkartan ve en hassas donanım parçası ram'dir. Bircok işlem ram,ram'in frekansı ve cl geçikme değeridir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
doğukan derin
Expo ramlar : inteldeki xmp (Extreme Memory Profile) diye adlandırılan ramlere voltaj vererek o desteklenen frekanslara cıkma olayıdır. Uyumlu expo ramlar anakartın sitesinde belirtilmiş modellerdir. Farklı ramlar desteklermi destekler ama ozellikle amd'nin tavsiyesi ve kullanıcıların %80'lik dilimi uyumlu expo ram seçiminde bulunur.

Soyle bir geri bildirim vermişsin (ramlerin yerini degisitirince veya da diger 2 slota takinca pc acilmiyor. ) bu olayı tekrar denemeni rica edicem ama su sekilde tek slot ve tek şekilde deneyip goruntu aldığın zaman diğer slotunada 2. rami takip tekrar pc 'yi açmayı dene açılırsa bu sekilde biraz kullan eğerki açılmazsa ram'leri ilk haline (açılır haline) geri çevirmen ve anakartını değişim için servise gondermeni tavsiye edicem cunki slot bazlı sorun yaşıyor olabilirsin nekadar pek ilgisi olmasa bile ileride 4x4 ram kullanma ihtiyacından ötürü ram takarsan slotların cevap vermeyecektir.

Günü kurtarma peşinde olmaktansa sorun cıkaran parcayı çözümlemek daha mantıklı geliyor. Son sistem bir pc kullanıyorsun bu seni marka değerinin gozunde kuculmesine kadar itebilir. Gercekten bir servis tarzı yerden'de destek alabilirsin sorunun parça bazlı ise canlı test şeklinde parça değiştirip deneme ile cozulecek gibi geliyor bana

Bu arada amd dd5 sistemlerdeki en coksorun cıkartan ve en hassas donanım parçası ram'dir. Bircok işlem ram,ram'in frekansı ve cl geçikme değeridir.
Bilgisayarda çok fazla datam var ve şuan işlerimi idare edecek yedek bilgisayarım olmadığı için mecburen pcye yük bindirmeden kullanıyordum 5 6 aydır. Yoksa ben de sağlam bir kontrolden geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Şuanda 5200 mhzde manuel olarak ayarlı gün içinde sorun yaşamadım. Durum tekrarlarsa expo açmaya ve yine aynı şey olursa ramleri tek tek takıp çalıştırmakla alakalı değişikliği deneyeceğim ve frekans düşüreceğim kademeli olarak. Önerilerin ve ilgin için çok teşekkür ederim. @Byte hocam siz de çok sağolun tekrardan.

Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
doğukan derin
Arkadaşlar az önce tekrar bir çökme yaşadım cs go oynarken kitlendi pc. Acaba bu çökme ile alakalı bir log vs tutuyor mu pc kendiliğinden bu kayıtlara ulaşmam mümkün mü ?
Edit:Expo 6000mhz ile de kitlendi 1 saaat olmadı

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
muhammed enes çetin
Arkadaşlar az önce tekrar bir çökme yaşadım cs go oynarken kitlendi pc. Acaba bu çökme ile alakalı bir log vs tutuyor mu pc kendiliğinden bu kayıtlara ulaşmam mümkün mü ?
aynısını yaşıyordum tüm testleri yaptım kafayı yemek üzereyken ssd değiştim sorun çözüldü %90 olasılıkla ssd diyorum

Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
doğukan derin
aynısını yaşıyordum tüm testleri yaptım kafayı yemek üzereyken ssd değiştim sorun çözüldü %90 olasılıkla ssd diyorum
Maddi imkanım bu ara çok elvermiyor parça değişikliğine sorunun ssd den olduğunu kesin tespit etmedikçe kaynak ayırmam mümkün değil ama aklımda bulunsun fırsat bulursam deneyeceğim farklı bir ssd yi teşekkürler.

samaras00

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,495
İsim
veli gok
İlgilendiği Kategoriler
TEKNOLOJİ
Maddi imkanım bu ara çok elvermiyor parça değişikliğine sorunun ssd den olduğunu kesin tespit etmedikçe kaynak ayırmam mümkün değil ama aklımda bulunsun fırsat bulursam deneyeceğim farklı bir ssd yi teşekkürler.
Tanıdık birinden alabilirsen o da olur .
Birkaç gün kullanıp vereceğim de

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,017,348
Üyeler
161,270
Son üye
Onur002
Top Bottom