Neler Yeni

🗳️ Türkiye Seçimlerindeki Oy Sistemi Ve Oy Kullanırken Dikkate Alınması Gerekenler 🗳️

timssy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
429
İsim
Salih
Ya bunlar 3 iq insanlar diyaloğa girmeye değmez. Boşver brom.
Karşı tarafı istediğn kadar göm laf et ama desteklediğin insanlar bunlar. Senden gidip chpye yada iyipe oy at demiyorum. Oy attığın kişiler bunlar.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ben olayın zihniyet melesinden çok insanlık olduğunu düşünüyorum.

ceyhunlts

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
24
İsim
Ceyhun Altaş
Partizan bir insan değilim ben. Atacağım oyu pusulayı görünce seçeceğim.

Kanıtlamama gerek yok az aklını kullanabilen bir yaratıcının (tanrı) varlığını anlayabilir
Bu göreceli bir kavram. Gaye ve nizam. Düzen cart curt. Bana mantıksız geliyor.

Tüm bunlar nasıl oluştuya gelirse konu. Big bang teorisi bir noktaya kadar açıklıyor şu anlık. Falsoları çıkmaya başladı. Bilim geliştikçe daha fazla şey öğreneceğiz bu konuda.

marilyn

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,719
İsim
marilyn
Arkadaşlar Selam, Bugün Sizlere Türkiyedeki Seçimlerin Sistemini Basit Şekilde Anlatmaya Çalışacağım.

Kimler Oy Verebilir: 18 Yaşından Büyük Her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Oy Kullanabilmektedir
Kimler Oy Kullanamaz:
1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Akli dengesi yerinde olmayanlar (Örn: Kadir Mısıroğlu)

Oy Verip Veremediğinize E-Devlet Üzerinden Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgula Yaparak Bakabilir, Oy Kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.

Evet, E-Devletten Baktınız, Resmi olarak oy kullanabiliyorsunuz. Adımlar Neler:

Seçimde Elinizde 2 Adet Oy Pusulası Olacak. Biri Cumhurbaşkanlığı, Biri Milletvekilliği Oy Pusulası.

cumhurbaskani-oy-pusulasi-aa-2029569.jpg

ZWOay-YiFkqgqOo251KqLQ.jpg

1.CB Seçimleri

Türkiyedeki CB Seçimlerindeki Sistem Şöyledir :

1.Tur : 1.Turda CB Adaylarından Biri %50'yi Geçerse CB o olur. Eğer Geçemezse Seçim 2.Tura Kalır.

Örneklem: Aday Olan 4 Aday Olsun. Ahmet, Mehmet, Ayşe Ve Fatma
Ahmet : %35
Mehmet: %30
Ayşe : %20
Fatma : %15
Gördüğünüz gibi örneklemdeki adaylardan hiçbiri %50'yi geçemedi. Seçim 2.Tura Kaldı.

2.Tur: 1.Turdan 2 Hafta Sonra Tekrar Seçim Olur. Pusulada Sadece 1.Turda En Yüksek Oy Alan İlk 2 Aday Bulunur. %50'yi Geçen Aday Seçimi Kazanır.

Örneklem: İlk Turda En Çok Oy Alan İlk 2 aday, Yani Ahmet Ve Mehmet 2.Tura Kaldı. 2.Turda
Mehmet: %53
Ahmet: %47 Aldı.
Seçimi Mehmet Kazandı. Yeni Cumhurbaşkanı Mehmet.

CB Seçildiğine Göre Sıra Milletvekili Seçiminde. Milletvekili Seçimleri Önemli, Çünkü Eğer Muhalefet Partisinin Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Seçilirse, Parlamenter Sisteme geçilecek. Bu Sistemde Meclis Önemli Olan Kurum, CB ise sembolik yetkilerle donatılacak. Asıl Karar Kurumu Meclis Olacak. Bu Yüzden Milletvekilliği Seçimlerinde Vereceğiniz Oy Önemli.

Baraj: Türkiyede Seçim Barajı sistemi uygulanmaktadır. Yani Barajı geçemeyen parti meclise giremez. Milletvekili Çıkartamaz. Türkiyede Seçim Barajı %7'dir.

