Neler Yeni

Windows işletim sistemini neden çok kötülüyorlar?

Dahası  
Reaksiyon skoru
74
İsim
At avrat silah
Arkadaşlar merhaba.

Windows 10 ve biraz daha bloatware'li Windows 11'i, macOS ve Linux (GNU/Linux) işletim sistemlerine göre aşırı kötüleniyor ve yerden yere vuruluyor.
Ben bunu çok yanlış buluyorum.

Öncelikle Windows 11'in sorunları vardır. Lakin bloatware'leri temizlerseniz hızlanıyor. Buna karşılık eğer hafif yani içinde fazla paket bulunmayan bir dağıtım yerine Ubuntu, Fedora gibi işletim sistemleri kurarsanız, bunlarda çok ağır işletim sistemleri yani. Ram ve CPU'yu yoğun kullanıyorlar ve çok alan kaplıyorlar.

Diğer sorunlar;
-> macOS ve Linux'ta doğru düzgün donanım destekleri de yoktur. En basitinde aldığımız 3. parti fare, kulaklık, kablosuz kulaklık, klavye gibi donanımların, macOS ve Linux'ta doğru düzgün çalışacağının garantisi yok ya da desteği fazla yok. Çok az sayıda ürün destekliyor.
-> Oyun desteği de çok kötüdür. Steam Deck'e Windows kurunca daha performanslı oluyor.
-> Yazılım destekleri de çok sınırlıdır.

Kendime özgü sorunlar;
-> macOS ve Linux'ta dosya yönetmesi bana göre zor. Özellikle macOS'te Finder'dan aşırı nefret ediyorum. Finder'a doğru düzgün arşiv desteği ya da content menüye VS Code'yi, diğer programları işlenmesi aşırı zor. Linux'ta yine az bir gayret ile content menüyü özelleştirebiliyorsunuz. Dosyaları gizleme, bulunduğunun konumdan geri, ileri veya daha geri dizinlere gitme falan bence zorlaştırıyor her şeyi.

-> Multitasking çok kötü. İki işletim sistemi de aşırı kötü. macOS'te tekli uygulama performansı iyidir, Linux'un da belki öyledir ama Linux bence stabil çalışan bir işletim sistemi değil.

Son yorumum; Gönül isterdeki en güzel şekilde Linux kullanayım. Özelleşiyor, tasarımları güzel falan ama gerçekte günlük kullanımda kötü deneyim sunuyor bana.

Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Furkyyy

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Ben Windows ile geldim Windows ile giderim.

Furkyyy

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Benim için hangisi iş görürse yani.
hocam 20 yaşındayım, peder 5-6 yaşlarında koydu önüme Windows 7'li bilgisayarı başladım bilgisayar serüvenime.
uzunca bir süre bilgisayarımdan ötürü Windows 7 kullanmak zorunda kaldım, daha sonrasında 8 ve 8.1'i denedim.
bilgisayarım yüzünden oyun oynayamadığım için bari görsellik açısından güzel olsun diye Windows 10'a geçtim.
sonrasında nasip oldu bilgisayar aldım, Windows 10 kurdum.
daha sonrasında modlu W10 kullandım.
Sonra 11'e geçtim.
halen daha windows 11 kullanıyorum. gayet stabil.

sontoxic

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
204
İsim
Semih
Instagram
son.toxic
"Kalabalık yerde taş atan çok olur."

TyShame

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
723
İsim
Halil
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Felsefe, Mobil Bilgisayarlar, Oyunlar
Linux kötü bir işletim sistemi değil tecrübe etmediğiniz için böyle düşünüyor olabilirsiniz veya çevrenizden o şekilde duymuş olabilirsiniz. Tam aksine Linux Windows kadar optimize bir işletim sistemidir ( her sürümü için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. ) optimize değilden kastınız oyun performansı için ise son zamanlarda gayet hızlı gelişiyor ve Windows performansına yaklaşmış durumda. Gidip kali linux kurup aaa linux bumuymuş diyemezsiniz neden çünkü sizin için uygun değil :). Windows 11 e shit atmalarının tek sebebi tek yaptıkları netflix açıp dizi izlemeleri. Windows ve linux Mac ekosisteminden çok daha geniş bir sistem. İlk başlarda böyle değildi fakat şuanda böyle. Mac tasarımı iyi diyenler Windows Longhorn veya Ubuntu 2004 kullanmamışlardır. Bugün mac özellikleri tasarımı vs zamanında zaten bu ekosistemler tarafından kullanılıyordu. Windows ile zaten mac bir kere yarışamaz Windows Özgürlük bakımından olsun Geliştirilebilirlik sürdürülebilirlik bakımından her alanda daha iyidir. Ben maci sadece tek uygulama performansı ve pil performansı için beğeniyorum. Bunun sebebi de işlemciyi çok güçlü koymamaları ve pili büyük koymaları tabii birde ısınmasın diye alüminyum yapıyorlar kasayı. Yani 15 w işlemciyle 45 50 hatta 100w çeken oyun işlemcilerini pil süresi bakımından kıyaslayamazsınız. Sekme açamıyorsun google da öyle bilgisayar mı olur ? Bilgisayarımda bir dönem 300 sekmeyle geziyordum.

