ugurgsgs10
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 62
- İsim
- Uğur Yalçın
Öncelikle “psikolojik bir sorun” yorumları yapacak arkadaşlardan rica ediyorum, lütfen yazımı öyle değerlendirmeyin. Özellikle Valorant oynarken oyunumda gecikme hissediyorum. Fare kontrolüm zorlaşıyor, rakiplere tepki veremeden ölüyorum; sanki fare suyun içinde hareket ediyormuş gibi hantallaşıyor ve oyun oynama isteğim kalmıyor. Bu sorun yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. İlk maçlara girdiğimde sorun nispeten hafif oluyor, ama maçlar ilerledikçe gecikme artıyor, sanki bir “tampon doluyormuş” gibi gitgide daha da kötüleşiyor. Ancak oyun ilk açıldığında bile tamamen sorunsuz değil; bir şeylerin yanlış olduğunu hissedebiliyorum. Bu durum Blurbusters gibi forumlarda da çok tartışılan, Türkiye’de de birçok oyuncunun yaşadığı bir sorun.
Bu sorunu çözmek için pek çok şey denedim; hangi adımları izlediğimi ve hala şüphe duyduğum noktaları paylaşayım:
- **İşlemci**: 3 farklı Ryzen işlemci kullandım.
- **Ekran Kartı**: AMD ve NVIDIA kartlar arasında geçiş yaptım.
- **Anakart**: A320, B450, ve B550 chipsetli anakartlar denedim.
- **Girdi Aygıtları**: 4 kHz kablosuz fare, 1 kHz kablolu fare, farklı klavye ve kulaklıklar kullandım.
- **Diğer Donanımlar**: Monitör, internet servis sağlayıcısı, modem, ethernet kablosu, SSD, işlemci soğutucu ve güç kaynağını (iki kere) değiştirdim.
- **Yazılım Ayarları**: Yüzlerce BIOS ayarı, Windows optimizasyonları, custom Windows kurulumları ve ekran kartı sürücüleriyle ilgili birçok değişiklik yaptım.
- **Isı Değerleri**: Isı değerlerim yüksek değil.
Ayrıca sorunun elektrikten kaynaklanabileceğini düşündüğüm için şehir değiştirip Ankara’dan Sakarya’ya taşındım; ancak sorun burada da devam ediyor. Bu arada bilgisayar kasası, SATA SSD ve hard disk gibi parçalarımı değiştirmedim. Sorunun bazı günler ve saatlerde çok belirginleşmesi de dikkatimi çekiyor; bazen oynanamaz hale gelirken, bazen daha az fark ediliyor ama yine de düzelmiyor.
Bu tür bir sorunu yaşayan başkalarının olduğunu biliyorum ve farklı çözümler varsa deneyimlerini paylaşmalarını çok isterim. Bu sorunun tek bir çözümü olmadığını da biliyorum, ama burada yapılabilecek şeyleri tartışmak faydalı olacaktır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Güncel sistemim:
İşlemci: Ryzen 5 5600X
Ekran Kartı: Gigabyte RTX 3060 Ti GDDR6X 8GB
Ram: Team T-Force Vulcan TUF Alliance 2X8 3200Mhz CL16 Ram
Anakart: MSI MAG B550 Tomahawk
PSU: High Power 750W 80+Gold
SSD: Kingston 1tb m2 ssd, 240gb sata ssd, 500gb hdd.
İşlemci soğutucu: Thermalright Assassin King 120 SE
Monitör: Viewsonic XG2431 240Hz 0.5ms(display port ile bağlantı yapıyorum)
Mouse: Razer Viper Mini( farklı usb portlarını defalarca denedim)
Klavye: Ajazz AK680
Kulaklık: Havit Gamenote H2002E
Mousepad.: KlasseGear Longteng Huoyun
Harici masaüstü bir mikrofon kullanıyorum.
Modem: Keenetic OMI DSL
İnternetim türk telekom vdsl 50 megabit, ayrıca 10 metrelik ethernet kablosu ile internete bağlanıyorum. Eski evde modem yanımdaydı.
Bu sorunu çözmek için pek çok şey denedim; hangi adımları izlediğimi ve hala şüphe duyduğum noktaları paylaşayım:
- **İşlemci**: 3 farklı Ryzen işlemci kullandım.
- **Ekran Kartı**: AMD ve NVIDIA kartlar arasında geçiş yaptım.
- **Anakart**: A320, B450, ve B550 chipsetli anakartlar denedim.
- **Girdi Aygıtları**: 4 kHz kablosuz fare, 1 kHz kablolu fare, farklı klavye ve kulaklıklar kullandım.
- **Diğer Donanımlar**: Monitör, internet servis sağlayıcısı, modem, ethernet kablosu, SSD, işlemci soğutucu ve güç kaynağını (iki kere) değiştirdim.
- **Yazılım Ayarları**: Yüzlerce BIOS ayarı, Windows optimizasyonları, custom Windows kurulumları ve ekran kartı sürücüleriyle ilgili birçok değişiklik yaptım.
- **Isı Değerleri**: Isı değerlerim yüksek değil.
Ayrıca sorunun elektrikten kaynaklanabileceğini düşündüğüm için şehir değiştirip Ankara’dan Sakarya’ya taşındım; ancak sorun burada da devam ediyor. Bu arada bilgisayar kasası, SATA SSD ve hard disk gibi parçalarımı değiştirmedim. Sorunun bazı günler ve saatlerde çok belirginleşmesi de dikkatimi çekiyor; bazen oynanamaz hale gelirken, bazen daha az fark ediliyor ama yine de düzelmiyor.
Bu tür bir sorunu yaşayan başkalarının olduğunu biliyorum ve farklı çözümler varsa deneyimlerini paylaşmalarını çok isterim. Bu sorunun tek bir çözümü olmadığını da biliyorum, ama burada yapılabilecek şeyleri tartışmak faydalı olacaktır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Güncel sistemim:
İşlemci: Ryzen 5 5600X
Ekran Kartı: Gigabyte RTX 3060 Ti GDDR6X 8GB
Ram: Team T-Force Vulcan TUF Alliance 2X8 3200Mhz CL16 Ram
Anakart: MSI MAG B550 Tomahawk
PSU: High Power 750W 80+Gold
SSD: Kingston 1tb m2 ssd, 240gb sata ssd, 500gb hdd.
İşlemci soğutucu: Thermalright Assassin King 120 SE
Monitör: Viewsonic XG2431 240Hz 0.5ms(display port ile bağlantı yapıyorum)
Mouse: Razer Viper Mini( farklı usb portlarını defalarca denedim)
Klavye: Ajazz AK680
Kulaklık: Havit Gamenote H2002E
Mousepad.: KlasseGear Longteng Huoyun
Harici masaüstü bir mikrofon kullanıyorum.
Modem: Keenetic OMI DSL
İnternetim türk telekom vdsl 50 megabit, ayrıca 10 metrelik ethernet kablosu ile internete bağlanıyorum. Eski evde modem yanımdaydı.