2018 Seçimlerinde Barajı Geçen Partiler :
Alıntıyı görüntüle

Şimdi Gelelim İşin En Vurucu Noktasına,

Soru: Oy Vereceğim Parti Ülke Genelinde Barajı Geçemezse Ne Olur ?
Barajı geçen siyasi partilerin oy oranlarına göre milletvekilleri tekrar belirlenip bu partilere tekrar paylaştırılır. Örneğin 3 milletvekili çıkartacak bir bölge düşünelim. A partisi yüzde 25, B partisi yüzde 40, C partisi de yüzde 9 oy aldı.
Diğer partiler de yüzde onun altında oy aldı. Burada 2 parti barajı geçmiştir. Yüzde kırk olan B partisi 2, A partisi 1 milletvekili çıkartacak, diğer partiler ise milletvekili çıkartamayacaktır.

Soru: Vereceğim Parti Ülke Genelinde Barajı Geçiyor. Ancak Oy Vereceğim Bölgede Vekil Çıkaramazsa ?

Örneklem: Çankırı İli. Çankırı İlinin Milletvekili Sayısı 2.
Alıntıyı görüntüle
Örneklemde Gördüğünüz Gibi, Millet İttifakı Üyesi Olan Partiler Ülke Genelinde Seçim Barajını Geçtiği Halde, yeterli oy alamadığı için vekil çıkartamıyor.

Vekil Çıkartma Neye Göre Belirleniyor:
Vekil Çıkartma D'Hondt Sistemine Göre Belirleniyor.

D'Hondt Sistemi Nedir ?
Alıntıyı görüntüle

D'Hondt Sisteminin Basit Anlatımı Şudur. Örneklem Olarak A-B-C Partilerini Alalım. Bu 3 Parti de Ülke Genelinde Barajı geçmiş olsun. Bu İlde 7 Milletvekili Çıkmış Olsun.
1.Milletvekili: En Yüksek Oy Alan Partinin Adayı
2.Milletvekili: 1.Partinin Oyu 2'ye Bölünür. Eğer 1. Parti Yine En yüksek oyu Aldıysa 1.Partinin Vekili Çıkar.
3.Milletvekili: Vekil Çıkaran Partinin Oyu 3'e Bölünür. En Yüksek Oyu Alan B Partisi Olduğu İçin B Partisinin Adayı Milletvekili Olur.
...
Son Dikkat Edilmesi Gereken Nedir ?
Bölge Sistemi. İllerin İlçeleri Bölge Bölge Ayrılır Ve Milletvekili adayları ona göre aday gösterilir.

Örneklem: Ankaranın Altındağ İlçesi. Altındağ İlçesi Ankaranın 2.Bölgesindedir. Ve Altındağdaki Seçmen Ankara 2.Bölgenin Adaylarına Oy Verir.
Bölgenizdeki Adayların Kimler Olduğunu Araştırarak Oy Vermenizi öneririm. Bir Partiyi Destekleseniz bile sevmediğiniz, desteklemeyeceğiniz biri aday gösterilmiş olabilir.

Evet Her Şeye Kara Verdiniz, Nasıl Oy Kullanacaksınız:

Oy Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar:

47f8910120180619_2_30988436_34817923.jpg

Ayrıca Pusulaya yazı yazmak, yırtmak, oyunuzun geçersiz sayılmasına neden olur.
Oy Verdikten Sonra Pusulanızı Mürekkep Kurumadan Sakın Pusulaya Koymayın, Eğer Mürekkep Diğer Adaylara veya partilere bulaşırsa oyunuz geçersiz sayılır.

Dikkat: Boş Oy Atmak, Protesto Kültürü Olmayan Ülkelerde Hiçbir İşe Yaramaz, Bunu Yapmak Hiçbir Şey kazandırmaz. Desteklediğiniz Adaya veya Partiye Oy Vermek En Önemlisidir.
akli dengesi yerinde olmayanlar örneğin kadir mısıroğlunda patladım artık ölü akli dengesi yerinde varsaysalarda oy kullanamaz mekanı yağ az tereyağ ve bol tuzlu olsun

r4NG3r

80+ Silver
akli dengesi yerinde olmayanlar örneğin kadir mısıroğlunda patladım artık ölü akli dengesi yerinde varsaysalarda oy kullanamaz mekanı yağ az tereyağ ve bol tuzlu olsun
Keşke ölü olmasaydı da şu morale ihtiyacımız olan günlerde ölseydi

