Merhaba,
Öncelikle bu konuda uzman değilim sadece boş zamanımı değerlendirmek için az bir süreliğine bu işe giriştim senin gibi bende sorular sordum . Edindiğim tecrübelere dair sana şunları söyleyebilirim. Ama unutma ben bu konuda uzman değilim !
Umarım yazılım konusunda istikrarlı ve kararlı olursun. Önü çok açık olan bir konu, yazılım bilen birinin işsiz kalması çok nadirdir. Kendimden örnek vermek gerekirse bende karantinanın başında zamanı değerlendirmek adına Yazılım öğreneyim dedim. Yaklaşık 2-3 hafta çok istekli bir şekilde çalıştım başkalarının yazdığı kodları vs değiştirdim kendim uyarlama yaptım öğrendiğim kodları yazarak değiştirerek bir şeyler öğrenmeye başladım baya da eğleniyordum aynı puzzle , lego yapmak gibi bir şeydi ama istikrarlı olamadım. 1 gün 2 gün 3 gün derken bakmaya bakmaya bildiğim şeyleri de unuttum ve devam etmedim. Yine kendimden örnek vermek gerekirse bende çok araştırma yaptım (hangi dilden başlayayım vs.) ve Python'da (Hem kolay olması hem de günden güne popülaritesi arttığından ve bir çok şeyi Python'la da yapılabildiğinden) karar kıldım.
Öğrenmek için başlangıç olarak Udemy'den parayla kurs almanı önermem . Devletin katkı sağlamasıyla oluşturulmuş BTK Akademi'den başlayabilirsin. Uygulama olarak PyCharm ya da Visual Studio Code uygulamalarını kullanabilirsin. İyi bir bilgisayara ihtiyacın yok (eğer modelleme, araç , oyun veya bir sistem yapmayacaksan) ancak beterinde beteri olmasın
. Çok sabretmeli yazılımı anlamalı kendinde öğrendiğin şeyleri değiştirerek boş zamanında farklı kodlar yazarak devam etmelisin. Eğer yazılım işinde kararlı olur kendini geliştirir , kendini cidden bu işe adarsan ileride okulla alakalı bir sıkıntı dahi yaşasan (ama ne olursa olsun sen okulu da salma
)bir iş'te tutunabilirsin. İngilizce de belirli bir seviyeden sonra zorunlu olacaktır başlangıç için kavramları bilmen kodların anlamlarını bilmen yeterli olacaktır ancak hangi yazılım diline bakarsan bak hepsi İngilizce'dir ve yazılım ile alakalı çoğu kaynakta yine aynı şekilde İngilizcedir (Başlangıç için çok önemli bir etmen olmayabilir ama bu işte gelişmek istiyorsan İngilizce Şart) . İleride Freelance olarak iş yapabilirsin. Özgürce yaşayabilir işini evinden yapabilirsin (Tek ihtiyacın sadece bir bilgisayar ve internet olacaktır). Gerçekten kendini bu işe adayacak isen geliştirecek isen benim sana tavsiyelerim bunlar . Başlarda sıkıcı gelebilir ya da olayları kavrayamıyor olabilirsin ama unutma istikrarlı ve devamlı bir şekilde çalışırsan başarır ve mutlu olursun.