Dahası  
Reaksiyon skoru
74
İsim
At avrat silah
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Linux kötü bir işletim sistemi değil tecrübe etmediğiniz için böyle düşünüyor olabilirsiniz veya çevrenizden o şekilde duymuş olabilirsiniz. Tam aksine Linux Windows kadar optimize bir işletim sistemidir ( her sürümü için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. ) optimize değilden kastınız oyun performansı için ise son zamanlarda gayet hızlı gelişiyor ve Windows performansına yaklaşmış durumda. Gidip kali linux kurup aaa linux bumuymuş diyemezsiniz neden çünkü sizin için uygun değil :). Windows 11 e shit atmalarının tek sebebi tek yaptıkları netflix açıp dizi izlemeleri. Windows ve linux Mac ekosisteminden çok daha geniş bir sistem. İlk başlarda böyle değildi fakat şuanda böyle. Mac tasarımı iyi diyenler Windows Longhorn veya Ubuntu 2004 kullanmamışlardır. Bugün mac özellikleri tasarımı vs zamanında zaten bu ekosistemler tarafından kullanılıyordu. Windows ile zaten mac bir kere yarışamaz Windows Özgürlük bakımından olsun Geliştirilebilirlik sürdürülebilirlik bakımından her alanda daha iyidir. Ben maci sadece tek uygulama performansı ve pil performansı için beğeniyorum. Bunun sebebi de işlemciyi çok güçlü koymamaları ve pili büyük koymaları tabii birde ısınmasın diye alüminyum yapıyorlar kasayı. Yani 15 w işlemciyle 45 50 hatta 100w çeken oyun işlemcilerini pil süresi bakımından kıyaslayamazsınız. Sekme açamıyorsun google da öyle bilgisayar mı olur ? Bilgisayarımda bir dönem 300 sekmeyle geziyordum.
Ben sabah akşam Unity3D ve Java uygulama geliştiriyorum. Windows kullanım açısında çok rahat. Macbook iyi güzel hatta innovasyon konusunda iyi ama macOS bana göre iyi değil abi.

TyShame

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
723
İsim
Halil
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Felsefe, Mobil Bilgisayarlar, Oyunlar
Ben sabah akşam Unity3D ve Java uygulama geliştiriyorum. Windows kullanım açısında çok rahat. Macbook iyi güzel hatta innovasyon konusunda iyi ama macOS bana göre iyi değil abi.
Java unity3d kullanmanız çok güzel. Fakat sunucu sistemlerinde çoğunlukla linux kullanılır. Ve Linux şuanda kişisel kullanıcıya da hitap etmeye başlıyor. Tabii insanların kafasında şu var " linux ne ya 1000 satır kod mu yazacağız " olduğu için kullanıcı sayıs artmıyor. Mac bence iyi değil özellikle oyun geliştirme işiyle uğraşıyorsanız bilmeniz gerekir lisans mevzuları vs çok sıkıntılı büyük firmalar dışında oyunlarını mac ortamına geçirmek isteyen pek yok. Fakat yeni çıkan oyunlarda farketmiş olabilirsiniz Linux ortamına da çıkış yapıyorlar özellikle steamOs bunun öncüsü oldu ubuntu ve mint de bu konuda iyi iş çıkartıyorlar.

Dahası  
Reaksiyon skoru
74
İsim
At avrat silah
Java unity3d kullanmanız çok güzel. Fakat sunucu sistemlerinde çoğunlukla linux kullanılır.
Doğru zaten ama sunucudan ziyade daha gündelik kişisel kullanımda bence Linux çok stabil değil ya da yeterli değildir. macOS'te öyle. İş odaklı dersen eğer burada bir şey diyemem. Çünkü odağı işe yönelik olur aslında ama Windows, macOS ve Linux iş ortamında çok ama çok kullanılıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,040,309
Üyeler
164,995
Son üye
yaniolmasaolmazmi
Top Bottom