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,307
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Yer yarılmış sen hala yolu sağlam yapmamışlar diyorsun🤦 ulan yer yarılıyor, yer yer. Bu deprem normal bir deprem değildir üst üste 7,5 şiddetinde deprem oldu.
Japonya' da 9.1 oluyor neredeyse kimse ölmüyor 4 metrelik TSUNAMİ çıkıyor 18.000 kişi civarı ölüyor bunların çoook büyük kısmını tsunamiye öldü. Depreme değil. 7.3 deprem oldu ve sadece 4 kişi öldü 3 kişi yaralandı. Sende 7.5 iki deprem oldu TSUNAMİ olmadı ve 50.000 kişi öldü. Tabii 50.000 rakamının gerçek rakamın küçük bir kısmı oldugunu zaten biliyoruz.

ASRIN FE-----İHMALİ

Depremde seni Din değil Bilim kurtaracak kanka. Allah Allah diyerek anca Allah' ın yanına gidersin.

marilyn

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,719
İsim
marilyn
Keşke ölü olmasaydı da şu morale ihtiyacımız olan günlerde ölseydi
yok be moralinmi bozuk aç ölüm haberini aç cenaze videosunu albayrakları izle keyfin yerine gelir illa

Japonya' da 9.1 oluyor neredeyse kimse ölmüyor 4 metrelik TSUNAMİ çıkıyor 18.000 kişi civarı ölüyor bunların çoook büyük kısmını tsunamiye öldü. Depreme değil. 7.3 deprem oldu ve sadece 4 kişi öldü 3 kişi yaralandı. Sende 7.5 iki deprem oldu TSUNAMİ olmadı ve 50.000 kişi öldü. Tabii 50.000 rakamının gerçek rakamın küçük bir kısmı oldugunu zaten biliyoruz.

ASRIN FE-----İHMALİ

Depremde seni Din değil Bilim kurtaracak kanka. Allah Allah diyerek anca Allah' ın yanına gidersin.
allah yaptı kardeşim hepsi kader planı kesinlikle kaçak kat kaçak yapıya rüşvet ile onay veren belediye ve bu belediyeyi denetlemeyen kişi ve kurumların suçu değil çalıp çırpıp allaha şükür ediyorlar torpil ile rüşvet ile iş yapıp allaha şükür ederken videoya çekiyorlar ben böyle bir din görmedim böyle bir allah inancıda görmedim siyasal islamcılar bu ülkenin belasıdır siyaset yaparken keşke ağıza din ile ilgili bir tane bile laf alınmasa siyasilerin allah kuran demelerine o kadar çok üzülüyorum ve nefret ediyorumki anlatamam

Son düzenleme:

timssy

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
429
İsim
Salih

Carl-S

80+ Gold
Bizim halkımız kadere bağlamayı çok seviyor.
yok be moralinmi bozuk aç ölüm haberini aç cenaze videosunu albayrakları izle keyfin yerine gelir illa

allah yaptı kardeşim hepsi kader planı kesinlikle kaçak kat kaçak yapıya rüşvet ile onay veren belediye ve bu belediyeyi denetlemeyen kişi ve kurumların suçu değil çalıp çırpıp allaha şükür ediyorlar torpil ile rüşvet ile iş yapıp allaha şükür ederken videoya çekiyorlar ben böyle bir din görmedim böyle bir allah inancıda görmedim siyasal islamcılar bu ülkenin belasıdır siyaset yaparken keşke ağıza din ile ilgili bir tane bile laf alınmasa siyasilerin allah kuran demelerine o kadar çok üzülüyorum ve nefret ediyorumki anlatamam
Dinle oy almaya çalışıyorlar örneğin Ayasofya cami yapmaları.

Sakurajima Mai

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Abdulkadir Erdem
İlgilendiği Kategoriler
Ekran kartı
Sanki benimle tartışıyorsun. Sana reel haberler atıyorum bakmaya tenezzül bile etmiyorsun. Çünkü işine gelmiyor. İnsanlar, çocuklar öldü bu düzende ama sen görmezden geliyorsun. Peygamberini dinle en azından. Haksızlığa sessiz kalma merhametli ol.
Kardeşim hala açlıktan ölmeyen ölenleri savunuyorsun, Türkiye'de açlıktan ölen yok var ise kanıtla bakayım nasıl kanıtlıyorsun.

Sakurajima Mai

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Abdulkadir Erdem
İlgilendiği Kategoriler
Ekran kartı
Top Bottom