7800 XT 4070'ten %7 daha iyi, 4070 Super'de 7800 XT'den %8 daha iyi. İki tane 4070'in arasında konumlanıyor.
Yaklaşık 2 aydır 7800 XT kullanan birisi olarak bu sitede bunu defalarca kez ifade ettim. 2 ay içerisinde sadece World of Warcraf oyununda sorun yaşadımki yaşadığım siyah ekran sorunu tamamen World of Warcraft'ın 7000 serisi ekran kartları ile olan garip sorunu. 2023 yılında yayınlanan Dragon Flight paketinden beridir süre gelen bir sorun bu. Yani World of Warcraft oynamıyorsanız böyle bir sorun ile karşılaşmayacaksınız demektir.
Bahsettiğim sorun ile ilgili sayfalarca yorumu buradan okuyabilirsiniz.
Hello Blizzard engineering team. Could we have an acknowldgement for the video driver time-out for AMD graphic cards and find a solution for this ASAP please? Description A problem with your hardware caused Windows to stop working correctly. Problem signature Problem Event Name...
eu.forums.blizzard.com
Bir türlü düzeltilemeyen bir sorun bu maalesef. DX12 ile çatır çutur çöken oyun DX11 ile daha stabil. Bundan 2 sene öncesine nazaran daha iyi durumda nispeten ama sorun aslında Windows'un ta kendisi bu konuda. Bunu kendim test ederek gördüm. Ben şu an World of Warcraft'ı Linux Mint'te oynuyorum. 1.5 aydır sıfır sıkıntı.
Bunların dışında ne bir driver timeout ne de başka herhangi bir çökme sorunu ile karşılaştım. Tereyağı gibi akıyor ekran kartının performansı. Ben Minimal kurulum yaptım ve MSI Afterburner ile de fan eğrisi oluşturdum. Adrenalin'in Full kurulumunda da fan ayarı yapabiliyorsunuz ama bazen ayarları bir türlü tutmuyor Adrenalin.
Geçtiğimiz çılgın Kasım indirimlerinde ekran kartını almadan önce 1 hafta boyunca o forum senin bu forum benim araştırdım. " Sorun yaşıyorum " diyenler 6 kişi ise " yaşamıyorum " diyenler 4 kişi. Hani rakam vermek gerekirse böyle anlatabilirim. Ardından aldım kalemi, kağıdı elime insanların yaşadığı sorunları, sahip oldukları sistemleri ve hangi işletim sistemini kullandıklarını tek tek not aldım. Evet bunu baya baya yaptım. Ardından bunları listeledim, kategorilere ayırdım ve bununla ilgili yakında rehber tadında bir şey yapmayı da planlıyorum çünkü YouTube'da bazı şeyler çok yüzeyler anlatılmş.
Windows 11'de sorun yaşayanlar daha fazla bu arada. Buradan aslında Windows 10'un daha stabil olduğunu anlayabiliriz.
Ben iki farklı diskte, biri Windows 11 diğeri Linux Mint işletim sistemlerinde sorun yaşamadım şu ana dek.
Şimdi bakmayın bu kadar anlattığıma işin uzmanı değilim ama benim bu AMD'de sorun yaşayan insanların genelinde ya ramlerden patlıyor çoğu kişi ya da ne olduğu belirsiz güç kaynağı ya da yetersiz güç kaynağı oluyor. Misal 7800 XT için AMD en az 700W bir PSU tavsiye ediyor. Onu da araştırdım. Güç kaynaklarında Ripple denen bir olay varmış. Yani voltaj dalgalanması demekmiş. Ucuz güç kaynaklarında bu değer daha fazla olduğundan sistemin stabil çalışmasına engel olabiliyormuş. Kaliteli güç kaynaklarında bu daha az tabii.
Reddit forumlarındaki bazı kullanıcılar Adrenalin yazılımından maksimum GPU frekansını kısarak sorunları çözmüş, bazısı ekran kartının çektiği güç için Power'ı +15 ya da +20 yaparak çözmeye çalışmış. Siyan ekran sorunlarının çoğunluğu ya kusuru kart ya da yetersiz / kalitesiz güç kaynağından oluyor bence ben ona ikna oldum. Sebebine gelince. Kartı ilk aldığım gün Furmark V2 ile test yaptım 1 saat boyunca. Sözde 260W çekmesi gereken ekran kartı hwinfo64'te maks power draw 367W gözüküyordu. Bunu görünce noluyor yuh falan dedim kendime. AMD'nin resmi forumlarında bununla ilgili de net bir bilgi yok...Zaten sorun anlık yüklenmelerde ortaya çıkıyor sanırım.
Sahip olduğum 7700 işlemciyi de alırken anakartın sitesinden uyumlu ram listesinden bakarak ona göre ram almıştım. Güç kaynağı olarakta imzamdaki ASUS TUF 750W Gold güç kaynağı aldım. Yorumumun başında da bahsettiğim gibi World of Warcraft harici hiç bir oyunda ne çökme ne herhangi bir siyah ekran ya da driver timeout sorunu yaşamadım. Hatta bu yorumu yazmadan 2 saat önce tam 18 tane oyunu 1440p'de oynayıp benchmark videosu hazırladım ve videoyu Vegas Pro 17'de render yaptım, o kısımda da sorun çıkmadı.
Aslında daha bahsetmem gereken çok fazla adım var ama onu hazırlamak istediğim rehber tadındaki yazıma saklamak istiyorum herkes faydalansın diye. AMD eski yıllardaki yazılım ve driver hatalarından ders almış gibi gözüküyor. Kapı komşum 2.5 yıldır 6700 XT kullanıyor. Bir kere şikayet ettiğini görmedim. Umarım daha da ilerleme kaydeder AMD.
Yazı biraz uzun oldu, kusura bakmayın lütfen