Bu konuda kullandığınız SSD disklerin detaylarını öğrenmenize yardımcı olacağım. Bir program yardımı ile bu işlemi yapıyoruz, SSD diskinizin tüm detaylarını güzelce gösteriyor. Bu işlem için SSD diskinizin kontrolcüsünü bilmeniz gerekiyor, aksi taktirde boş yere uğraşırsınız. Kontrolcünüzü öğrenmek için buradaki rehberime bakabilirsiniz. Parantez içerisinde görebilirsiniz. SSD diskiniz listede yoksa yazabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.
Diskinizin kontrolcüsünü öğrendikten sonra buradan uygun olanı indiriyoruz.
Ben, şu an Team GX1 adlı SSD diskim üzerinden yapacağım. SM2258XT var, "SMI flash id" indiriyorum. "smi_flash_id_ata" adlı dosyayı yönetici olarak açıyorum ve daha sonra böyle bir görüntü bizi karşılıyor. Gelen ekranda diskleriniz sırayla gözüküyor, hangisini yapacaksanız o sayıyı yazıp "Enter" tuşuna basın.
GX1 diskim, "0" olan disk gördüğünüz üzere. Bu yüzden "0" yazıp "Enter" diyorum.
Burada tüm bilgiler gözüküyor, gördüğünüz üzere gerçekten SM2258XT varmış. Sandisk 64 katmanlı 3D (BiCS) TLC NAND Flash yongaları varmış, katman sayısı ne kadar yüksek ise iyi. DRAM'e sahip olmadığını da görüyoruz, Channel kısmından kontrolcünün 4 kanallı olduğunu görüyoruz. Kanal sayısı ne kadar yüksek ise o kadar iyi diyebiliriz, tek bir çipe 256 GB sığdırabildiklerini de görüyoruz. 2 tane var, toplam fiziksel alan ise 512 GB ediyor ama disk 480 GB. Peki neden 32 GB ayrılmış? Nerede bu? Çünkü SSD disklerde bu arta kalan depolama miktarı, SLC ön belleği ve SSD aşırı tahsisi için kullanılabiliyor. Siz de SSD diskinizin detaylarına bakabilirsiniz. Sizden de ekran görüntüleri bekliyorum, herkes görsün.![Upside-down face :upside_down: 🙃](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f643.png)
Diskinizin kontrolcüsünü öğrendikten sonra buradan uygun olanı indiriyoruz.
Phison:
Diskiniz SATA ise ve Phison kontrolcülü ise "Phison flash id" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve Phison kontrolcülü ise "Phison nvme flash id" yazanı indirin.
SandForce:
Diskiniz SandForce kontrolcülü ise "SandForce flash id" yazanı indirin.
SMI: (Silicon Motion)
Diskiniz SATA ise ve SMI kontrolcülü ise "SMI flash id" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve SMI kontrolcülü ise "SMI nvme flash id" yazanı indirin.
Realtek:
Diskiniz SATA ise ve Realtek kontrolcülü ise "Realtek flash id" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve Realtek kontrolcülü ise "Realtek nvme flash id" yazanı indirin.
Marvell:
Diskiniz SATA ise ve Marvell 88NV1120 kontrolcülü ise "Marvell 88nv1120 flash id (SATA)" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve Marvell 88NV1160 kontrolcülü ise "Marvell 88nv1160 flash id (NVME)" yazanı indirin.
Diskiniz SATA ise ve Phison kontrolcülü ise "Phison flash id" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve Phison kontrolcülü ise "Phison nvme flash id" yazanı indirin.
SandForce:
Diskiniz SandForce kontrolcülü ise "SandForce flash id" yazanı indirin.
SMI: (Silicon Motion)
Diskiniz SATA ise ve SMI kontrolcülü ise "SMI flash id" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve SMI kontrolcülü ise "SMI nvme flash id" yazanı indirin.
Realtek:
Diskiniz SATA ise ve Realtek kontrolcülü ise "Realtek flash id" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve Realtek kontrolcülü ise "Realtek nvme flash id" yazanı indirin.
Marvell:
Diskiniz SATA ise ve Marvell 88NV1120 kontrolcülü ise "Marvell 88nv1120 flash id (SATA)" yazanı indirin.
Diskiniz M.2 ise ve Marvell 88NV1160 kontrolcülü ise "Marvell 88nv1160 flash id (NVME)" yazanı indirin.
Ben, şu an Team GX1 adlı SSD diskim üzerinden yapacağım. SM2258XT var, "SMI flash id" indiriyorum. "smi_flash_id_ata" adlı dosyayı yönetici olarak açıyorum ve daha sonra böyle bir görüntü bizi karşılıyor. Gelen ekranda diskleriniz sırayla gözüküyor, hangisini yapacaksanız o sayıyı yazıp "Enter" tuşuna basın.
GX1 diskim, "0" olan disk gördüğünüz üzere. Bu yüzden "0" yazıp "Enter" diyorum.
Burada tüm bilgiler gözüküyor, gördüğünüz üzere gerçekten SM2258XT varmış. Sandisk 64 katmanlı 3D (BiCS) TLC NAND Flash yongaları varmış, katman sayısı ne kadar yüksek ise iyi. DRAM'e sahip olmadığını da görüyoruz, Channel kısmından kontrolcünün 4 kanallı olduğunu görüyoruz. Kanal sayısı ne kadar yüksek ise o kadar iyi diyebiliriz, tek bir çipe 256 GB sığdırabildiklerini de görüyoruz. 2 tane var, toplam fiziksel alan ise 512 GB ediyor ama disk 480 GB. Peki neden 32 GB ayrılmış? Nerede bu? Çünkü SSD disklerde bu arta kalan depolama miktarı, SLC ön belleği ve SSD aşırı tahsisi için kullanılabiliyor. Siz de SSD diskinizin detaylarına bakabilirsiniz. Sizden de ekran görüntüleri bekliyorum, herkes görsün.
![Upside-down face :upside_down: 🙃](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f643.png)