Yardım Sistem yavaş boot ediyor

bios üzerinden expoyu kapatıp bir deneyin süreler kısalıyor mu. 6000mhz üstü ramlerde amd sistemlerde bu sorun çıkabiliyor.
DDR5 sistemlerin genel sıkıntısı bu sanırım. Benim sistem de böyle
Mcr açık zaten hocam da gear down mode fps azaltıyormuş bildiğim kadarıyla. Açıkçası artık ayarlara pek de bulaşmamaya karar verdim 😃 Gittikçe süre kısalıyor zaten.
Bende 14400f ve z790 anakart var bende de 11.4 saniye yazıyor. 4 aydan fazladır kullanıyorum pc'yi ramleri değiştirdim falan ama boot hızı değişmedi. İlk açılırken siyah ekranda çok bekliyor ondan sonra hızlı açılıyor. Siyah ekranda beklerken kasanın ışığı yanıp sönüyor. Eski bilgisayarım 5600x'li ddr4 bir sistemdi ve çok hızlı açılıyordu. söylenilen gibi belki ddr5 ile ilgili bir durum olabilir.

Son düzenleme:
İ7 4790 işlemciyle msi h81m-p33 anakart kullanıyorum. Tuşa dokunduğumdan (anakartın boot süresi + işletim sisteminin boot süresi toplamda) 6 ya kadar saymamla masaüstündeyim. W10 ile

Geç açılmanın DDR5 lerin genel sıkıntısı olarak biliyorum. Hem Win 11 tonla gereksiz şey toplamış arkaplana 10 saniyeye açılıyorsa şükredin :D

BIOS'tan şunları kontrol edermisin:

MCR (Memory Context Restore) özelliğini BIOS'tan aç.

Bu özellik RAM yeniden eğitimini atlayarak açılış süresini kısaltır. Ama her BIOS sürümünde düzgün çalışmayabilir. Açtıysan ve fark olmadıysa desteklenmiyor olabilir

Gear Down Mode’u BIOS’tan açmayı dene

Genelde kararlılık için kullanılır ama bazı sistemlerde açılışı da etkileyebilir.
Eğer sistemin stabil çalışıyorsa, açık bırakmana gerek olmayabilir ama denemekte fayda var
Bir de bunları deneyin:

fast Boot'u BIOS'tan aç

fast boot, sistemin her açılışta donanımları detaylı kontrol etmesini atlayarak hızlı başlatma sağlar.

bios’a gir. boot sekmesinde fast boot seçeneğini bul.
fast boot seçeneğini 'enabled' olarak ayarla.
bu ayar açılışı hızlandırır fakat bazı harici cihazlar (örneğin usb diskler) açılışta geç tanınabilir

Samsung 990 pro için optimizasyon yap.
samsung magician yazılımını indirip kur >
programı aç > firmware güncel mi kontrol et.
performance optimization sekmesine gir >
SSD’yi optimize et

Over provisioning ayarını yüzde 5 civarına ayarla

Samsung’un resmi NVME sürücüsünü kur,
performans artışı olup olmadığını gözlemle

Bir de bunları deneyin:

fast Boot'u BIOS'tan aç

fast boot, sistemin her açılışta donanımları detaylı kontrol etmesini atlayarak hızlı başlatma sağlar.

bios’a gir. boot sekmesinde fast boot seçeneğini bul.
fast boot seçeneğini 'enabled' olarak ayarla.
bu ayar açılışı hızlandırır fakat bazı harici cihazlar (örneğin usb diskler) açılışta geç tanınabilir

Samsung 990 pro için optimizasyon yap.
samsung magician yazılımını indirip kur >
programı aç > firmware güncel mi kontrol et.
performance optimization sekmesine gir >
SSD’yi optimize et

Over provisioning ayarını yüzde 5 civarına ayarla

Samsung’un resmi NVME sürücüsünü kur,
performans artışı olup olmadığını gözlemle
Hocam magician yüklü ve güncel zaten 😃 Fast boot seçeneği bu anakartta yok.

Geri